Pages, Contacts, Travel

Friday, April 30, 2010

Cuti 5 Hari

Termasuk weekend la ni ye. So just extra 2 hari je. Actually the big plan is to go to KT(Kuala Terengganu) with my hubby family. Its already May, so waktu untuk mencandat sotong dah tiba. last year around this date la, mama and pap pi mencandat sotong kat Marang nun....balik je, kitaorg singgah honeymoon kat pulau kapas. Best, laut crystal clear kat Pulau Kapas. Ok, back to mencandat story, kitaorang mcm ala2 nelayan la time tu. Malam serius sejuk gila atas bot. nasib baik tak hujan. kalau tak lagi la. actually masa tu, mama dah already about a week or two, pregnant sofea. dah planning lama dah kan...so jalan je la. tahun ni dah ada sofea. jap je masa berjalan. kitaorg bawak tong ais bukan main besar. tapi alhamdulillah...la. masa nak tunggu 1st hasil tangkapan sotong bukan main lama, tak ingat sapa ntah yg 1st dapat dulu. tapi yg penting mama dulu la yang dapat sotong before papa...hehe.sotong dia besar...lbh kurang sekaki gak le panjangnya.

KAlau dah dapat sotong kan, tangsi yg kita guna untuk candat tu akan rasa berat semacam je....apa lagi cpt2 la tarik...tapi jgn tarik atas terus...biar dulu jap dalam air kalau tak, confirm dapat make-up free jenama dakwat sotong.he.

apapun, i think mencandat sotong is one of the 'thing' yang mesti kena buat dalam hidup.mesti2 nak kena buat. seronok...
tahun ni mama rehat je la...jaga sofea. tak dak minat lak tahun ni. lagi2 kalau satu bot semua gila memancing, mahu tak balik semalaman tuh. kitaorg pun last year dah subuh gak le baru turun bot. mama dapat bape ekor je, terus quit.lenguh la.excitement pun dah kurang, cos badan dah melekit. lagipun, i m preggy rite time tu. tak bole over excited sangat.

Mommy-Daughter Quality Time

seronoknya hari ni dapat spend time with little girl. sampaikan sofea tanak tido..nak main je keja dia...nampaknya mama tak payah buat apa2 la hari nak ye.

tapi haha, mama berjaya tidokan sofea dah, sempat nak blogging and fb sikit.
semalam mcm terpikir la kan..nape baby kalau dah keluar, kena kira balik umo dia ye...kenapa tak kira since dia existed dalam perut.....kalau kira macam tu lakan sofea dah berumur 12 bulan dah = 1 tahun. wah, dah setahun kita sama-sama kan sofea. sofea has completely change mama life. sampai sekarang, mama tak dapat lagi nak adjust myself mcm ema yang dulu. And i think I will never ever can be the old ema again, and yes i never wanted to be the old ema. right now, I am mama ema.

right now, i want the best thing for sofea, papa, n myself. walaupun mama ni kadang2 a little bit obsessed with my work. But i pray hard, that i would not neglected my responsibility as mother to little angel, sofea and wife to papa. but please, i need some time to readjust again until the comfort zone...where is the routine is there.
mama still in the area where mama is still trying n trying to b a good mom n wife.

I really wish I could do all things perfectly as the way it is. but right now, I really thankful to god, as been given a true angel by myside to keep this life full of colours. thanks to belved husband who is always understanding and always helping around so much. I really love you. I am so sorry if I ever hurt you my love.



Spending time together is the most treasurable moment for me.
MamaEma.

Thursday, April 29, 2010

Thank you Shabby Blog

Wowee...
apa nak jadi ngan mamaema ni.
whole day bzing with da blog thing.
now i am getting really excited bout all of these blogging stuff.cute kan all those button and headers...cuma my template je tak bole nak ambil...pls help.

for those who wanted to get the same thing i have here u can always log on to:

www.shabbyblogs.com

Baju Kebaya For Sale





Dear readers and buyers,

Festive day is coming up, or a long list of weddings to attend..

Dont worry, we have something fabulous for you to wear and most important thing is that you are so "in" the festive/ceremony that u'll b attending.


All of these Kebaya and Kurung Moden is available in all basic color and is ready made. The measuring is as follows:

If you dont want the ready made item, you can also order the non-ready Kebaya/Kurung Moden for your own tailor customization.
Please feel free to contact me or leave comments here.
0127973267-rahimah

Japanese Cotton For Sale


Dear Readers and buyers,
If u r interested with Japanese Cotton, can contact me or leave a comment here.
Per Jap Cotton= 4m (width 40")/ 3 3/4m(60") = RM85

Description: The cotton is very soft/ironable.
Make the wearers feel cooler when wearing them.
Suitable for Baju Kurung, Blouse, Children's Wear, Baby Swaddle Blanket & etc.

