Pages, Contacts, Travel

Thursday, November 5, 2009

Minggu ke-30

Masuk, minggu ni, mummy rasa macam selalu tak cukup tidur. walaupun dah lama berguling atas katil...hmm, rindunya nak tidur meniarap...dah bape bulan tak boleh buat mcm tu, maybe sebab tu kot lagi rasa tak puas tidur.

next week mummy kena pi buat blood test, then pi checkup kat klinik dan hospital. Harap2 this time around bila dah scan nampak la ye gender baby. Pls...pls..

susah mummy dan papa nak shopping, nenek pun dah blur nak beli pink or blue. sebab yang pink semua cute2...blue pun sama gak..


bagi mummy tak kisah, baby boy or girl, tapi kesian la kat baby nanti kalau boy kena pakai baju pink...hehehe.


So far, mummy dah buat preparation sikit2 beli baju baby, sleeping suit, diapers, lampin, bedak, losyen, etc.

Tinggal lagi mummy nak tambah baby cot, dan besen mandi. Dengar mcm auntie baby nak sponsor baby cot.hehe...uncle kat jakarta nak sponsor apa ye...hmmm.


Masuk minggu ni, papa dah start cuci baju2 baby. drawer tempat baju baby pun papa dah buatkan. rajinkan papa...mummy tolong pilih je kat IKEA nun.he.

Dah lama tak Update Blog

ooo...feel ages, dah bersawang dah blog ni, sebab tak sempat2 nak update.
Dah nak jadi mummy pulak sekarang ni..

For dear readers, minggu ni mummy dah masuk minggu ke-30 dah.
Kalau dalam bulan dah masuk 7 bulan pun.

so starting this month, mummy kena pi checkup twice a month, penat la mummy camni.
sebab kena pi klinik kesihatan dan hospital putrajaya nak jumpa specialist O&G.
So kalau kira, 4 kali mummy kena ulang alik checkup every month.

Buat pengetahuan, mummy checkup kat Klinik Kesihatan Putrajaya, masa 2nd month pregnant, dah confirmed ngan klinik swasta terus2 pi Klinik Kesihatan buat buku merah. Bukan apa pi cepat2, sebab takut kena marah ngan nurse 1, dan sebab kesihatan mummy yang tak berapa nak baik ni. Lagi satu, mummy pilih checkup kat Putrajaya ni sebab dekat dengan rumah dan ofis. So tak pening kepala mummy nak ulang-alik checkup. Lagi satu checkup gomen ni lagi thorough, sebab dah mcm2 kes ada.

1st time pegi checkup, dah jumpa doktor, dan baby pun dah kena scan.
doktor cakap semua ok, tapi mummy kena follow up kat Hospital Putrajaya, jumpa specialist O&G kat sana sebab mummy ada Hypothyroidism.
because of these, mummy selalu rasa penat je...nasib baik papa sangat rajin dan understanding. Very2 helpful all the way sampai la sekarang ni dah masuk 30 minggu.

Hari2 papa masak, membasuh, papa memang rajin dan husband yang baik..
Baby @ 8weeks/2 months

Saturday, May 23, 2009

My Birthday Day!

Well, nothing much to tell. But i started the day with very great thing.(;P)
Have to work, but today is non-office day...which really turn my day on. I do received some big..big thing today.. hah....finally my kimiya mattres (one of the most important thing to me!), and another important thing to keep on updating my blog everywhere, anywhere...my celcom broadband. i can keep on smiling while sleeping now!

i had a long day that day..we watch the new movie released...Syurga Cinta..
really recommended to all movie lovers. although it falls in the 'PG' gender...
i think its a great stories for all..

balik2...we tapau the great nan tandoori kat Ali 1 Bistro...nyum...nyum...best!
watch 'behind enemy lines' while surfing via my broadband.

Really happy to spend another quality time @ home with most loved person of my heart!

Monday, May 18, 2009

Hantaran Pertunangan/Perkahwinan





Konsep hantaran ni adalah sebagai hadiah atau tanda dari pihak pengantin lelaki atau perempuan semasa proses peminangan dan pernikahan. yang paling penting dalam adat melayu adalah sirih junjung, sebagai pembuka bicara dalam adat resam menyunting si dara.

Wokeh, mungkin sebelum-sebelum ni tak penah amik hal pun pasal-pasal hantaran...tup-tup nak bertunang...dan seterusnya memasuki alam perkahwinan (wah manisnya..). Pasti kita mula gelabah kan nak buat macam2 persiapan.

cerita pasal hantaran ni, ada macam2 bilangan dan adat. ada yang kata perempuan mesti angka ganjil, manakala hantaran lelaki bilangannya genap. namun yang pastinya kalau di Kedah, hantaran pihak perempuan mestilah melebihi bilangan hantaran pengantin lelaki.

okeh, dah tulis macam2 ni..kat sini ada a few contoh, bagi yang berminat nak dapatkan perkhidmatan membuat hantaran boleh la emel ke blog ni ataupun ke Miss Beyonce: beyonce_1666@yahoo.com untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

Wednesday, May 13, 2009

Kad Kahwin


HOLA!


