Pages, Contacts, Travel

Wednesday, July 16, 2014

Sharing is caring..and sometimes hurting

Ini adalah sharing yang dikongsi dari rakan whatsapp.

"YANG SUDAH TU SUDAH...

Tanpa kita sedari media2 sosial yg ada hari ini berjaya meninggalkan kesan negatif dlm diri kita kian hari..
Dulu-dulu, mak ayah selalu pesan..kalau ada barang baru, jgn tunjuk depan kawan..nanti kawan sedih nak beli dan mungkin mak ayahnya x mampu..kalau makanan ada sedikit, jgn makan depan kawan nnti dia terliur..betapa indah pembentukan akhlak anak2 ketika itu kerana apa jua yang dibuat perlu ada sikap memikirkan untuk tidak mengguris hati org lain..

Tapi kini, tanpa kita sedari..melalui fb dan laman2 sosial lain, kita menjadi terbiasa untuk menunjuk2 atas kata2 'share'..beli barang baru, upload gambar.. sebelum makan, upload gambar.. perah susu banyak2, upload gambar...dapat komisen, elaun or gaji lebih, upload gmbr cek, slip gaji, slip bank, .. anak dapat result exam bagus, upload gambar buku penyata anak, mmm..dan banyak dan banyak lagi yg tujuannya untuk share kegembiraan, kemenangan, dll tp realitinya tanpa kita sedar dan mungkin kita x ambil peduli ada antara yang lihat gambar makanan yg kita uploaad mungkin dah beberapa hari tak makan, ada yang tengok gambar slip gaji kita di kalangan mereka yang baru diberhentikan kerja..ada yang tengok gambar buku penyata anak kita di kalangan ibu bapa yg dikurniakan anak yang lembam..ada yang tengok gambar susu perahan kita mungkin di kalangan ibu yang mempunyai penyakit tak dapat hasilkan susu, dan banyak lagi..

"Sembunyikanlah kegembiraan kita, kerna mungkin ada yang sedang berduka"..
"Sembunyikanlah kekayaan kita kerna mungkin ada yang papa kedana"..
"Sembunyikanlah kesihatan kita kerna mungkin ada yang sedang sakit"..
"Sembunyikanlah kejayaan kita kerna mungkin ada yang merana."..

Sesungguhnya, perbuatan merendah diri dan tidak suka menunjuk itu amalan yang mulia..

Yang sudah tu sudah...
Yok, sama2 kita berusaha ke arah itu..
Jadikan group ini medan perkongsian ilmu..
Jadikan  ini medan tazkirah..
Jadikan  ini medan maklumat..
Jadikan  ini medan yang boleh memajukan ummah..
Kerana bila kita meninggal nanti ilmu yg kita sampaikan itulah yg bermanfaat utk kite...bukan apa yg ada yg kita tunjuk2kan
Semoga usaha kita yang sedikit Allah pandang dan diberi ganjarannya.. Amiin.."


Dah lama terdetik hati nak post pasal isu media sosial. Etika kita sebagai kawan, parents, anak, pekerja menggunakan media sosial. Tahu la akaun fb, ig kita tu private. Kita sendiri punya, suka hati la nak update/upload apa pun. Tapi kita perlu sedar, kita hidup dalam komuniti media sosial pada zaman kini. Akaun tersebut pula semuanya kawan2, saudara mara, jiran tetangga. There is a  live community there. Apa yang kita update mencerminkan diri kita. Dan mungkin juga ada yang terluka disebabkan status yang dikemaskini itu.

"Ya Allah, jauhkanlah sifat bongkak dan riak daripada kami semua, Ya Allah."

Perkara ini terdetik dalam hati, bila aku menjadi orang yang selalu update dan terkesan pula dengan status rakan-rakan. So i had experienced both sides. Jadi aku berdoa agar aku jadi lebih sensitif bila nak update status mana2 media sosial. Kalau tak perlu tak payah.

So pesanan kepada diri sendiri, sentiasa bersederhana dalam segala hal. Happiness is our own choice. Tidak semestinya update status terhebat is the total happiness. 


XOXO,
Ema

Wednesday, July 9, 2014

Ayam Grill Ajaib


Ajaibnya sebab dimasak menggunakan pemanggang ajaib. Thats why. Lagi satu ajaibnya sebab memang sedap makan ayam grill ni dengan nasi. Tak payah banyak-banyak lauk.

