Pages, Contacts, Travel

Saturday, May 18, 2013

Sofea dan Syafi

Dah genap 1 bulan pun Sofea bergelar kakak. Alhamdulillah..Sofea adalah kakak yg baik so far.
Sofea officially be a big sister pada hari ke 4 kelahiran Syafi. Sebabnya 4 hari Syafi detained dalam ward sebab early jaundice. Hosp. Putrajaya pulak strict sebab kanak2 below 12 mmg tak boleh melawat. So hari ke4 la baru kakak Sofea dapat jumpa Syafi.


Lega sangat dalam sebulan..Sofea mmg tak banyak ragam. She is so matured dan memahami keadaan. 1st week tido kakak Sofea agak terganggu bila adik menangis malam2. Sampai dia terjaga dan bagitau mama adik nangis. 2nd week dah lali dah..cuma kalau adik nangis kuat sangat dia pun terjaga dan nak tepuk2 adik.
1st week gak..kakak sofea kena milky shock. Tatkala tengok adiknya nenen dengan mama tiapkalinya dia pun request nenen dalam botol. So bayangkan je la berapa kali adik minum..tiapkali tu la dia pun nak nenen..sampai kenyangla. Lepas 3rd week dah immune balik..dia nenen macam biasa. 


Sejak adik balik memang mama dah trained kakak sofea untuk sama2 jaga adik. Tolong tepuk adik bila nangis..berzikir utk tidokan adik..tolong pegang botol bila adik nenen susu mama dlm botol..ambil pampers adik..dan sama2 pilih baju adik lepas mandi. Rasanya Sofea really enjoy get new experience and responsibilities. Mama try sebaik mungkin untuk tak marah kakak sofea setiapkali mengacau sewaktu mama uruskan Syafi. Dan juga cuba sebaik mungkin jaga hati kakak sofea agar dia tak jeles dengan adik. Alhamdulillah..she really behave. Cuma kadang2 malas tu banyak la alasan dia.


Sofea sangat protective..so tak pernah la dia cuba nak sakitkan adiknya. Cuma kekadang terlebih sayang..adik tgh sedap tido pun bole terjaga sebab kakaknya asyik nak kiss pipi je.


Sampai sekarang kami masih tido sama2..cumanya kakak sofea no longer diapit papa dan mama. Alhamdulillah..she can accept that..cuma mama pulak yg sedih sebab kakak sofea terpaksa tido separated sikit dgn kami. 


So far its been a month of amazing experience for us having new family member. Dan tq papa sebab support dan layan semua kerenah sofea while mama bz2 layan Syafi and my confinement period. 


Xoxo,
Mama Ema at 35 days of C.

Wednesday, May 8, 2013

Cerita Mengepam Susu dengan Snow Bear

Alhamdulillah its been 20 amazing days. Sekarang ni dah start counting bila nak habis pantang. Masyaallah..rupanya its my birthday hari ku habis pantang nanti. Greatest gift ever.

Ok ceritanya kali ni mengepam susu. Ok la tu kan dah 20 hari experiencing snow bear breast pump..bolela nak review sikit sekali dgn experience milk pumping buat kali keduanya ini.

Saya dah start pump since day 02 lepas bersalin. Bukan main semangat kan. Hahha..tapi keciwa. 1st time pump siap bleeding. Huhu. Pastu tangan kosong je la pi tgk syafi kat nicu..sob..sob.
Time kat nicu tu nampak ada seorang mommy or granny bawak susu dlm bekas. Alahai sikit sgt, rasa cam tak sampai setengah ounce pun... ada la dlm 4 bekas. Bukan nak underestimate..tapi apa yg saya tgk hari tu memberikan semangat balik nak mengepam susu. Walaupun sikit dia bawak gak to feed the baby. Huhu. Before this yang saya nampak kat fb or ig..semuanya stok susu yg hebat2 belaka. Wah rasa macam impossible sgt la nak meletakkan diri saya ni into that scene. Tapi takpe..saya doa hari2 agar Allah melimpahruahkan rezeki syafi dgn mengurniakan mamanya susu yg banyak agar dapat bf sampai syafi kenyang dan dapat membesar dgn sihat, cerdas dan pintar. Insyaallah.

Pastu day03 admitted again dgn syafi..so tak pam lagi la. Starting day05 cuba balik pam susu sebab nanti nak mengurut kan kesian pula syafi takde susu. So saya start pam. Alhamdulillah dapat la dalam 2 ounce sekali pam. Simpan je la walaupun sikit. And furthermore..baby berumur seminggu banyak mana la sekali minum susu. Of course la susu pun keluar as demand kan. Cewah pujuk diri sendiri agar meneruskan pumping. So starting that day i keep on pumping dan cuba target untuk pam 2 kali sehari. Ada rezeki lebih 3 kali sehari. Nak mengepam ni pun kena ada semangat yg tinggi dan juga support yg tinggi dr family member. Tahap kerajinan pun kena tinggi juga ye.

Thanks to akak hijabrockers sebab share tip menggunakan snowbear. Katanya pump snowbear ni bukan heavy duty. Sebab bila guna lebih 40 minit dah start bunyi clicking. Katanya lagi fullbreast sekali pump bole dpt 8oz. Wallawey! Setakat 20 hari ni paling banyak saya mengepam bole dapat 4oz. Maybe still early..but i keep on pumping.

Dulu masa sofea pun dah umor 5-6 bulan pun sekali marmet dpt 4oz. Tapi maybe saya ni jenis kurang penyabar gak kot. Malas nak tunggu lama2 skali pump. Mummy on the go la katakan. Mana nak layan baby n kakak baby lagi.  Average timing saya pumping dalam 15-20min sebelah. So dalam 30-40 min dpt 4oz. Kalau tggu lama maybe bole dpt lagi banyak kot..

So far hampir 3 minggu guna pam snowbear mmg memuaskan. Bunyi tak bising, pumping mode ok, nak basuh senang, puas hati. Banyak membantu. Tapi ni review dlm tempoh 3  minggu la. Harap2 berterusan..dan hasil bertambah2 nanti. Mudah-mudahan.

Xoxo,
Mama ema at 20 days.

Attached herewith my little pumping station.