Nak cerita pasal kad kahwin, sekarang ni ala-ala hot kan kad perkahwinan dari Indonesia. Selain dari kos printing yang murah, design dia sangat cantik. bukannya nak membanggakan hasil dari luar, tetapi we look for the most effective thing and value for our money rite? yang penting self-satisfaction..wah-ha..
Kat Malaysia pun boleh dapat juga the same design, but the different thing is the price la..nothing can beat the printing cost charged in Indonesia.


Ari tu during my wedding, my brother whom currently studying in Jakarta, offer la nak tolong tempahkan kad. Luckily, he found one macam apa yg dear sister dia ni nak...sebabkan tema wedding i so pink that day. He managed to find something simple and sweet for me.



This is da wedding card of mine. really satisfied and happy with the design. recommended la sapa2 yg nak tempah kat sana. Tapi make sure buat awal...supaya dapat dihantar ke Malaysia pada waktu yang dikehendaki.

Bagi yang berminat atau teringin nak kad perkahwinan yang ditempah di Jakarta.
No problemo, I recommend u this web:
www.allaboutweds.blogspot.com

Tuesday, May 12, 2009

Terrible Day

SORE throat. is something u wont list in your wish list of the day. But because of the hot and steamy weather nowadays, u just cant escape from it. huhu, i am suffering of this sore throat and coughing 2 days already, major headache some more for me.

well, my KC's is leaving for Australia today. Hope that she will do just fine there, with her new family there. I really do hope to visit her sometime soon.


Monday, May 11, 2009

Quality time @ home

For the past few weeks both of us dying to spend time at home. Yeah, finally we did.
we do lots of cooking together. Watched TV, HBO, AFC...
Smalam we watch THE MIST. Wah...the trailer was so good...but sadly, the stories was really bad.
Most stupid movie ending i 'd ever watched. Not recommended at all. And above all, i do hate alien kind of stories and plus sucks story lined..and ending.

Yeah, this weekend also, i got a superadvanced gift from my hubby for the birthday. Well, its still ok la...receiving the gift eventhough..hmm...hmm..
tapi yang penting ianya akan sampai this 22nd of May. Actually its my dream matress..ye ke ni?takpela...anggap je la macam tu..

Last weekend our menu @ home for 2 days:
1. Spaghetti
2. Maggi Goreng Ayam
3. Egg Garlic Bread
4. Mushroom Soup
5. Hamburgers
6. French Fries
7. Keropok Ikan Kelantan
8. Neapolitan Ice-cream
9. Koko Crunch + Milk

Monday, May 4, 2009

The East Coast Weekenders

Very happy to spend another colourful weekend with my hubby.

First of all, Selamat Hari Pekerja, and yahoo...dapat off sehari. Actually the planning is to have a trip to Singapore with KC's family..tapi nak buat macam mana...have to switch to plan B. anyway, we still did spend a few hours together last weekend.

On the way balik Pasir Mas, we did an east coast trip..waheh..its a new adventure for me as i tak penah lagi travel ikut jalan pantai timur ni. We travel all the way from Putrajaya starting at 6am, masuk kat MRR2, Karak Highway, LPT..dan here we are in Kuantan.

Pagi tu drive around Kuantan, pi tgk sekolah SEMSAS, chemi's school, UTM Caw. Kuantan, his college.Iits a mini education heritage trail la we had that morning.

Kami juga sempat pusing2 Teluk Chempedak. Lucky ada signboard sebagai saksi, ketibaan kitaorang kat sana.



@ Teluk Chempedak, Kuantan


then spend a few hours with my dear fren KC and family @ Duta Sands Beach Resort, Beserah, Kuantan.


"with the caravan yang tersadai kat Duta Sands"


"KC n me"


"my love~"


balik tu tepaksa rush sebab dah lambat nak pi ke Kuala Terengganu. On the way there, kitaorang lalu la kat Paka dan Kerteh.
"Kerteh and Paka have a sizable expatriate community stationed here to work at the oil platforms and refineries. There are 60 offshore pipelines feeding into the gas and oil refineries and many international companies like Esso and Shell have set up their outfits here." Source: www.journeymalaysia.com


Loji Minyak @ Kerteh

Memang betul2 amazing that place, that i had never had imagine that Malaysia do have this kind of place. Wow, I am proud to Malaysian! (even prouder now.)


Oil and Gas Station, Paka, Terengganu.

Finally arrive in Kerteh, first of all cari Keropok Lekor dulu le.
Lepak2 with my sister at Midtown Hotel...kebetulan ada trip Bank Rakyat Kulim (2 bas)-Family Day Trip to Pantai Timur.