Resipinya senang je. Blend jintan manis, bawang merah, bawang putih, bawang besar, halia dan gula melaka. Gaul dengan ayam, grill dalam pemanggang ajaib. Agak2 ayam hampir masak, masukkan brokoli dan carrot (atau apa sayur favourite). Kalau nak berkuah, jangan masak sampai kering, perlahankan je api sampai ayam masak. Makan dengan nasi panas2, sedap tu.

XOXO,
Ema

Nutella Mug Cake

Ingredients:
Butter or cooking spray (just enough to coat the inside of your mug)
1/4 cup flour
1/4 teaspoon baking powder
1/4 cup Nutella
3 tablespoons milk

Directions:
Start with a CorningWare Pop-In or large coffee mug. The batter rises quite a bit, so be sure you have a large mug. You can also split the batter between two smaller mugs.
Grease the inside of the mug with butter or cooking spray. Add the remaining ingredients to the mug; mix with a fork until smooth.
Microwave on high for about 1 minute (less time if you opted for two small mugs). You’ll know it’s ready to taste when you can insert a knife and it comes out clean. The top of the cake should also look done. If the top is not set, heat it up for another 20 seconds.
Top with whipped cream and chocolate shavings, or indulge with a scoop of ice cream while the cake’s still warm. Yum!

Credit Picture: Google

Standby bahan2 kat dapur, agak2 nak makan ice cream n cake. Boleh la buat ni on the dot. Nampak Yummy!

XOXO,
Ema

DIY Toddler Chair

Ala..comeynya.

Rajin2 boleh buat untuk Sofea dan Syafi.

XOXO,
Ema

Tuesday, July 8, 2014

Monyok and feeling BLUE

Adoi..dah banyak hari dah perasaan tak best ni, bila mana mendapat berita sedih daripada orang harapan. HUHU. Kacau bilau dibuatnya duniaku, bila terpaksa sekali lagi berjauhan dengan anak-anak. Sedih.

YA Allah, sekali lagi diriku diuji. Harap dapat terus tabah dan tidak mudah putus asa. Ya Allah, berikanlah petunjuk, dan permudahkan lah urusan kami sekeluarga.

Sorila kawan2, adik2, orang2 di sekelilingku, 2, 3 hari ni. mood memang tengah tak baik.



X,
Ema

Thursday, July 3, 2014

Tin Kosong


Thinking about converting our used tin susu into this. Cute right? Rajin2 teringat boleh la buat nanti.

XOXO,
ema

DIY Giraffe Wall Art


 
Cute kan?? Full Tutorial boleh refer sini.

XOXO,
Ema

Wednesday, July 2, 2014

Swedish Home

Orang Sweden ni memng kreatif ke? Tapi ada juga la ilham diaorang yang tak berapa suka. Tapi mostly their design, colours, masyaallah, suka sangat tengok. so refreshing.

Suka sangat bila tengok DIY barang2 rumah. Mungkin juga sebab mak memang suka buat barang-barang rumah sendiri dari kecil. Anyway more inspirations from this swedish.


XOXO,
ema

Secret Skin White Kawaii Collagen

1779724_599690870123214_1063852327_n

1926864_602061196542186_541646247_n

1960060_609124725835833_722817712_n

SECRET SKIN WHITE KAWAII COLLAGEN

1,600,000mg
36x Anti-Oxidant
14x Stem Cell
20x Super Fruits
Pitera Rich Extract ( bahan utama SK II kan)

Teknologi terbaru dari JAPAN & FRANCE digunakan dalam proses pembuatan produk ini untuk menghasilkan produk berkualiti tinggi, pantas diserap ke salur darah, menggunakan teknologi nano menghasilkan butiran halus molekul nano untuk diserap pantas oleh badan dan memberi kesan yang diinginkan seawal 3 hari.

Apakah kandungannya ??
Bahan-bahan utama:
Wild Blueberry Stem Cell, Blueberry Stem Cell, Raspberry Stem Cell, Green Apple Stem Cell, Swiss Apple Stem Cell, Snow Lotus Stem Cell, Green Tea Stem Cell, Tomato Stem Cell, Swiss Red Grape Stem Cell, Grape Stem Cell, Argan Fruit Stem Cell, Rosella Stem Cell, Cranberry Stem Cell, Blackberry Stem Cell Trehalose, Pure L-glutathione, Hydrolyzed Peptide Tilapia Collagen, Phyto Hyaluronic Acid, Pitera Extract, Acaiberry, Strawberry, Pamogranate, Avocado, Grape Seed Extract, Perilla Seed Extract, Mangosteen Extract, Kiwi, Astaxanthin, Omega 3, Co-enzyme Q10,Papaya, Lemon

APA FUNGSI SECRET SKIN KAWAII COLLAGEN INI?

