Pages, Contacts, Travel

Sunday, September 22, 2013

Musim Shopping Online

Sejak bergelar ibu beranak dua ni kan..memang bz je memanjang. Pantang masa terluang mesti nak rehat dan tido. Huhu.
Ni curi masa berblog jap while taking care baby MSR yang warded dah 20 hari.

Back to one of the story yg memang dah lama nak blog about. Eversince Bb MSR was born..mama depa ni mmg rajin la dok tele shop. Browsing2 n marking2. Ok shopping online ni bagusnya we can enjoy our sweet time. Tgh malam pun bole asal internet ok. Kalau rajins bole survey banyak tempat nak cari harga ok dan memenuhi selera. Haha. And bole planning la. Kalau kat shopping mall ada je la brg2 tambahan kan. Pastu takyah kalut2 dengan anak. Anak tidoq kita soping la. Hihi.

Tapi kan yang bahayanya ni mcm addicted tau nak receive barang. Best gile menanti dan tak sabaq nak try n guna hasil shopping online ni. Hehe.

Actually dulu tak baper gemar sangat online shopping ni..sebab kenkadang barang kurang berkualiti. Tapi sekarang dah ramai usahawan internet..barang memang tiptop la.so kena pandai survey kalau mmg ramai customer dia tu..mesti la brg tu mmg ok kan. Sekarang ni macam2 la barang online..baju, kasut, makanan pun boleh beli online. Nak beli kereta pun bole online. Tapi waspada ye..jangan sampai ditipu dan tertipu dah le k. So far sepanjang online shop ni tak pernah la tak dapat barang tu..alhamdulillah. i try to limit kan harga barang yg nak beli online ni..so incase nasib kurang baik takde la damage sangat kan. 

Oo..satu lagi nak share pasal cuci gambar online. Ada satu online shop ni..eoe. nanti google je la. Bole cuci gambar secara online. Senang sangat. Upload pun mudah. Just pick the sizes. Baru ni cuci gambar anak2 banyak2 nak simpan dalam album dan hantar kat majalah pa&ma. 

Tuesday, September 17, 2013

Breastpad Pigeon Vs Mothercare

Bila dah deliver baby..breastpad adalah one of the important things to have..especially for working mummies. Eversince deliver Sofea memang dah terbeli Breastpad brand Pigeon dan dah terbiasa pakai. Kualiti memang superb dan puas hati. Harga pun boleh tahan la. 72pcs RM30. Kalau kena offer ada packing besar lagi murah sikit.

Baru2 ni kehabisan stok. So beli new brand saja nak mencuba kan. Beli breastpad kat mothercare. 80pcs rm36.
Harga lebih kurang. Tapi bila dah pakai mmg tak best. So not really recommended.

Kalau nak yg puas hati memang brand pigeon. Memang pakai seharian pun confirm tak tembus. Kualiti sangat superb, berbaloi dgn harga. Siap ada individual pack dan pelekat. So senang nak bawak sana sini for hygenic purpose dan juga bila pakai tak 'lari' sebab ada pelekat. Katanya silent packing..sebab bila buka mmg baby pun tak terkejut..haha. bijak sungguh.

Baru ni stok kehabisan lagi..so ronda2 satu alamanda mencari pigeon breastpad. Mothercare memang takde just brand mothercare and tommee tippee. Brand tt ada 30pcs harga dalam rm36. Toys r us ada brandavent..tapi pelik sikit harga kat sana..mahal pulak. Kedai anakku pula just ada brand disney. Nampak mcm ok tapi tak pernah pakai. Last sekali pegi parkson alamanda..memang sangat mengujakan sebab jumpa breastpad pigeon 72pcs rm26. Setakat ni..yang ni la paling murah yg pernah beli. Hehe. So mothers yg mmg guna pigeon breastpad bole beli kat parkson k..lebih murah.

Yours truly,

Mama ema

Kad Kahwin Murah Printing Murah

Last month tolong adik carikan kad kahwin. Previously buat kat Jakarta. Tapi kali ni atas kekangan masa..google aeound..mr hubby jumpa tempat printing kat Jalan Pudu. Rupanya memang lubuk printing la kat sana. Macam2 kedai ada..nak printing apa semua ada.

Just kena pandai survey kedai mana satu yg ok. Tapi bole katakan semua kedai ok la..yg membezakan designer je la kot dengan harga. Tapi kat sini memang heaven kad la. Nak design apa..nak gambar apa..bentuk apa..semua boleh. Just ad $$$$ je.

Ok upon survey..nak share la kedai yg kami dah jengah2. Myonecard ada 1001 jenis kad. Sampai naik fening nak memilih.

