Play Room, Nap Room, Baby Room, Confinement Room

Banyak kan nama untuk bilik aku kali ini. Actually tak plan sangat nak adakan baby room ni. Tapi bila fikir balik ni la kali pertama kami nak sambut kelahiran baby di rumah kami yang tak berapa baru ni. So better have something. Kat rumah ni ada satu bilik kat bawah. Bilik ni, selalunya akan menjadi guest room. So memang ada basic things je la dalam tu. Ikutkan hati agak berat nak stay dalam bilik tu dalam tempoh berpantang ni..salah satunya sebab panas. Tapi memikirkan keadaan diri selepas bersalin nanti, tak sanggup nak naik turun tangga la nanti. So pasrah je la stay kat area bawah ni.

Jadi nak menaikkan semangat sikit stay dalam bilik ni nanti, naikkan semangat sempena nak menyambut baby SR jr. maka mama dan papa dah sama2 bersetuju nak redecorate 'The Room'. Ntahla apa nasib bilik tu lepas aku bersalin ni nanti. Kalau agak2 dah sihat nanti maybe boleh ditransferkan ke bilik mama papa pulak nanti. Officially converted to Nursery pulak.

So nak menjimatkan ruang memori di kepala ni, here is some of the thing yang aku nak letak dalam bilik tu nanti:

Lampu Tidur
MALM Chest drawer RM99. Nak letak 1. toiletries, 2. Baju baby, 3. B&M,Selimut,etc.
4 pcs set: blanket, fitted sheet, pillow cover, quilt cover rm44.90
TORVA curtain RM89 250cmX 120cm : Macam nak, tapi tgk dulu la nanti camne
Ni some idea for the room:

Source: dentingberbunyi
Nak convert MALM chest aku jadi tempat changing table
Bilik ni nak cuba jadikan seminimal yang mungkin. Tanak letak barang banyak2 sangat. Serabut kepala. Yang penting ada kelepngkapan baby, kelengkapan mama (maybe sumbat bawah katil je nanti).

Maybe nanti kalau urut lady datang pun boleh la berurut dalam bilik ni juga (confinement room). Katil baby since ada roda, so boleh je gelongsorkan kat area hall nanti, bila mama dalam proses bersiap2 di pagi hari.

Semua family member yang bertandang sila gunakan ruang di atas ye sepenuhnya nanti. Haha. Ruang bawah saya dah fully book.

Harapan: Dapat la ready before baby SR jr deliver. Amin.

XOXO,
Mama Ema.


Popular Posts