Pages, Contacts, Travel

Thursday, October 28, 2010

Life As We Know It

Sometimes...we just dont realize all these things is happening just the same it is all around the world. Malaysian ke, American ke, London ke...sama je...

Best sgt movie ni...very the sesuai for all new parents..or parents to be..

Tak sabar nak tunggu fo Sofea 1st step..

Holly, Messer and Sophie

Cant wait to have these..



Exclusively from:
Shaza Living Decor

Tuesday, October 26, 2010

Sofea and Maqui Berry Juice

"Thanks Maqui Berry for making me healthier"
Sofea always having problem whenever she attended her 'nursing' session while mommy at work.
Last, she has been admitted to a local hospital nearly a week, because of the 'nursing' symptom.
The symptoms is just nearly the same, with the her last admission to the same hospital.

Last week, Tok Wan Sofea fed her with Maqui Berry juice, baru dapat 1 ounce. Sofea dah tak senang duduk. Aktif bukan main, but I am really relief no more panting sound. Batuk pun makin kurang, selera makin bertambah. Tapi one thing, mama tak berapa nak tahan, Little Sofea makin aktif, pusing sana, pusing sini, menari2, cuma tak pandai lompat je lagi.
Buat masa sekarang ni, memandangkan Sofea sangat aktif apabila mendapat 1 ounce Maqui Berry, I just keep it once a day. Cukup lah dulu. I just keep monitoring and reporting time to time.

Harap2 Sofea akan terus sihat dan cergas.
 
More info: Maqui Berry

Supporting entry from FB: Maqui Berry, What are Antioxidants? Benefits of Antioxidants

XOXO,
Mama Sofea Raisha

Kelas Kreativiti

Dah lama teringin nak attend kelas Decoupage, Kelas buat Fauxcake, Folk Art, dan kelas2 kreativiti macam ni. Bukannya apa, nak mengasah lagi bakat terpendam dalam diri. Tapi 1st time nak kena tahu la juga ada bakat ke tidak. So sepanjang survey, banyak juga kawan2 sehobi yang mahu berkongsi minat dan menawarkan kelas-kelas yang berkenaan. So, supaya dapat merancang dan meluangkan masa yang agak2 tak berapa lapang ni, seterusnya adalah senarai kelas2 yang boleh dihadiri nanti:

1. EMELYN'S GARDEN: Shah Alam

a. KELAS FAUX FOOD
(Cakes & Ice-Cream)
Yuran: RM200
~ Yuran adalah termasuk bahan-bahan semasa kelas
~ Anda akan diajar utk membuat 3 jenis kek & ice-cream
~ Semua hasil kerja anda boleh dibawa pulang
* Anda juga boleh membeli Faux Cake Kit selepas kelas jika berminat.RM100/set.

b. KELAS DECOUPAGE (Modul 1)
Yuran : RM150
~ Yuran adalah termasuk 1 set decoupage kit & beberapa bahan lain
~ Anda akan diajar teknik asas menghasikan decoupage, membuat shading & wording
~ Hasil kerja anda boleh dibawa pulang

c. KELAS DECOUPAGE (Modul 2)
Yuran : RM200
~ Yuran adalah termasuk 1 set Crackle Effect Kit & beberapa bahan lain
~ Anda akan diajar teknik menghasilkan kesan rekahan (crackle effect)
~ Hasil kerja anda boleh dibawa pulang

2. SOFEA'S LITTLE COTTAGE: Shah Alam

PAKEJ A: 1 sponge slice cake and 1 cupcake, RM60
PAKEJ B: 1 hard slice cake and 1 cupcake, RM65
PAKEJ C: 1 Full Round cake, 6 inch., RM60
PAKEJ D: 1 Full Round cake, 8 inch., RM70
PAKEJ E: 1 Full cake, 1 slice cake and 1 cupcake,
RM100
PAKEJ F: 1 Full cake, 1 slice cake, 1 cupcake and 6
pcs chocolates, RM130
PAKEJ G: 1 Full cake, 1 slice cake, 1 cupcake,
1 ice-cream and 6 pcs of chocolates, RM150 

