Pages, Contacts, Travel

Monday, March 28, 2011

Earth Hour @ Alamanda

Asal-usul earth hour ni ianya telah dimulakan di Australia...dan kemudiannya Malaysia pun dah sama2 mengorak langkah ke arah 'HIJAU'. Tak silap starting 2009 kita dah mula menyahut seruan earth hour. Walaupun cuma sedikit sumbangan yang dibuat namun kesannya amatlah mendalam terhadap bumi kita. Harapannya agar earth hour ni akan terus menjadi amalan dan bakal disambut oleh semua orang di dunia ini sebagai tanda yang kita masih menyayangi bumi kita yang semakin uzur ini..

So last 26 Mac 2011, kami sekeluarga telah menyahut seruan earth hour di ALAMANDA, Purajaya. Hehe. Ok la tu kan... at least saya telah menjimatkan tenaga yang ada di rumah dan berkongsi beramai2 tenaga yang ada di Alamanda. Malam tu, lampu2 yang tak berapa penting telah dimatikan selama sejam bermula jam 8.30-9.30 malam...so ala2 romantik gitu kat Alamanda that nite.

Yang lagi meriahnya, 2 hari before, I had redeemed my earth hour t-shirt which entitled me the next redemption...RM60 F&B voucher from Alamanda...so malam tu kiranya Alamanda treat lah untuk kami sekeluarga.

Tayang t-shirt earth hour

Our treats @ Bayou Alamanda

Petang hari kejadian..

Papa and Sofea yang suka kena belanja!hiks..
So malam tu balik rumah dengan hepinya...Papa Sofea sangatlah gembira sebab dapat makan grilled lamb chop yang sangat yummy! Lain kali nak repeat lagi western food @ Bayou...sangat yummylicious...dan really reasonable price..eventhough malam tu Alamanda yang blanjer..huhu.

XOXO
Earth Hour Contributers

Sunday, March 27, 2011

Happy Birthday Dear Darlin!

All I wanted to say I love u so much...and may our love keep on blooming till the end of our lives and keep on going like the rivers flowing to the sea..

Happy 28th Birthday dear!

Blueberry and chocolate cheese tart

Birthday boy with worn present..guess what??(of course not the t-shirt!)

'Helper' of the day

Sofea tersuperexcited, hepi besday sekali lagi..?

Birthday boy and the food

Yummy!

Yummy 44X!

Sofea excitement of the day: Vitagen & Choc Cheese Tart
Simple celebration untuk mr hubby, tahun2 depan kita buat parti besar-besaran..nak ke..?hehehe. My appreciation to dear hubby, thank you for loving me and taking care of me & little Sofea. We love u so much, pls save all of your loving to us till the end of our time...

XOXO,
Mrs. Shuhaimi

Friday, March 18, 2011

Pembuka & Penutup Hari Mu

InsyaAllah sama2 lah kita sama2 menjadikan yang baik itu amalan dan yang tidak baik itu ditinggalkan. Sesungguhnya untuk menjadikan sesuatu yang baik itu amalan/rutin ianya harus diamalkan selama 40 hari berturut2. InsyaAllah.

Setiap insan mendambakan hari2 yang sempurna dan terbaik dalam menjalani kehidupan di atas muka bumi ini. Jadi segala-galanya bermula daripada amalan hidup kita seharian..Insyaallah kalau niat kita baik, semuanya akan jadi baik2 belaka...segala yang datang itu sesungguhnya ujian daripada Allah SWT untuk menambahkan keimanan dan ketakwaan setiap insan untuk sentiasa bersabar dan berusaha untuk menjadi yang terbaik!

Baru2 ni seorang saudara telah berkongsi ilmu beliau yang luas untuk saudari/saudari yang masih cetek ilmu ni..terutamanya saya lah tu. Insyallah, titipan ini dibuat bagi sentiasa mengingatkan diri dan rakan-rakan yang lain bagi menjadikan kehidupan seharian lebih bermakna dan paling penting dirahmati Allah SWT.

