Pages, Contacts, Travel

Friday, August 27, 2010

What a day

Hari ni Selangor cuti dan begitu juga negeri2 sewaktu dengannya...Tapi yang tak bestnya, Wilayah Persekutuan tidak termasuk dengan negeri2 tersebut....Tak bestnya.

So tengahari tadi Chemi pun ngajak la ke KL, nak pi amik cheque yang dia menang dari Petronas..Takde la banyak sangat pun tapi boleh lah. Kata orang sikit2..lama2 jadi bukit lah...Tapi Ya Allah, dugaannya nak sampai ke sana, traffic jam teruk gile. Chemi dah tension, aircond keta lak buat hal...tapi demi hadiah..sanggup kitaorang lalui semua itu..cewah.

Dah la tempat nak redeem kat DayaBumi, tahulah betapa hotspotnya tempat tu tengah2 bandaraya Kuala Lumpur yang amat sesak pada tengahari Jumaat ini...takkan ku pergi lagi..melainkan kalau dapat hadiah dari Petronas lagi lah. Anyway, kitaorang tak hantar contest apa pun, cuma cabutan bertuah pemegang kad mesra.

Tadi sebab dah major traffic jam kitaorang pun melencong la pi Kilang Kacang kat Jinjang. Ok lah tempat tu, macam2 kerepek pun ada. So dah lepas lah kerepek raya tahun ni.

One more things to share...biarpun sikit, tapi menaikkan lagi semangat hubby ku untuk join more contest!


duit raya sofea..hehe!

Cheers, ema
XOXO

Thursday, August 26, 2010

Sofea participating in contest

Atas usaha dan niat murni papa Sofea, mengumpul plastik huggies Sofea sejak sekian lama, alhamdulillah kami baru je hantar Sofea's participation dalam Huggies Contest..harap2 Sofea Raisha ada can lah...bertuah macam papa Sofea jugak kan..salah satu tuahnya dapat mama la..hee.

Beside huggies, Sofea juga telah dipublicisekan untuk masuk contest Baby of The Year Johnson's. Harap2 this one pun ada chances gak le...kitaorang adala submit dalam 20kpg pic Sofea...**finger cross**.

Kalau ada rezeki ada la kan Sofea kan...

*
*
*
comel tak Sofea posing?

*
*
*
Sofea Raisha
XOXO

Sofea new companion, Mr. Elmo


Big thanks to aunty KC who just presented little Sofea her new companion. En. Elmo. Sekarang ni every night and day Sofea will hang out dalam ni..Suka mama, tengok Sofea happy. Hope you'll be a happy and healthy baby, my dear Sofea Raisha.

mmuaah***
Sofea Raisha
XOXO

Friday, August 13, 2010

Sofea @ 6 Months

Sofea Raisha my little princess already reached 6 months, halfway reaching a year of her life in this world.
6 bulan bersama Sofea, is like wow, I become addicted to her every each day. I think this feeling goes the same to my mum, nenek sofea. Sedar tak sedar, every weekend mesti kena jumpa dengan Sofea Raisha.

The more you are with her, more addictive you'll be to her. 6 bulan ni, dah banyak progres. Sakit pun dah banyak jenis, pernah warded sekali. Injection 6 kali + 1 Pneumococcal. Sedut gas, Fisioterapi.
Sekarang ni Sofea dah pandai merangkak, and she did very well and very fast too. She is starting to climb and stand up. Jatuh pun banyak kali, but minor ones...I hope she is fine, bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian. Biasa la tu nak belajar.

Sofea dah start mamama, bababbaa. Tak lama lagi menyanyi twinkle2 little star la anak mama ni. Banyak sangat yang I want to experience with her. I hope everything I taught and show her will help in her growth. Sofea also started to eat, I started with rice cereal, heinz baby food, and also fruits. She really loves to eat.

Sofea juga dah pandai tunjuk emotion. If she isnt ok with something she will start looking elsewhere and frown, but she will not cry. I noticed that. Macam makan, kalau dia tak suka, dia akan pusing tgk tempat lain...kiri/kanan. If she really loves the food, she will cry if I feed her too slow.

Sofea juga dah pandai kenal orang, there are some people she just love to be with, and some she doesn't want to. Tapi she is also addicted to mama. Pantang tgk mama, mesti nak dekat2 dgn mama. Biasala lumrah alam, a baby also feel safe wit her own mum/the one who nurses her day and nite.

I also noticed that Sofea will like everything I am interested to, and dislike apa yang I am not happy/dislike with. i.e. a person, a thing, a food, etc. This is hush...hush! ;)

Ok, a video of my little princess, enjoy!

video

 

2nd Ramadan

Alhamdulillah..dah masuk hari ke3 berpuasa.
Hari Pertama: Buka puasa dengan Kakcik + Sekeluarga.
Hari Kedua: Berbuka di KLIA+ Tggu KC from Aus + Bid Farewell to Riaz off to Jakarta.
Hari Ketiga: Berbuka dengan familyku tercinta.

