Husband & Post-Tonsillectomy

Alhamdulillah, dah selamat dah mr.hubby jalani tonsillectomy. Debaran beberapa minggu dah banyak berkurang. Thanks Dr. Sahrir, a very well done job.

Prosedur tonsillectomy tak ambil masa panjang pun. 8 am masuk OT, by 9.30am dan habis dah prosedur. Pantas kan. Masa lepas operate tu, mr. hubby still lali lalok lagi kesan bius. But he looks ok.

Pastu by 12pm, nampak dia macam dah betul2 sedar, dah boleh start bercakap, so offer dia air sejuk. Alhamdulillah, tegukan pertama, kedua dan ketiga nampaknya ok. So maybe lega la sikit tekak dia kan. Cuma mr. hubby cakap dia rasa macam ada something kat tekak tu. So bila aku check, ooo ada benang la kat situ, doc tu jahit kat dua-dua belah tempat tonsil tu dibuang. Maybe sebab tu yang dia rasa kurang selesa.
Night before operate: Start puasa

Nenek bagi aktiviti supaya tak kacau papa

Kacau papa

Sama2 dah lentok

By 1 pm, bubur dah sampai, so aku just sejukkan dulu before papa boleh makan. Alhamdulillah, papa dapat terima bubur ayam tu, dan makan almost separuh mangkuk. Kesian kan, berpuasa since tengah malam. Dah la mr. hubby ni pemakan orangnya.

By 3pm, Dr Sahrir datang check, dan dia pun a bit surprise sebab mr hubby cepat recover, dan dah boleh makan dan minum dah. So berpeluang la jap mama mengucapkan big thanks to tuan doktor. So, doc explain, kalau semua ok, esok dah boleh discharge.

Alhamdulillah. Lega sebab papa dah selamat operate, dan lega dah boleh balik so tak payah ulang alik ke hospital. Almaklumlah, time2 sarat ni, bercinta gak la nak bergerak, driving, naik turun hospital. Huhu. Tu la, mak cakap, baru tahu susah sikit kan, nak menguruskan rumah tangga sorang2. Huhu. Susah woo. Sampaikan ada satu masa, nak layan Sofea, nak layan papa yang tgh sakit, nak layan kerja ofis yg tiba2 lak problem, nak urus family yg datang melawat....wah rasa macam nak kata I quit being myself! Nasib baik la ada lagi saki baki kesabaran dalam jiwa ni. So please people, dont ever test my patience!

Masa2 ni, juga dah la aku agak keletihan, Sofea pulak aku rasa macam dah ada 10 orang. Tak reti nak dok diam. Setiap kali bawak pi hospital, melompat2. Sabar je lah. Sebab tu la aku agak lega bila dah boleh balik rumah. Kat rumah, buatlah apa yang Sofea suka. Tapi lately ni, perangai dia, alahai, memang mencabar minda dan perasaan. Maybe sebab nak dapat adik gak kot. Dia dengan dunia dia la. Kadang2 nak tergelak gak, tapi ada masanya bila tak dengar cakap, memang nak kena pelempang le jawabnya. Papa pun paham2 jela baru lepas operate, sound system masih belum berfungsi sepenuhnya. tu pun ada gak terlepas 2, 3 kali, but I keep on reminding him, jangan tinggi sangat volume, takut tercedera pulak nanti.

Apapun, sekarang still dalam mode recovering. So makan pedas, panas is a big No-No. Makan nasi ngan sup, bubur, semuanya lembut2.

**Papa sori ye papa kalau tak dapat layanan 5 star musim2 sakit ni. Mama buat apa yang terdaya mama je ni. Huhu. ( Sesungguhnya sangat tak terdaya, I am in surviving mode at 35 weeks pregnant, with hyperactive toddler, and a sick husband by my side).

XOXO,
Mama Ema



Popular Posts