Pembuka hari:

1. Bangun pagi dengan senyuman
2. Ucapkan syukur kepada Allah SWT kerana masih diberikan peluang untuk membaiki diri lagi
3. Niat dalam hati perkara yang akan dibuat pada hari ini..paling penting niat untuk mencari ilmu dan juga niat untuk menjadikan diri lebih baik dan buat yang terbaik untuk insan di sekeliling. Insyaallah segala pekerjaan akan mendapat pahala.

Penutup hari:

1. Yakni sebelum melelapkan mata, maafkan semua insan yang kita kenal.
2. Mohon ampun dan maaf, dengan orang sebelah...en suami/pn. isteri.
3. Kalau dah kahwin, genggam tangan suami/isteri dan bermaafan - Maka akan gugurlah dosa-dosa antara keduanya di celahan jari...InsyaAllah. (Ini juga akan menambahkan lagi kemesraan).
4. Tidur mengiring sebelah kanan - akan memberikan keselesaan tidur dan ruang kepada jantung kita yang terletak di sebelah kiri.


Beliau turut berpesan untuk mengamalkan Doa Pembuka 12 Pintu - Terjemahan seperti berikut:

"Ya Allah, bukakanlah untukku dan seluruh keluargaku pintu-pintu kebaikan, pintu-pintu keselamatan, pintu-pintu kesihatan, pintu-pintu nikmat, pintu-pintu keberkatan, pintu-pintu kekuatan, pintu-pintu cinta sejati, pintu kasih sayang, pintu-pintu rezeki, pintu-pintu ilmu, pintu-pintu keampunan dan pintu-pintu syurga. Ya Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang."

XOXO,
Mama Sofea

Thursday, March 17, 2011

Hot Air Balloon @ Putrajaya

Hot Air Balloon fever datang lagi..
This morning, while driving to work...sangat teruja tengok all those hot air balloon...wowee..

Fiesta 2009

Fiesta 2010

Sneak Preview 2011
Wah, sangat excited nak join the event this year..tak tahu kenapa last 2 years we can miss such fun thing happen nearby our neighbourhood...huhu!

Below some info for the rides. Sapa2 teringin nak join jom ikut line up seawal 6 pagi sabtu ni...yuhuuu...

Tethered hot air balloon rides:

  • 5 hot air balloons for tethered rides for the public
  • Operating hours from 8.00 am – 11.00 am and 6.00 pm – 9.00 pm daily during event
  • Pre Booking Arrangement is NOT ALLOWED due to limited tickets
  • Ticket counter opens from 7.30 am for morning session & 5.30 pm for evening session
  • Tickets: RM10 for adults and RM5 for children - berbaloi-baloi!
  • The maximum quantity an individual can purchase is 4 tickets
  • The minimum height requirement is 4 ft - nampak gayanya tak dapat la Sofea Raisha join kali ni..huhu..
  • Tethered Hot Air Balloons Rides will be subjected to weather condition
XOXO,
Mama Sofea

Thursday, March 3, 2011

Bila Menteri Cakap Thank you..

Alhamdulillah murah rezeki, berkat kesabaran kena bertugas di Bilik Operasi 9pagi-10 malam, disebabkan kekecohan yang berlaku di Mesir baru-baru ni.

Ting!Masuk opis pagi2 dah ada invitation atas meja
YB Menteri Luar: Terima kasih atas kerjasama semua, Jasamu dikenang
YB ML: Keep up your Good Work, nanti saya belanja lagi ba...

Menu of the day adalah nasi arab..ada kebab, beriani, lebanese bread..macam2 lah yang arabian. So kitaorang dapatlah feel2 macam kat Mesir gak lah that day. Anyway, terima kasih daun keladi, lain kali belanja lagi..

XOXO,
Pn. Rahimah

Wednesday, March 2, 2011

How To: Paper Lanterns

Entri kali ni, macam mana nak buat paper lantern. Idea asal dikidnap dari blog eliseblaha.

 

Lanterns

These lanterns are totally inspired by the gourd place card kits that Paper Source sells. They are adorable.
Supplies needed : 8.5x11 cardstock in various colors, string or ribbon, a hole puncher, some sort of sticker or tape, a pushpin for tacking them to your ceiling.

