Pages, Contacts, Travel

Wednesday, November 27, 2013

Pertandingan Bayi Comel Pa & Ma

Alhamdulillah rezeki baby MSR terpilih top 16 baby comel Pa&Ma. Terkejut n excited sangat bila dapat call dr pa&ma inform baby MSR terpilih dan perlu hadir ke Karangkraf untuk semifinal. Wowee.

Actually mama just cuba2 je hantar gambar2 syafi masuk pertandingan bayi pa&ma. Tak sangka rezeki anak mama. Dulu time kakak Sofea mama tak sempat la sayang. Sori ye dear. 

Tip bila anak terpilih ke semifinal:
1. Datang awal
2. Siapkan skrip dan props untuk atas stage nanti.
3. Pastikan keselesaan anak.
4. Jangan lupa bawa kamera
5. Before the day..jaga kesihatan anak dan make sure no nyamuk bites lebam or sebagainya.

Actually sekali lagi baby MSR terpilih top 13 baby sweet cherry. Nanti kena amik hadiah di stage 6th maternity & childhood expo di midvalley. Harap2 mama tak la nerves sangat pulak nanti.

Ni a few pic masa pertandingan semifinal baby MSR di Kompleks Karangkraf Shah Alam.


Yours Truly,
Mama Ema
 

Resipi Anak Sembelit - Bayi - Pa Ma

Resipi Anak Sembelit - Bayi - Pa Ma

Wednesday, November 20, 2013

Wedding Of The Year - Dr Rizal & Dr Izreen

Ini kira wedding of the year bagi family kami la ye untuk tahun 2013. Semuanya berlaku dalam tahun yang sama merisik, engagement, nikah, sanding, bertandang. Dari baby MSR dalam perut sampai keluarlah. Dah lama nak update, masa tak mengizinkan.

Majlis Merisik - 2 Februari 2013
Adikkku oh adikku. Ini merupakan majlis adik lelaki yang pertama dalam family. Walaupun dah ada 2 wedding dalam family tapi kali ni lain sikit la sebab everytime family kami yang kena ke rumah perempuan. So banyak juga le nak arrange, dari segi hantaran, masa, jemputan. Macam-macam. As I mentioned before family kami ni memang tak macam family lain. Unik in every way :)

With bakal Adik Ipar
Majlis Pertunangan- 25 Mei 2013
Majlis pertunangan ni berlangsung cun-cun je mama habis tempoh berpantang. Mama habis 22 Mei majlis 25 Mei. Selang beberapa hari je.

Alhamdulillah selesai dah. Majlis berlangsung di rumah bakal pengantin perempuan di Kajang.

The bakal pengantin


Hantaran dari pihak lelaki hasil kerja tangan adik kami Rahmah

Cun-cun je kakak pengantin habis pantang
Majlis Nikah - 16 Ogos 2013
Majlis akad nikah berlangsung di Masjid Bukit Aman. Berdekatan dengan office bapa mertua pengantin.

Hantaran dari family kami

Hantaran pengantin perempuan

Kami

Majlis Resepsi  - 18 Ogos 2013
Majlis berlangsung di PICC Putrajaya dengan meriahnya.

Sofea & Mira

Pengantin tak berapa baru

Sisters

Family kami


Majlis Resepsi -Bukit Aman - 25 Ogos 2013
Majlis berlangsung di Bukit Aman.Boleh tak masa ni..kalut-kalut nak ke majlis, tertinggal pulak phone kat rumah. So end up takdela gambar yang di snapkan melalui phone kesayanganku :(
Pengantin dengan adik ipar dan anak sedara
Majlis Bertandang - 28 September 2013
Majlis berlangsung di rumah abah dan mak di Karangan Kedah. Majlis buat di rumah..sebab nak realisasikan impian garden wedding depan tasik pengantin lelaki ;)


Pengantin bersama family dari Sabah

The familia


The pengantin



Clown pun ada

Cucur udang dan apam kukus stall
Makan beradap

Silat

Kami

Bersama anak-anak yatim

Persembahan Dikir Barat SM Teknik Kulim

Abah n Mak


Kompang

Silat Pengantin
Khemah tetamu

Moyang kami dari Sabah



Photobooth

Alhamdulillah selesai sudah penyatuan dua keluarga. Seriously lega sangat semua dah selesai. Kak Ema doakan semoga kalian sentiasa dirahmati Allah dan dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah. Amin.

