Pages, Contacts, Travel

Thursday, December 30, 2010

Malaysia Menang Piala Suzuki AFF

Tahniah to all Malaysian Footballers and of course to Mr Rajagopal sebab dah berjaya menaikkan martabat dan imej bolasepak Malaysia. I am really proud for all of you..dan terima kasih juga sebab mendapatkan Cuti Peristiwa buat semua rakyat Malaysia.

Thanks Again.

You really make Us proud!
 XOXO,
Mama Ema

Monday, December 27, 2010

Honey

Tahu tak selain daripada sedap..madu ni sangat berkhasiat dan baik untuk kesihatan. Semalam singgah kat booth yang jual madu2 ni. Ada banyak jenis madu tapi tak ingat pulak khasiat kesemuanya..Since kami berminat dengan Madu Tualang...Iaitu Madu yang dihasilkan oleh lebah hutan.. So macam2 yang lebah ni makan hasil hutan menambahkan lagi khasiat dan keesotikan rasa madu tersebut berbanding madu yang dipelihara atau diternak.

Antara khasiat madu tualang ni, dapat buang angin dalam badan, dapat menyembuhkan selsema atau demam, menguatkan antibodi badan...dan etc. Antara lainnya yang menarik, madu juga dapat meningkatkan produksi susu badan..I like...
Madu Tualang

Tips berguna untuk mengamalkan madu:

a. Gantikan gula dengan madu di dalam minuman. Contohnya dalam teh, atau air suam campur lemon..so refreshing. Tapi ingat, campuran madu perlu dibuat dengan air suam. Kalau letak dalam air panas akan mengurangkan khasiatnya.

b. Boleh gunakan madu sebagai jem, untuk disapu atas roti. so yummy!

c. Kalau minat telur separuh masak, boleh campurkan sekali di dalam telur tersebut. Tambah pulak dengan kicap.Wallawey!

d. Gunakan sudu plastik semasa menceduk atau mengacau madu. Kalau guna sudu logam akan mengurangkan khasiat madu tersebut.

e. Simpan madu dalam room temperature. Tak perlu masuk dalam peti sejuk, kerana ini akan turut mengurangkan khasiat madu. Tak perlu risau semut, trust me semut tak suka madu.

XOXO,
Mama Sofea.

Sunat dan Sofea

Alhamdulillah last Wednesday, 22 Disember 2010, Sofea Raisha telah selamat bersunat. Actually not an actual plan untuk sunatkan Sofea that day. Upon taking her for the 3rd pneumococal vaccines, terlintas pulak nak tanya dr. Mahani boleh tak buat prosedur sunat bayi perempuan. Sebab the answer is yes, tambahan pulak Dr. Mahani explain, prosedurnya sekejap, sedikit, dan tiada big kerisauan yang perlu mama gusarkan, so me and hubby decided to proceed with the plan.

So malam tu, Sofea have to endure double pain..Kesian anak mama...1st kena injection, 2nd kena sunat. Dr. Mahani try to calm her down after the injection dan cepat2 buat prosedur sunat itu. Memang la nangis and she is a bit trauma every time nak salin diapers dia after that. Tapi trust me the sunat procedure tu sekejap sahaja, dan lukanya pun kecil sahaja. The following I took a day off, accompanying my little girl. Ingatkan macam dia nak nangis everytime dia pee or poo..dan masa nak mandi. Tapi alhamdulillah, semuanya ok. Bertambah aktif lagi adalah anak mama sorang ni..

Sebelum2 tu ada juga buat survey pasal sunat bayi perempuan ni. Ada banyak pendapat pasal tuntutan bersunat ni. Apa pun I believe the 'Sunat' thing is for my daughter healthiness dan juga kesejahteraan masa depan kami dan Sofea. He!So I proceed with the sunat..Pasal umur pulak, memang ada terlintas nak buat awal, I mean masa dalam pantang lagi..tapi ada dengar pulak yang biar baby besar sikit baru buat...So I delay until she is 11 months. Tapi bila tanya doktor, sebenarnya umur 2 minggu ke atas dah boleh buat, less pain for babies and mommies..huhu.