IMG_0178
Cut your cardstock into strips that are equal in length and width. I did 16 strips of 11" x 1" and 14 strips of 8.5" x .75".
IMG_0179
Stack the papers and punch holes through the top and bottom of each strip.
IMG_0180
String the strips on your piece of string or ribbon. Seal the string with a piece of tape or sticker.
IMG_0183
String through the top holes.
IMG_0184
Pull the string tight until the paper bows out. Tie off the top (make sort of a bow/messy knot. It just needs to be big enough that the string doesn't go back through the paper).
IMG_0187
Fan out the strips until you have created a sphere shape. (For easy storage, just unfan and box up.)
IMG_0188
Hang from your ceiling and secure with a push pin. (note : my string in the images shown ended up being too short. I just added some extra length by tying two pieces together. Your string length will depend on how low you want the lanterns to hang.)
IMG_0213
IMG_0202
Use different colors, sizes and lengths of string to create a cluster of autumn excitement.

Happy crafting!

XOXO,
Mama Sofea

Aktifkan CIMB mu...

Salam..

Bayak nya all of these hidden charges! My first impression...Memanglah kalau nak guna servis memang la everything will be charges..

Baru2 ni terdetik nak guna balik akaun CIMB yang dah lama terbiar. Tup, tup..buka cimb clicks, "your account has been suspended"...wah suspend! Pastu try pulak ATM card pada machine konon nak dapatkan balik pin cimb clicks..wah..."your account has been deactivated"wah...!amacam mahu withdraw ni.

So, takde cari lain try call dulu bank...dear all...nak aktifkan balik akaun tak boleh trough phone calls ye. So kena pegi mana2 nearest bank. Apa yang perlu dibawa bersama adalah Buku Akaun, Kad ATM, Kad Pengenalan..sebabnya kena buat manual withdrawal dulu. Minimum withdrawal adalah RM1. So, kalau ada 50 sen je...nampak gayanya kena la tambah dulu duit dalam akaun tu ok.

Dan dah pegi bank, dia akan tanya nak tukar kad tak?Kalau nak tukar kena charge RM12. Sebab kad aku masih ok dan no problemo, malas la nak tukarkan..so safe la RM12. Kena isi borang withdrawal dan satu borang yang cik receptionist akan bagi nanti.

Dah isi semua borang, macam biasa amek nombor dan sila duduk sehingga nombor anda dipanggil. Jangan gatal2 nak potong queue ye. Tapi I always wondering, kalau kaunter tu panggil satu nombor, tapi orangnya tak muncul2 aci tak kalau aku pi ganti tempat dia ek...?so far tak penah la pulak try lagi. Kalau terdesak...harus kot!

Dah kat kaunter nanti rupanya ada lagi fees yang perlu dibayar,
Kaunter: "cik sebab nak aktifkan balik akaun yang dah lama tak aktif ni, cik kena bayar RM8 ye..."
Activater: "RM8 ni termasuk nak tukar kad ke?"
Kaunter: "Oh tidak...kalau nak tukar cik kena tambah lagi RM12..."wah!
Lagi bertambah keyakinan aku tanak tukar..
Kaunter: "Tapi kalau kad ok, password masih ingat tak payah tukar kad pun takpe."

Fuh! Safe RM12.haha..berkira sungguh kan..bayangkanlah sebanyak tu dapat haku beli 6 bijik donut big apple..hoohoho.

Dah selamat bayar semua...akhir pesanan cik kaunter tu, kad ni esok baru boleh guna ye. Kena tunggu sistem aktifkan dalam 24 jam. Halah..kalau dia buat terus tu, cepat je tu kan...tapi ok lah haku kasi excused sebab cik kaunter dah tolong activate akaun saya...

So pasni hokehlah..mana2 akaun pun bole guna..yuhuu...Lagi satu pesanan penaja, kalau tanak kad deactivated, pls make withdrawal at least sekali dalam setahun.

p/s: akaun je banyak, duit takde pun..huhu!

XOXO,
Mama Ema.