☞ Kulit putih & sehalus kulit bayi seawal 3 hari..
☞ Kulit lembap & glowing dlm masa 1 hari..
☞ kulit tegang, anjal & muda dlm masa 15hari..
☞ jerawat kecut dlm masa 3 hari..
☞ sgt berkesan menutup pori-pori terbuka
☞ masalah kulit berminyak berkurang dlm masa 5 hari..
☞ parut pudar dlm masa 7 hari..
☞ dapat menahan selera makan supaya sentiasa kenyang
☞ melawan kanser
☞ membuang toksin
☞ berfungsi utk cuci darah kotor
☞ kulit cerah seluruh badan termasuk ketiak dan celah peha
☞ memudarkan stretchmark
☞ mengembalikan kemerahan bibir
☞ menambah susu ibu
☞ memberi kecergasan badan
☞ menaikkan HB bg wanita hamil
☞ penawar pelbagai peyakit
☞ bagus utk dalaman wanita

KHASIAT SECRET SKIN WHITE KAWAII COLLAGEN utk kulit :
• Merangsang kolagen asal kulit
• Menghalang sinar UV matahari
• Mengaktifkan penghasilan kolagen
• Melambatkan penuaan
• Meningkatkan stem cell kulit
• Pemutihan kulit lebih pantas
• Kulit lebih anjal & muda
• Menghilangkan kedutan
• Menghilangkan kulit sun-burn
• Menghilangkan jerawat
• Menghilangkan parut hitam
• Mengurangkan jeragat
• Mengatasi kulit bersisik
• Kulit kering menjadi lembap
• Kulit kasar menjadi halus
• Mengatasi penyakit kulit
• Mengatasi masalah kulit rosak
• Mengatasi masalah tumit kaki pecah
• Mengatasi masalah kulit merekah

KHASIAT SECRET SKIN WHITE KAWAII COLLAGEN utk kesihatan:
• Mengatasi sakit sendi tulang
• Mengatasi sakit senggugut
• Mengatasi masalah mata
• Sesuai untuk ibu mengandung
• Sesuai untuk ibu menyusu
• Mengurangkan stretchmark
• Mengurangkan selulit
• Menurunkan kolestrol
• Mengatasi rambut gugur
• Mengatasi bibir mengelupas
• Memberi tenaga kpd badan yg letih
• Membuang toksin
• Sesuai untuk masalah sakit darah tinggi & kencing manis
• Tingkatkan pengeluaran susu ibu
• Melangsingkan badan

KHASIAT SECRET SKIN WHITE KAWAII COLLAGEN untuk para ibu:
• Menambahkan susu badan
• Menaikkan HB wanita hamil
• Memutihkan & menggebukan kulit bayi bagi ibu hamil & ibu menyusu
• Memberi tenaga kpd ibu hamil & menyusu• Memberi nutrien penting yg diperlukan oleh ibu hamil & menyusu

Kesan lebih pantas berbanding produk jenama lain!! kerana 14x stemcell, 36x anti-oxidant, 1,600,000mg collagen nano!! Tak rugi anda mencuba !!

SECRET SKIN WHITE KAWAII COLLAGEN DISEDIAKAN DALAM BENTUK SACHET
(1 SACHET 15G)

✔ Tak perlu susah2 nak cedok dan sukat!
✔ Boleh tuang terus kedalam mulut!
✔ Boleh juga dibuat minuman harian!
✔ Mudah dibawa ke mana2!

CARA PENGAMBILAN SECRET SKIN WHITE KAWAII COLLAGEN :
☞ 1 sachet sehari sebelum tidur
☞ boleh dibancuh dgn air kosong @ jus / terus kemam di bawah lidah ( cara kemam lbh effectiv berbading bancuh)
☞ Diambil ketika perut kosong.
☞ Anda perlu pantang minuman berkafein seperti kopi, nescafe, teh, milo, coklat dan air bergas.

images


Adakah Produk SECRET SKIN WHITE KAWAII COLLAGEN menyebabkan mana-mana kesan sampingan selepas menggunakan?
☞ SECRET SKIN WHITE KAWAII COLLAGEN adalah produk yang selamat untuk digunakan kerana kandungannya 100% bahan semulajadi tanpa bahan kimia. Bahkan pengambilan secara berterusan sangat digalakkan kerana kesan manfaatnya untuk kesihatan dalam jangka panjang.