3. KELAS DECOUPAGE OLEH Aina Decoupage: Klang  

PAKEJ 1 Bahan-bahan projek disediakan.
Hasil kerja boleh dibawa pulang.
Tempoh masa: 2 jam 30 minit
Yuran: RM 50.00

PAKEJ 2 Bahan-bahan kena bawa sendiri.
Tempoh masa: 2 jam 30 minit
Yuran: RM 30.00

Kelas akan diadakan pada hari Sabtu atau Ahad sahaja.
Sesiapa berminat..Sila hubungi 013-3915889 atau email
idaman.zainal@gmail.com untuk keterangan lanjut.

4. DECOUPAGE KIT from DIY Decoupage:

STARTER KIT: BELIAN SET (7 IN 1): RM65 SAHAJA

1.WHITE GESSO (120ML)
2.SEALER (120 ML)
3. WATERPROOF VARNISH (85 ML)
4. 1 ACRYLIC PAINT (12oml)**
(WHITE@ ROSE PINK@ YELLOW PALE@SKY BLUE@PURPLE@GREEN)
5. 2 HELAI TISSUE**
6. BRUSH SET OF 6'S
7. I METER WHITE POLKA DOT RIBEN

Sebenarnya, kalau dah ada bahan ni, +Effort +Bakat = Decoupage Item. Tapi kalau tak yakin pegi aje lah kelas kan...ada someone full of tender, loving, care akan mengajar sampai pandai...

Extra info>>>: Cara2 untuk DIY decoupage.






Window Shopping


Blogger ChemiEma said...
salam, kak berapa ye harga bread box dan cutlery box siap dengan decoupage/FA?
October 25, 2010 10:29 AM
Delete
Blogger Liza said...
salam dik... bread box decoupage RM80/ FA RM 120 Cutlery box decoupage RM120 / FA RM160
October 25, 2010 11:58 AM
Dialog di atas adalah nota untuk diri sendiri mana tahu depan2 nanti berminat nak dapatkan breadbox dan cutlery box yang sgt chantek tu hasil decoupage dan Folk Art. REally loves this stuff!

Monday, October 25, 2010

Our Day Dream Wedding

Kerja kahwin bukan perkara yang mudah, banyak benda nak kena fikir, plan, dan macam2 lagi..Trust me, I had been through all this and that. Sekarang ni fokusnya untuk adik2 pulak. Perrghh fikir2 balik, happy sangat sebab dapat buat sendiri semua..bersama keluarga.

Persiapan kahwin, siapa yang taknak buat something yang akan menjadi unforgettable ones kan. Memang semuanya ada dalam kepala ni ligat je memikirkan sesuatu yang unik, cantik, menarik, simple, tak melebih-lebih, sesuai dengan bajet sendiri kan..

Ok, cerita pasal persiapan kahwin ni..Alhamdulillah, my mother turun kepada my sister, memang berbakat untuk buat flower arrangement, pelamin arrangement, gubahan hantaran, dan perkara2 yang berkaitan itulah..Alhamdulillah, walaupun banyaknya tanggungjawab masa perkahwinan ku tempohari, kami berjaya siapkan sendiri pelamin anganku..;)

So bertitik tolak itulah, ramai yang berminat nak membuat tempahan dengan my dear sister Rahmah. Walaupun sibuk dengan kerja2 tour, Insyaallah masih lagi sempat menyiapkan gubahan hantaran dan sebagainya untuk kawan2 dan rakan2 yang berminat.

Seterusnya antara sentuhan kami sekeluarga:

Barisan hantaran belah Pengantin permepuan..serba pink!

Barisan hantaran di dalam bilik pengantin yang juga pink!