Ok, pasal fees, I did survey too tempat2 yang berdekatan. Yang sempat survey macam berikut:
a. Klinik Pakar Ann-Nur Bangi - RM95 (Tak perlu buat appointment - Dr Baiyah)
b. Klinik Az-Zahrah - RM40 (Ni Someone yang cakap, tapi tak sempat call to confirmed- Walk in)
c. Hospital KPJ Kajang - RM100 (Walk in-Dr. Mahani)

Last sekali, since check-up Sofea kat KPJ Kajang, kami proceed je terus kat situ. Less hussle and trouble.

XOXO,
Mama Sofea

Friday, December 24, 2010

Sofea New Crochet Hairband

Cantik tak hairband baru Sofea?

Gaya ala-ala model

Thank you aunty Eta sudi sponsor hairband baru saya ni..
BIG Thanks to saudari Eta dari Mom Collections sudi bagi crochet hairband buat Sofea Raisha bergaya-gaya.

XOXO,
Mama Sofea

Dinner @ Istana

Hmm..akhirnya join juga annual dinner company en. Hubby setelah diajak kali yang ke10. hehe, thanks dear sebab sudi bawak kami berdua accompanying you. Happy sangat dapat makan sedap dengan banyaknya...huhu (kena double diet), berkenalan dengan geng2 ei-mas. Alhamdulillah semuanya friendly, so takdelah macam kera sumbang...hu..

Anyway enjoy the piccas..

Pakcik, Sofea and Papa
Muka kenyang or lapar ni?

Papa Appetiser..fuh!

Sofea bosan asyik gambar je..

The delegates

The santapers

Sofea and Mama Outdoor

Group picca

Sufi, Mama, Sofea and Kak Zai..Sofea dah super bosan..

Balik dengan gumbiranya...tapi susah hati sikit...sebab dah makan banyak sangat..huhu.

XOXO,
Mama Sofea

Wednesday, December 22, 2010

Metrojaya Sale @ PICC


Apa tunggu lagi...jom la ke PICC beramai-ramai!

XOXO,
Mama Sofea

Hadiah dari MOM Collections

Crochet Headband
What a wonderful day! Thanks to dear Eta from Mom Collections yang sudi bagi cenderamat buat buah hati kecil, Cik Sofea Raisha. Both of us very delighted to received the headband...Thank you so much.

Tak sabar nak balik kasi Sofea pakai headband ni.

Actually first time 'terjebak' dengan cik Ita ni, sebab berkenan sangat dengan crochet hat yang dia kait sendiri. What a talented lady. Upon melayan karenah mama Sofea yang cerewet ni jadi lah dia crochet hat..and her price is so reasonable.

Ni picca Sofea wearing the hat.

Gambar Sofea 7 months
Anyway, you really make my day...Thanks so much!

XOXO,
Mama Sofea.

happy birthday (in advance..)

Sangat excited because little Sofea nak genap 1 tahun tak bape hari lagi..yeah!dan genap gak setahun mama dan papa sofea mendapat gelaran tersebut dan menjalankan tanggungjawab sebagai papa dan mama.

upon google jumpa picca ni...wah lagilah excited...

Cute kan kek ni..?


cute cupcakes..mcm nak cari pop cake
 
Comel kan kalau sofea pun dapat pakai costume ni..

happy birthday my girl..

p/s: Mama Sofea yang lebih2 pulak..ahaks.

XOXO,
Mama Sofea

Thursday, December 16, 2010

Perception

Transparent....are you?

Seharian kita bekerja di ofis..menjalankan tanggungjawab di rumah...ber 'facebook', ber'blog'....adakah kita transparent/lutsinar?kita update status kita..kita share aktiviti kita...transparent kah kita....?atau plastik kah kita...wah soalan ni terpacul dalam minda dua,3 hari ni...tak tahu kenapa...?

mungkin kekadang tu kalau banyak sangat blogwalking pun tak berapa bagus...tak sure samada semua yang kena featured di blog adalah the truth...atau plain thing with additional flava...its really up to us...dalam dunia facebook, twitter, blog...kita boleh jadi apa kita sebenar...ataupun jadi the other way round....kita boleh jadi someone yang memang kita ingin jadi...so just be it biarpun dalam dunia maya....

dalam dunia maya ni...kalau ada yang nak komen...ada aku kisah...ataupun ada jugak yang sangat kisah...its our own rules actually...nak jadi macam mana pun...hak privasi masing2...kalau rasa nak dedah semua dedah lah...mungkin ada yang akan kisah...mungkin ada yang langsung dont give it a damn....macam2 kan..