Masjid Kristal, Kuala Terengganu

Then petang tu terus ke Masjid Kristal dan Taman Tamadun Islam. Tapi tak sempat ronda la sebab we are rushing back to rumah Kak Ila, in Jertih before head back to Pasir Mas.



"I really love these pictures. Pictures of the week." ema


Tuesday, April 28, 2009

Celcom Broadband-Good News For Govt Servant

wahey!
good news for all govt servant.
saya pun baru dapat tahu..
actually ada special rate for those who want to register the broadband under the govt package.

The Package:
Broadband 3.6mbps = Free
Monthly=RM50 (unlimited) + (its a contract for 2 years)
Advance registration=RM100(its an advance payment for your 1st and 2nd bill)

What is required:
1. Photocopy of your IC and Working Pass
2. Please make sure that you are not one of the Celcom's blacklisted customer
3. Filled in Corporate Form + Addendum Form (Boleh didapati dgn ejen Celcom)

#contact je mana2 celcom and request for the package.
hope this info is useful...and valued for your money.

Sanding Day




















wah..wah..klasik tul pic ni..
ni kat bush buluh kuning...fav spot untuk amik buluh la..
nasib baik ada pokok lagi..sebab half of them dah kena tebang utk pesiapan kenduri that day.






Anyway big thanks for rhemia team for taking such a beautiful picture of me n my hubby and the rest of the event.
Happy sangat gambar cantik, album menarik, really worth it for what i am paying.

Sapa2 yang berminat nak memoralize your nig event...saya sangat2 rekomen untuk kontek team rhemia from Penang ni. for ekstra testimonial pls surf this url: www.rhemiaphoto.com
enjoy!

Chemi & Ema



Still in the wedding mood..
last week dapat gamba kawin, hepi sangat.
ble la nak upload some yg menarik ni..















ni pic bahagia ni..lepas akad nikah kat umah.
this is d room..pinky abis, ema yang buat..cadar oleh pak sadik-jakarta.

Tuesday, April 14, 2009

1st Monthversaries

So today, officially, its a month already we are a pair of husband and wife. I am really happy that we are already together.
Sedikit sebanyak kita dah pelajari tabiat hari2, our daily life. Chemi is a morning person. Like father, like son. Alhamdulillah..sebulan bersama, I have to say I am very lucky to have such a husband. Seronok, semua benda bole bincang sama2. Maybe awal2 mungkin, u might think that u need some space. Alhamdulillah he is very understanding..and we try to compromise with each other. Sekarang ni, tengah busy planning for our next reception which will be on 31st May 2009. InsyaAllah. Ya Allah Ya Tuhanku, aku pohon agar dimudahkan segala urusan. Amin.
Happy 1st Monversaries my dear!

Monday, April 13, 2009

Perkahwinan NurFazilah & Khurram, 11 April 2009

Finally, me and my best frens selamat diijabkabulkan. So happy that both of our dreams came true. Its like living the whole new life again. Its totally different. Dulu seorang, sekarang berdua.

Apa2 pun berdua.i feel deeply safe, nak gembira ke, nak hancur ke..berdua.

Sememangnya, tomorrow genaplah sebulan aku bergelar isteri. Selama sebulan ni, hmm banyak benda berubah la, as i mentioned earlier..semua dah berganda. Well, both of us, are still adjusting our lives together..nak bangun pagi pun, aku still tak dapat nak adjust lagi..tak dapat perfect timing lagi.

Anyway,back to the story..nak cerita pasal my best fren's wedding. Nak dijadikan nostalgic punya story, jodoh kawan aku ni org jauh..hmm apa nak buat, dah jodoh..nak dapat orang Pakistan. Sedih + happy for her...dia dapat husband, but she'll be away after this. Camne la aku nak jupe ko lagi kc..jauh betul ko nak berhijrah. Nasib baik aku dah dapat chemi...kesunyian aku takde member nanti.

Last weekend, me n me husband ke Mentakab, Pahang untuk sama2 memeriahkan majlis. Alhamdulillah majlis berjalan lancar, pengantin sangat cantik, sangat sepadan...walaupun berlainan asalnya..

We wish that both of them will have a beautiful life as we are enjoying right now.

We are looking forward to have a family trip with you guys to Singapore this May. Maybe sometime next year, we'll visit you guys in Australia.

Friday, April 10, 2009

Chemiema First Post










Salam. Alhamdulillah, that Chemiema blogspot successfully created. First and foremost this blogspot is dedicated to my dear husband, and for us to memorialized every each day that we go through together as a pair. Very happy that finally the time that we had been waiting all our life before materialized. Now that we are together, hope that we'll always be that way until the end of time cherishing each other life. You are my sun, my moon, my life. I love you so much my dear, that i couldn't bear to live any second without you since the second you finally said the magic statements on 14 March 2009.