Snow Bear and Jingle Jungle

Alhamdulillah, berkat panic mode checkup ri tu. Terus sambar je breastpump and cooler bag set ini.
Before this survey2, ada breastpump jenama baru Snow Bear. Made in Korea. Yang penting murah dan senyap.

Last month, dah nak beli, tapi stok habis pulak. So buat pre-order dengan Kak Haniza di Butik Kids Mode House, dan bila recontact again alhamdulillah, stok dah ada.

So tanpa fikir panjang2 lagi terus pi ambil. Kali ni terpaksa beli breastpump baru lagi, sebab yang previous one dah sedekahkan kat adik ipar. Dia nak gantikan yang baru, tapi takpela, kakak iparnya ni nak cari yang lain pulak.

Sebelum ni guna jenama Little Beans, jenis Mini Electric. Murah je, tak sampai RM200 pun. Tapi aku just guna 2-3 kali je sebabnya bising, lenguh, sakit dan susu tak seberapa pun yang keluar. So kali ni, nak cari yang definitely bukan Mini Electric.

Little Beans
Survey punya survey terjumpa la pulak dengan Snow Bear, mula2 jumpa kat facebook. Harga RM180. So survey punya survey lagi terjumpa lak kat website BabiesKingdom RM170 tapi tinggal satu je lagi. Pastu jauh lak tu kat Damansara. Kalau boleh nak test dulu tengok, kalau sama je bising dengan LB. Malaslah.

Alhamdulillah rezeki, terjumpa lak kat Kids Mode House Bangi, senang dekat pun dekat kalau mahal sikit pun takpela. Bila pegi sana stok pulak dah habis. Kak Haniza inform sekarang ni orang memang ramai cari Snow Bear. Harga murah dan memang senyap. Wah saya suka! So terus pre-order. Semalam pi sana dah ada dah stok. Harga di Kids Mode House RM151. Wah lagi saya suka! Bila dah test drive, memang senyaplah. tak sabar pulak nak guna. Boleh tak. Warranty setahun start dari tarikh baby lahir. Kak Haniza inform kalau nak guna warranty nanti just bawa Birth Certificate.

Bila baca pasal review snow bear ramai yang cakap murah, dan ada pulak cakap yang cepat rosak. Tapi normal la tu kot, dah kalau memang guna yang mahal beribu pun kena masuk bengkel. Rata2 review aku baca medela pun boleh buat hal gak. Tapi so far review snow bear breast pump memang tak banyak lagi. Maybe still baru. Teringin gak nak pakai Medela or Spectra. Cumanya previous experience aku ni lagi banyak express milk secara manual rather than using breastpump. Lagi cepat dan banyak. Maybe cara guna dan juga jenis yang digunakan tak sesuai kot. Kali ni, sama seperti ibu2 yang lain, aku pun ingin menanam semangat nak breastfeed my baby exclusively. Targetnya adalah secara berperingkatlah, 3 bulan, 6 bulan, 9 bulan, setahun. Dan kalau terus diberikan kekuatan dan rezeki daripada Allah SWT akan ku teruskan usaha sampai la 2 tahun. Insyaallah kalau rezeki melimpah ruah, air susu banyak agak2 boleh exclusive terus boleh tanam semangat beli breastpump yg lagi mantap. Tengok je la hasilnya.

Pastu bila dah ada breastpump ni kenala ada aksesori yang lain kan. Sebelum ni tak pernah tahu pun pasal all those equipment. Tapi bila berdiskusi dengan adik ipar rupanya penting la, all those cooler bag, ice pack. Before this tak ambil pusing sgt sebab di ofis ada fridge. Tapi tula, masalahnya bila nak transport susu tu dari ofis ke rumah ataupun dari tempat kursus ke rumah. Nak pulak tempat kursus tu kat Johor nun. Mahu 4 jam baru nak sampai kat fridge rumah, kualiti susu pun dah tak berapa terjamin. 3 icepack tu boleh tahankan susu dalam 4 jam. So, takde masalah la kalau express kat tempat yang takde fridge. Penting ni info ni bagi aku.

So upon survey ri tu, berkenan la pulak dengan cooler bag, Jingle Jungle. Comel dan compact. Atas simpan breastpump, kat bawah boleh letak susu dan icepack. Praktikal. Mula2 survey harga RM100++. Mahal la pulak. So pendam perasaan je la nak berjingle jungle. Pastu bila jumpa Kak Haniza KMH saja je tanya pasal cooler bag tu. Kebetulan katanya memang tengah buat promo RM80, combo set sekali dengan 3 ice pack dan 6 storage bottle Jingle Jungle. Rezeki baby, dibaginya diskaun lagi RM70. Wah, apa lagi, Mr Hubby pun approve dan malas nak survey2 lagi kami grab je la. Thanks ye papa for supporting!

Balik je KMH tu, terus ke Kasih Ibu nak tengok nursing blouse. Takde rezeki blouse yang aku berkenan tu dah takde saiz dah huhu. Pastu saja la survey barang2 yang kami baru je beli tadi. Jauh gile harga. So survey je la dulu compare harga sikit2.

Contohnya:
SB breastpump - Kasih Ibu (RM190), KMH (RM151)
JJ Combo Set - Kasih Ibu (RM110++), KMH (RM70)

Kalau ikutkan aku dah jimat lebih kurang RM80. Banyak tu kot. Dah boleh cover almari baby yang tengah sale kat Ikea tu. Alhamdulillah rezeki baby lagi. Dapat berjimat, berbelanja secara berhemat. Hehe.

Snow Bear & Jingle Jungle Combo Set

Alhamdulillah satu lagi barang, next to impossible aku dah berjaya beli. So nak sterile dan ready untuk digunakan. Kalau boleh started day01 dah nak guna. Fuh, semangat betul. Benda dah ada kan.

Ada yang cakap even before deliver dah boleh start pumping. Seriously?? Tak pernah la pulak cuba. Tapi adik ipar aku cakap kawan dia ada buat, dapat simpan stok. Huhu. Nantila kalau rajin boleh try. haha.

XOXO,
Mama Ema

Popular Posts