Yours Truly,
Kak Ema

Cuti Separuh Gaji

Sebetulnya tak pernah terlintas langsung dalam fikiran nak mengambil cuti tanpa gaji atau separuh gaji. Tapi bila dah terdesak terpaksalah.

Alhamdulillah semuanya dipermudahkan tatkala sedang berhadapan dengan cabaran dan dugaan bilamana baby MSR admitted di HPJ due to bronchapasm. Hampir sebulan jugalah di HPJ.

1st admission total days dalam 9 hari. Dalam waktu tu dah berkira-kira nak apply cuti tanpa gaji, tapi ditangguhkan dulu. Bila 2nd time admitted after discharge 2 days, dah tak boleh fikir bab kerja lagi. Mama terus decide nak cuti sebulan. Walaupun baby MSR discaj awal..mama still nak jaga adik Syafi sendiri dulu.

So mama google around, kenapa nak ambil tanpa gaji..separuh gaji pun boleh sebab menjaga ahli keluarga yang sakit. Alhamdulillah macam yang mama cakap semuanya dipermudahkan. Bila tanya bos, bos bagi green light.. yang penting anak ok. So minta kawan di pejabat buatkan surat permohonan dan hantar pada HR. Alhamdulillah memang dipermudahkan. Cumanya bila buat permohonan cuti separuh gaji ini:

1. Tak boleh backdate
2. Mesti habiskan cuti berkelayakan tahun semasa
3. Mesti ada ample time untuk permohonan - maksudnya kena bagi gap seminggu at least untuk pemprosesan. Tapi ni bergantung pada Pegawai HR masing-masing ye.

Mulanya mama risau juga nak apply separuh gaji cukup makankah nanti kami sekeluarga ni. Tapi insyaallah for a good cause everything will be ease by Him.

Niat dalam hati mama masa nak apply cuti sebulan ni adalah untuk menjaga baby MSR sampai betul-betul recover and also nak susukan baby MSR sampai 6 bulan. Alhamdulillah tercapai hasrat mama.

Happy sangat dapat spend time bersama-sama anak-anak di rumah, dapat jadi fulltime mother for almost 2 months. Tapi only in my wildest dream la kot to leave off my job. Mama belum lagi ada kekuatan yang besar untuk jadi fulltime mother at home. Tapi anak-anakku percayalah ini adalah antara pengorbanan mama yang besar untuk bekerja dan jadi mama yang baik at the same time.

Kakak Sofea melawat adik Syafi di HPJ


Yours truly,
Mama Ema

Monday, November 18, 2013

Pengorbanan

Pengorbanan seorang ibu..seorang papa...nenek..tokwan..anak2 jangan sesekali ditanya...

Ya Allah semoga kau tabahkanlah hati2 kami ini dalam menghadapi qada dan qadarMu..oh Allah.

Semoga pengorbanan ini dapat menjadikan kami semua insan yang lebih penyabar, penyayang, saling menghargai dan mengeratkan lagi kekeluargaan kami.

Sesungguhnya tiada apa yang dapat menggantikan kasih sayangku terhadap anak2 comelku.

Yours truly,
Mama ema

Hospital Kerajaan vs Hospital Swasta

Entry kali ini adalah comparisons antara 1 hospital swasta di kajang dengan Hosp Putrajaya.

Time Sofea memang sepanjangnya kat swasta. Checkup je ngan gomen.

Time Syafi pula sudah bertukar..terus Hosp. Putrajaya. Maybe juga dengan keadaan Syafi yg berbeza sikit dari kakak. So kami terus je ke ED Putrajaya.

So bila dah ada pengalaman admission dua jenis hospital ni dapat la share kat sini. Bukannya apa banyak sangat perbezaan pendapat between hospital swasta dan kerajaan kan. Dan of course yg negatifnya selalu kerajaan la kan. Huhu. Tapi pengalaman admission Syafi kat hospital putrajaya kali ni..memang banyak la wipe of negativity thoughts pasal hospital gomen.

Tapi kisah admission ni di putrajaya ye tidak terpakai mana2 hospital government yang lain. Harap2 sama or better la kan.

Masa untuk menunggu rawatan bagi kes sesak nafas di putrajaya sangatlah better than swasta. Maybe juga because of keadaan syafi. Kami tunggu tak lama..check kat triage direct je masuk dalam for nebulizer. Dah 2-3 kali neb still tak kurang..x ray..buat IV. Terus hantar kat wad. Tapi biasa la kan prosedur n checkup..total time about 3 jam gak le kat ed baru naik wad.