kalau fikirkan etika...hmm, kalau nak expose pasal diri sendiri...oklah..kalau pasal orang lain...macam dah jadi blog gosip...tapi tu yang org nak baca rite...?macam blog gosip artis gitu...

macam2 lah kan...ada gak yang sampai gaduh, perang, cerai, jenayah, dalam dunia maya ni...baru2 ni kes Wikileaks..yang mendedahkan perbualan US Secretary dgn ex Australia PM. hmmm..ni dah jadi kes berat nih!data sulit, rahsia semua sudah kena tap....

amacam pulak mcm penjawat awam yang dok tulis kisah kerja...apa pun pandai2 hidup...biar pecah di perut jangan pecah di internet...

susahkan...apapun dalam bersiber ni kita kena tahu had limitnya..apa yang patut atau apa yang tak patut...silap dedah...pooom!habis...terlajak perahu boleh diundur, terlajak publish...sapa nak tanggung?

eventhough kekadang sulit sangatkah data aku..?hmm..trust me..u r being watched...be it hackers, stalkers, gossippers...

why am i writing this???no clue...tapi pendirian aku, the things I want to share or make it memorable..surely I want to publish here...blogging juga adalah salah satu cara towards a better lifestyle..jangan terlebih sudah..sampai la en.Blogger admin mendelete semua database haku...
by the way ada ke backup untuk blog?perlu ke aku backup....?banyak betul soalan yang perlu dijawab....

anyway thought of the day: ...be who u are not what you are....jangan jadi plastik!

Pesanan Penaja

cheers!
ema

Jalan2 KB

Selalu balik Kelate mesti rushing tak sempat pun nak pusing2..kali ni pujuk gak en.Hubby bawak ronda2 KB..hehe.

cantik kan checked shirt ni..suka;)

gila jap masuk dalam kedai ni..

bila lah bole dapat 1 full set of these..
Anyway, banyak lagi harm and damaged done to me and en. hubby punya wallet, tapi yang ni je yang sempat snap. Anyway thank you very much en.hubby bawak saya ronda2 cuci mata dan cuci wallet kita..hehe. I really appreciate that. We shud do this more and often...huhu..cewah!harapan lah ye.

Cheers,
Ema

Makan @ Tarbush

Last Monday, I had my lunch at the Food Village Starhill Gallery kat BB. Dapat Food voucher and we can dine-in mana2 restaurant available there. Rasanya lebih 10 restaurant...and geez...its so hard to pick and choose...

Make new frens there, so its just the two of us, me and Swee Teng, finally choosing Morroccan Food..So hasilnya..

gloomy - good for me bad for phone camera
The menu..hmmm
Lamb Briyani..memang superb
Me and my food
Sangat happy chit-chat ngan Swee Teng, especially about our babies...serius tak habis cerita. the food was really yummy, the lamb tak bau langsung...serius sedap. Surely I'll revisit the Tarbush..with Mr.Hubby pulak..

Cheers,
Ema.

Kek Pondan

Catchy name sure it is....
Tepung Kek ni kalau cari kat Malaysia memang tak jumpa kot...sebab this tepung kek terjumpa masa cari barang kat Surabaya ari tu...Cuit hubby tengok, gelak besar dan terus snap. Not sure how is the taste...tapi tengok gambar meleleh beb..

Cheers,
Ema

Security Sense

Last 2 days, tekejut tegempak..I was told to replace someone for security training...I like...1st of all it is because that I have not attended any technical training recently, and it is a security training...and 3rdly the venue at the 5 star hotel @ Ritz Carlton, Bukit Bintang...very refreshing.

Botol Air Ritz Carlton
Macam takde keja lak
This training has awaken me about how critical data security is...bet it inside the office or at home. In fact anywhere we are, we had to further strengthen our shield of security.
Training Info
Many things to share, but let me first inform you about the training. The training entitled How to Identify, Combat and Prevent Identity Theft Management given by Dr. Desmond. The training was organised by K Com Management and of course it is not free..But the lesson gained there is something you would not get anywhere free...so berbaloi-baloi. but if u r truely security paranoid...yes of course you could gain everything and even more information from the internet. Its all about your creativity to gain all of these info...Just imagine that you are hackers...what are the things that you are going to attack first..the reason..the info..the data that you wanted..All of these are the things you have to make sure is protected.