For more info, i can be contacted @:
012-7973267-rahimah

Wednesday, April 28, 2010

My 1st Sling Moment with Sofea







Hari ni 1st time, my sling moment with sofea. but sadly, it happen in KPJ kajang. tepaksa bawak sofea p sana, sebab dah 4 hari having diarrohea. cian anak mama.


tapi mcm biasa, sofea good girl and strong girl. I know she also fight to b better soon. she is active as usual, but always poo. risau mama, habis susu je poo.


harap2 pas makan ubat baby sofea ok la.


actually last nite, mama still practice2 dengan sofea dalam sling. cian anak mama, mula2 rimas...tapi last2 sampai tetido dalam sling tu.

aja-aja fighting mama!



Tuesday, April 27, 2010

My new Sling

Yeah...finally, i got my own baby sling.
Thanks papa for making my dream reality..
but the thing is now that i have to train my baby sofea to sling with mama.
smalam pi kota kemuning, cari baby sling, since that the only place i know where i can place my hand at the sling.
well, its such a cute place. where u can find mama n baby gadget inside there.
for those yang nak cari baby sling and learn how to wear them, u can visit the place @ kota kemuning.
the shop called:The princenprincesshouse
owner dia very frenly, and willing to taech u over n over again..
tapi last i quit, sebab baby sofea dah start nak nagis, ye la, many people there, and she is the model...memang la she feel weird.

wah tak sabar nak balik hari ni, nak praktis dgn baby sofea lagi.
sebenranya semalam tu, teknik yg i cuba salah la..
i baru notis tadi dalam internet the right way to do it.

harap2 balik nanti menjadi la, kerja mama ngan sofea.
pls sofea coop with mama k.

Monday, April 26, 2010

Introducing Sofea Raisha -100 Days

My Own Baby Slings



I really amazed and excited about that baby sling thing.
I really want to have my own..
mana ye nak cari?
I already surf all around the web...memang ada banyak..
tapi semua yang i jumpa kena order online..
nama pun baby sling kan, mesti la nak try on my own dulu.
kena ada guide..buatnya ikat tak betul nanti..lain pula jadinya.huhu.

kelmarin dulu patutnya pi wokshop baby sling kat myprincenprincesshouse.com.
kat kota kemuning, tapi tepaksa cancel...cos baby sofea demam. dan juga nak proceed planning ke mentakab.melawat my bestfrens's mum. kesian. tapi alhamdulillah..semua dah ok.
nampaknya makcik dah segar. saya sentiasa doakan kesihatan makcik sekeluarga.amin.

dah tukar cite lain la pulak.
about baby sling, kecewa sungguh la, semalam i pi balik kedai tu.
tutup hari ahad rupanya.ciss..

malam ni try lagi, kalau buka la..
mmm nak dinner mana ye....takkan paparich lagi.
chemi cam kureng sikit la pulak ngan tempat tu...

more links for babywearing:

http://malaysianbabywearers.blogspot.com
http://www.peekaroobaby.com
http://mamayayazone.com/categories/BABY-SLINGS-ZONE/NLSW-Ring-Sling/
http://www.myprincenmyprincesshouse.com

Thursday, April 15, 2010

Baby Sign...Do's & Dont's
























Introducing Sofea Raisha

Alhamdulillah, aku dah selamat lahirkan seorang baby girl pada 17 Januari 2010. Sofea Raisha namanya. Harapan mama dan papa Sofea Raisha akan menyerikan lagi hidup kami sehingga ke akhir hayat. Amin....

Sofea dilahirkan seberat 3.4kg, di Hospital Putrajaya. Alhamdulillah, mama and baby selamat dan sihat walafiat. Sofea dilahirkan secara normal, selepas mama seharian menahan contraction.

Hello 2010

Dah lamanya tak update blog. Tetiba jumpa blog org lain...seronok pulak membaca, dan teringat la kat blog sendiri yang dah lama tak update. Rupanya last update pregnant Sofea minggu ke30.
Masya Allah..mama Sofea.Nak buat macam mana kesibukan jadi mummy kan.

Mahu tak mahu nak menambahkan skill IT aku lagi, cewah...kena la rajin2 update.
Lupa nak wish Happy 2010. Walaupun sekarang dah nak masuk Mei...yay!birthday mama dah dekat rupanya.