Kat swasta bila budak batuk n kahak..terus refer fisio untuk suction..which is memang la cepat baik..tapi kesian sgt kat budak. Tapi kerajaan nebulizer tak henti2. Ntahle nak cakap mana yg elok. Tp specialist kat gomen ni tak keen sangat buat suction sebab katanya kesian kat budak. Which is memang betul pun. Beza sangat kat swasta kat tempat fisio tu mmg meriah dengan babies yg nak kena tepuk n suction. Kalau kat gomen fisio pun cakap diorang tak ramai patient. Tapi bagi saya la kan..doc have to b fair n wise utk treatment yg bersesuaian for every kids. Ada yang perlu suction dan ada yang tidak perlu terlalu kerap.

Kalau hospital government doktor memang ramai. Student doctor, HO, MO, Specialist..macam2 la. Bagusnya ramai doktor banyak pendapat. Kalau dapat doktor yang bagus sesuai la treatment dgn keadaan anak. Dalam sehari rasanya doktor akan datang round dalam 6 kali.

Kat swasta pulak memang akan dapat seorang je doktor. If ada paeds yang mama suka bolela pilih yg tu. Sekali consultations rm50. Rasanya kat spital swasta sehari dalam 2 kali je doc dtg visit.

Upon consultations pula..sepanjang sebulan syafi admitted memang puas hati dengan explaination specialist. Tanya je la apa nak tanya mesti ada satisfaction answer. Tapi mama pun kena pandai tanya soalan n pick the doctors. Kalau tanya student doctor soalan specialist jangan komplen pulak jawapan tak memuaskan hati k. Yes, dalam dunia perubatan adalah sgt subjektif..depend on patient, penyakit. Lain org lain rawatan. Mmm sepanjang pemerhatianku dalam wad gak..mama have to b alerted dengan every treatment yg diterima. Kalau rasa tak faham just tanya. Alhamdulillah sangat sepanjang admission syafi kat hpj nurses n doctors baik sangat2. Always supporting and listening. Alhamdulillah.

Dari segi hospitality puas hati la. I think all the nurses sangat berhemah dlm kerja. Ni bukan puji lebih2..ni berdasarkan pengalaman sebulan kat wad hpj.

Rasanya nurses and staff dalam wad memang kena attend kursus customer services. Sebab memang kena deal dgn mcm2 karenah pesakit dan penjaga. Tak sia2 hospital 1st class.

Kat swasta pun alhamdulillah nurses semua baik2 dan ceria memanjang. Legala kan bila kita yg letih jaga anak siang malam ni nak deal dengan diaorang. For me staff kat paeds ward sgt understanding. Alhamdulillah again.

Dari segi makan pulak..sangatlah not bad at all k. Makan 4 kali sehari..sama je mcm swasta. Makanan pun alhamdulillah boleh terima. Panas2 k serving. Kalau ada budak yg dah makan makanan provided adalah double set. Ada satu malam ni bed sebelah dapat carbonara k.
Peringatan ni adalah hidangan di hpj k..tidak terpakai di hospital lain2.

Dari segi ubat pulak..i think ubat yg syafi dapat di hpj dan kakak dapat di hosp swasta adalah sama. Syafi also get the singulair utk 3 bulan.

And this time juga disebabkan keadaan syafi, syafi kena guna inhaler biru dan oren. Aerochamber kena beli sendiri. Swasta not sure..mesti la included kan sebab mmg kena bayar pun. Hehe. Harga aerochamber adalah rm80. Ada jual kat farmasi HPJ. Doc rekomen aerochamber warna biru..lagi mudah dan sesuai untuk babies.

Discaj kali ni..syafi dah dapat asthma diaries. So mama kena tanda la setiap keadaan syafi. Yang ni tak pernah pulak experience kat hosp swasta.

Mungkin lain orang lain pengalaman..lain masa..lain doktor on duty..semuanya akan mempengaruhi. Apa pun kita sebagai orang yg dirawat dan merawat haruslah mainkan peranan dgn baik..lbh2 lagi org yg merawat mesti lakukan tugas dgn seikhlas mungkin..sebaik mungkin dgn penuh tanggungjawab. Insyaallah semuanya akan diberkati. In the other hands kita yg menerima ni..tak boleh berterusan makes complaints. Learn to accept and appreciates. Insyaallah semuanya dipermudahkan. Tapi kalau betul there are still many ways of corrections..why not kita menegur. Yang ditegur pulak jgn cepat meletah dan ambil mudah pulak.

Yours truly,
Mama ema