Berapakah harga sebotol SECRET SKIN WHITE KAWAII COLLAGEN?
☞ Sebotol ada 60 sachet utk penggunaan 60 HARI berharga RM170 semenanjung, RM180 sabah sarawak.

Bagaimanakah cara pengambilan SECRET SKIN WHITE KAWAII COLLAGEN?☞ Mulakan pengambilan pada minggu pertama dua sachet sekaligus setiap hari, Dua sachet dicurahkan dlm mulut dan dikemam sebelum tidur selepas perut kosong. Biarkan cair bersama air liur. Pada minggu kedua ambil 1 sachet sehari sahaja.
Bolehkah SECRET SKIN WHITE KAWAII COLLAGEN diambil sebelum sarapan pagi?☞ Disarankan untuk ambil sebelum tidur malam kerana badan kita bertindak balas semasa tidur malam.

Berapa lamakah kesan boleh dilihat selepas consume SECRET SKIN WHITE KAWAII COLLAGEN?
☞ Kesan boleh dilihat dalam 7 hari ke 14 hari bergantung kepada tubuh masing-masing. Ada yang cepat dan ada yang lambat.

Adakah Produk SECRET SKIN WHITE KAWAII COLLAGEN Halal?
☞ Kami sudah mendapatkan kelulusan daripada JAKIM. Anda boleh mengambilnya tanpa ragu-ragu.

Apakah SECRET SKIN WHITE KAWAII COLLAGEN boleh diambil oleh wanita hamil?☞ Produk ini dibolehkan kepada wanita hamil 4 bulan ke atas.


Apakah SECRET SKIN WHITE KAWAII COLLAGEN boleh diambil oleh wanita yang sedang menyusukan bayi?
☞ Ya, produk ini sesuai diambil ketika sedang menyusukan bayi kerana ia dapat menambah pengeluaran susu ibu supaya masalah kekeringan susu badan tidak lagi berlaku.


ApakahSECRET SKIN WHITE KAWAII COLLAGEN boleh diambil oleh wanita yang sedang haid?
☞ Ya, produk ini sesuai diambil ketika sedang haid.

Apakah rasa SECRET SKIN WHITE KAWAII COLLAGEN?
☞Perisa buah-buahan yg lazat iaitu campuran raspberry+strawberry+cranberry.

Apakah saya perlu pantang apa-apa semasa consume SECRET SKIN WHITE KAWAII COLLAGEN?
☞ Ya, anda perlu pantang minuman berkafein seperti kopi, nescafe, teh, milo, coklat dan air bergas. Tujuan disuruh berpantang kafein kerana sesuatu produk akan menjadi tidak berkesan jika kafein tinggi dalam badan. Anda juga perlu pantang mandi air panas.

Bagaimanakah cara yang terbaik untuk mengambil SECRET SKIN WHITE KAWAII COLLAGEN?
☞ Cara yang terbaik ialah dengan memulakan pengambilan pada minggu pertama dua sachet sekaligus setiap hari, Dua sachet dicurahkan dlm mulut dan dikemam sebelum tidur selepas perut kosong. Biarkan cair bersama air liur. Pada minggu kedua ambil 1 sachet sehari sahaja.

Siapakah yang sesuai mengambil SECRET SKIN WHITE KAWAII COLLAGEN?☞ Wanita yang sesuai mengambilnya ialah anak dara yg belum berkahwin, wanita yg sudah berkahwin, wanita yg sedang menyusukan anak, wanita yg masih dalam pantang bersalin dan wanita yg sudah menopause. Ia juga sesuai kepada golongan berusia 12 tahun hingga 80 tahun.

Bolehkah saya minum SECRET SKIN WHITE KAWAII COLLAGEN bersama produk supplement yang lain?☞ Boleh. Anda disyorkan untuk jarakkan 15 minit dengan supplement lain. Dan jarakkan 12 jam dengan supplement untuk kurus

Paling penting ialah ...
HALAL
LULUS KKM

100% kilang muslim halalan toyyiban
Gunakan tanpa ragu-ragu

Read more: http://djdanchef.blogspot.com/2014/04/secret-skin-white-kawaii-collagen-murah.html#ixzz36HjK9YZF

XOXO,
Ema

Harga produk lain2, tapi yang paling murah setakat ni: Instagram: Solehah Beauty Store (harga_murah_tapi_ori)