Satu lagi kedai serisireh. Kedainya cute je..tapi kad di situ..mmg marbeles. Kena la dgn taste aku ni. Sticker 2 inci tu pun murah sikit kat sini 1000pcs rm150. Murah la kan.. ok kalau ada yg sdg survey2 tempat nak buat kad. Tak yah la pi jauh2 jakarta nun. Just spend the expenses for the xtravaganza kad made in malaysia.

Xoxo,
Mama still kat spital.

Monday, September 16, 2013

Mama Shining Bright Stars

Ya Allah rindu sangat dengan anak2 bersama-sama sihat sejahtera. Semoga kami dapat bersama-sama semula..gelak tawa big hug gurau2 main2 merajuk3 rindu sgt. Sori dear sister mama terpaksa.

Semoga anak mama sihat sejahtera baik yg dekat dan yg jauh..

Xoxo,
Mama mis u!

Friday, September 13, 2013

MSR Episodes of Admission di HPJ

Muhammad Syafi Raiqal pada bulan Ogos dah masuk 4 bulan. Every 8hb dia akan celebrate monthversaries beliau. Kali ni MSR celebrate kat Hospital Putrajaya again. Again sebab MSR memang dilahirkan di HPJ pun.
1st admisson adalah pd 28 Ogos. Sebab wheezing kuat sangat. Admitted 9 hari. Balik rumah start batuk n demam. After 2 days readmitted kat HPJ again pada 6 Sept sampaila hari ni.
1st day doc diagnose demam. Phelgm dah kurang so tak payah neb. MSR cuma dipakaikan nasal props sebab oksigen dalam badan tak menentu. Masuk je wad doc dah start soh neb every 3 hours. Montelukast or singular still on. Doc start dengan antibiotik which inserted thru line.
Hari kedua pagi2 nafas MSR semakin laju..neb sejam sekali dan he even injected dengan ubat untuk bukakan airways dalam paru2. Dari hari kedua sampai ke5. Keadaan masih sama and ubat bertambah ivi salbutamol dan antibiotik yg lain. Its genta. In total ada 3 line kat badan MSR. 1 lagi wayar spO2. 1st nite dgn wayar2 tu sangatla sukar and stressful. Nasib baik papa ada sekali. Sampaikan at 1 time kami dua2 surrender nak pujuk bb MSR.
Bila no progress from day 2 until 5..kepala ni dah start fikir macam2. Sedih risau macam2 emosi. Specialist hari2 datang..even kami kena tukar bed stay depan tempat doc n nurses. Bayangkan neb yg dlm 15 to 20 min per session kena ambil every 1 hour. Mahu tak terganggu emosi dan perasaan mama dan MSR. Physically sgt letih dan down bila 3 continous day masih repeating treatment yg sama. Specialist advise and also comfortkan mama..'sabar ye mama. MSR is taking a bit time to recover'. Mmg mama tgh bersabar la ni. 
Alhamdulillah at day 6 doc dah turunkan to 2 hrly neb. Lega sangat. Syafi pun agaknya letih kot dia banyak tido la dr nangis. Kesian sgt.
At day 7 tetiba MSR demam. Dua kali gak le spike 38++ deg. Dua kali ubat bontot. Alhamdulillah ok. Dan dua kali mama discover rupanya line kat tangan dan kaki dah block. Bengkak kaki dan tangan. Runtun betul hati mama tengok. Mesti sakit sebab bila mama pegang je..bb MSR nangis. Hu. Doc explain sebab blockage tu yg punca demam.
Petangnya pula result sampel kahak dah keluar. Rupanya baby MSR mmg dah confirm infected dengan parainfluenza3. Bila mama google around mmg takde ubat..antibodi badan yg kena lawan. And also kena control demam. And upon asking memang 1st episode admission takdepun virus tu..thats explain why MSR demam bila balik rumah. Ya Allah semoga Kau lindungi anak2ku.
Cerita pasal cuti..nasib baik bos paham alhamdulillah. So i plan ambil cuti separuh gaji so dapat betul2 jaga syafi until betul2 recover dan juga able to exclusively bf him at least 6 month..lagi lbh lg bagus...
Anyway..mama still am looking after MSR until today 14hari of admission. Papa dah start datang malam gilir2 dgn mama. Alhamdulillah papa n mama bole sama2 jaga MSR. Staf2 di wad 2C ni sangat helpful n understanding. Lega sangat.
Mama always pray for MSR fast recovery..supaya cepat2 kita bole balik jumpa kakak yaya.
Xoxo,
Mama ema yg masih di HPJ at day 8 of 2nd admission.
Total days at HPj today is 17days.