Pelamin from Our Day Dream Wedding

Pelamin from Our Day Dream Wedding

Gubahan Coklat


Special memory lane from Our Day Dream Wedding

Gubahan Stokin dan Wallet

Gubahan Jam Tangan

Gubahan Coklat

Gubahan Sireh Junjung..English Style

Gubahan Buah-Buahan

Gubahan Hantaran Al-Quran

Gubahan Kemeja Batik

Lagi Gubahan Pertunangan

Gubahan Coklat

Gubahan Sepasang Persalinan

Gubahan gula-gula

Gubahan Sireh Junjung

Gubahan Kain Pelikat

Kami juga menerima tempahan cupcakes..

The Green Apple

Pelamin Mini Garden Concept

Pelamin Mini Garden Concept

Gubahan Telekung

Gubahan Sireh Junjung

Gubahan Susu

Gubahan Coklat

Gubahan Buah-buahan

Gubahan Sempena Pertunangan
Door Gift Hasil Buatan Mak Siti

Gubahan Coklat

Gubahan Wangian

Gubahan Kasut

Gubahan Kek - Kami turut Menerima Tempahan Kek

Gubahan Al-Quran
Gubahan Persalinan Baju Lelaki

Gubahan Sejadah dan Kain Pelikat

Barisan Hantaran Perkahwinan Sebelah Perempuan
Kad Kahwin from allaboutweds.blogspot.com
Link pasal hantaran pertunangan: Hari Pertunangan
Link pasal kad kahwin: Kad Kahwin

ANAK MAMA

Huwaa...hari ini adalah hari yang sangat tadak mood nak kerja dan sebagainya...Walaupun Hari ini adalah hari gaji..sepatutnya bergembira la kan...hoore..hoore...tapi masih rasa sangat tiada mood..
Aku dah janji ngan diri sendiri tanak nangis..dan nak guna seminggu ni sebaiknya untuk mengisi segala masa lapang dengan buat apa2 pun lah.Harap I'll succeed..

Anyway cerita weekend yang lepas..

Tok Wan share his love with Sofea

Tak sangka Baby Sofea dah boleh duduk dalam Baby seat

Tok Wan and Sofea

Us in front of Presscot Hotel

Sofea nak apa sayang?

Yeah...thanks Tok Wan bawak Sofea Stay kat Hotel 1 nite..
Ok, dah habih cite kan..pictures really do the best of story telling..Hehe.
Just a bit of elaboration, last weekend, Tok Wan datang melawat Sofea dan mama...sweet kan Tok Wan. Kebetulan last weekend ada customer Tok Wan 2 bas pegi melawat Genting, so uncle2 dan auntie2 Sofea datanglah berkunjung sekali..macam cuti sekolah pulak.
So last weekend, kitaorang pun pergilah bermalam di Hotel Presscot Klang. Betul ke ejaan ni. Actually ni adalah 1st time lah, Sofea di bawa bermalam di Hotel..credit to Tok Wan invite kita sekeluarga. Sofea sangat lah happy, sampai dekat pukul 2 pagi baru nak tido. Sebab bermalam tempat baru bersama uncle2 dan aunty2 sekalian...So rehat jap lah mama sebab ada ramai yang tolong tgkkan Sofea.

Keesokannya, kitaorang pun pergilah pusing2 bandar Klang (tu pun sebab tersesat), kemudiannya singgah di GM Klang. GM ni amat glamer untuk sesetengah orang dan ada juga orang yang tak tahu langsung pasal GM ni. GM ni actually a wholesale department. Sesiapa yang suka meniaga baju, brooch, dan sebagainya ada banyak lah benda yang boleh dilihat disini. Kalau kita sebagai customer basahan..ye ke jargon ni?...pelanggan biasa je lah...harga sama je macam kat luar. Tapi kalau kita ni adalah pemborong, makanya harga boronglah u all boleh dapat dari tempat ni...So kalau nak pi tempat ni bawaklah duit banyak2...supaya boleh borong sakan!


P/S: Thanks Tok Wan, nanti jangan lupa bawak Sofea, mama dan papa jalan2 lagi k..

XOXO,
Anak Pak Rahman..