Hari2 ada event. Semalam seronok sangat sebab dapat jumpa my BFF yang dah lama tak jumpa, sambut dia kat airport meet up with her family..peluk cium sikit..have to say tata jap, till we meet this weekend. Seriously, very happy to see her again...and most important to see her happy and healthy.

2nd thing made me really2 happy, all my family in Kulim come to join us for this weekend Puasa experience in my new house. Seronok sangat mak and abah dan adik2 could make it here.

One more thing, semalam pi KLIA, kami ber3 naik ERL. Sofea happy sangat dapat jalan2. Most important thing. This is the first experience for Sofea riding the train..

Sofea, mama and papa sedang tunggu train

sofea pose before naik tren

yeay, sofea amazed

sofea usha pakwe kat sebelah 

sofea dah tak boleh stay diam2

penat, stop for a refill first

mama and papa sofea

sofea dah penat otw balik

Wednesday, August 11, 2010

Ramadan 2010

Alhamdulillah, panjang lagi umur untuk menikmati Ramadan Al Mubarak 2010. Dan double and triple celebration actually, I get to celebrate this year with my two love, my beloved husband and also my princess.

Pagi ini merupakan sahur yang pertama, Alhamdulillah semua berjalan lancar. Sofea Raisha pun dah habis mama dan papa bersahur, baru la Sofea bangun dari tidur. Pagi ni masak sambal tumis ikan selar. Simple once dan membuka selera pagi2.

Semalam before balik umah, sempat singgah pasar tani Putrajaya. Masya Allah punya la ramai yang mengunjungi pasar. Nak berpuasa la katakan, semua pun nak kena masak, selera pun besar, ada jugak yang memang dah ada lauk wajib untuk bersahur. Sofea macam happy je semalam, dapat jalan2 teman mama beli ikan dan sotong.

Hari ni 1st day buka puasa, still dont know what to happen. But the thing is nanti, akan berbuka dengan family my auntie...and the venue is my house.jeng..jeng.. dah la kerja hari ni. sempat ke ni? Rasanya Pasar Ramadan Putrajaya la ni jadi tempat pilihan petang ni.

Apa pun so happy dapat berbuka ramai2 nanti. Ada juga yang boleh jaga Sofea.hehe. And the most important thing gak nanti, kena kenyangkan dulu Sofea sebelum apa2 pun nanti.

Harapan Ramadan tahun ni, dapat meluangkan masa sebanyak mungkin untuk family dan membuat amal ibadat. Amin...

Saturday, August 7, 2010

E-Commerce

Last week I had attended a seminar organised by PIKOM at Sime Darby Convention Centre. First thing about the location, it was remotely hiding behind Bukit Kiara, which I hmmm...have to go around KL few times (my bad!) to find the location. Luckily yes, I did successfully attend the event. Upon arriving, at first I am quite shock to see that there is not as mny people I expected...but after few hours listening to the speakers, I whispered to myself...quite goodlah, not cramped and jammed inside the seminar hall...just nice.

There is a few booth along the corridor to the auditorium, about 10-15 booth, again just nice and mach with the attendees of the seminar. But, I am not sure why, is it me...or the people who did attend the seminar. I felt unfitted standing/lingering in the crowd...so weird lah...but still could not figure out until now...

Well, the seminar is all about e-commerce thing, in simple word doing business and to shop online. Most of the people, maybe because of age I guess...doesn't shop online...I hope after this at least they will try to shop online once. Most of the reluctancy reason is about trust.

Well, if you could do online banking...why dont you do online shopping. Well, actually you cant really shop everything online (maybe some people do), but not me...I have started this online shopping behavior recently, and found the result is quite interesting. My hubby do got his car via online.....so why dont me. my brother also manage to sell out his car sport rim online, find his new car headlight online... But the process of course not entirely online..

Actually the good thing is you manage to compare prices and quality, but of course not the exact physical condition online. But if you are a good online shopper, and really did your survey/research before you purchase something online....you will definitely find a valuable stuff inside the cloud world.

I mean right now, all of us really should be looking or change our mind direction of thinking to this whole new world/technology coming in front of us. But still, we had to do some balancing living in the real world and the 'cloud' world of internet. Too much of it will also give negative impact to us.


Anyway, from the seminar I did not manage to walk away with lucky draw, which is DELL Netbook and iPad.huhu. But only bring back a nice DELL mug and IBM bussiness card holder, and also some flyers...hoho...