Interesting photos
One things that really make me think the other way round, when the trainer started to show how 'you tube' is so educationable...to ourselves, to hackers..to thief and robbers...to porners...to anyone. He showed the video on how to open up a padlock...alll u have to do is to type padlock shim in the 'you tube'...tara..there you have the video..can u imagine...how internet could do damages physically and virtually to yourself, home, families...wallawey...very scary man.

and the other thing is about the spy gadget, I m not sure whether if it will be check via the customs or police if u order this via internet. this is so scary too...just imagine that if someone place a tiny winy camera inside the dressing room in the mall...or inside the female restrooms.OMG...scary man...and the fact is this thing did happen. and the cost of this camera is about $80-$100 via the internet..

Now I am being a security paranoid meself..

Anyway, I'll keep on post any info related as time goes by..and as I knew something new..but ladies and gentleman out there...just be careful in any means that anything could happen beyond our wild imagination..

Cheers,
Ema

Saturday, December 11, 2010

Huggies and me

Sejak2 ada little Sofea...Huggies sentiasa di hati...cewah!
Sejak lahir Sofea guna Huggies..sampai lah sekarang ni. At first ada guna jenama lain...XXX. Tapi pernah terjadi satu insiden bila mana papa sofea kelam kabut nak pakaikan diapers masa Sofea still dalam pantang dan nangis2, terkena pula pelekat diapers tu kat peha Sofea..makanya lagi kuat lah Sofea menangis...so eversince di'intro kan dengan Huggies..oleh Sofea's uncle..di mana pelekatnya hanya melekat pada pampers..Sofea hanya dengan huggies..

Tapi masalahnya kekadang harga Huggies ni sentiasa berubah2..Sekarang ni Sofea is using the L size. Harga Huggies selalu tak sama..lain kedai lain harga..so kalau dapat yang murah kenalah beli banyak sekali. Selalunya kami shopping kat carrefour, Alamanda.Tapi harga time promosi murahlah...takde promosi gigit jari lah mama ngan papa sofea. Time2 promosi dapatlah...L-60pcs for RM35.90, kalau tak de promosi cecah sampai RM51.90. mana tahan ooo..So kalau takde promosi terpaksa la pi jauh sikit kat Manjaku, Bangi...takdela murah sangat dapat lah dalam RM42.90. Last week kat Giant pun ada promo gak...Huggies...same price macam kat Carrefour, RM35.90. So bila dah promosi kena lah plan baik2...bli stok banyak sikit...By the way, Jenis Huggies yang Sofea guna ni Dry Comfort, warna merah.

Sejak guna huggies ni, Dry Comfort...alhamdulillah, kejadian bocor ni dalam 3,4 kali je penah jadi...tu pun unexpected..sebab Sofea minum banyak kot that day..So far, malam sebelum tidur je tukar tahan sampai keesokannya. Siang adala dalam 3-4 Kali tukar..so roughly sehari dalam 5-6 diapers la guna...So sebulan lebih kurang 150 keping. So kena la standby 3 pack 60pcs/month.

By the way, nak ceritanya hari ni kami pun pergilah borong Huggies Dry Comfort kat Carrefour, Alamanda sebabnya ada promosi...Nasib baik limited 2 pack per family..kalu tak...banyak lagila nak diborong. So kalau ada yang guna Huggies Dry Comfort gak..cepat2lah ke Carrefour...sebelum kehabisan stok..



XOXO,
Mama Sofea

Wednesday, December 1, 2010

Welcome to the club


Congrats my dear Fren Eija Talib. Dah selamat melahirkan a cute baby boy on 10.11.10. Nice date dear.
anyway nak tengok gambar Ammar Zafran dan baca experienced dia bersalin baca je lah kat blog new mama ni k.

6-11 Months Baby Food Guide

Sofea 9 Months
Age: 8 to 11 months Add meats and finger foods to the daily lineup. Your baby should continue to receive three to five nursings or 24 to 32 ounces of formula each day.

Breakfast
2 to 3 tablespoons of infant cereal, about 1 tablespoon of fruit such as diced kiwi, banana, ripe peaches, watermelon, or cantaloupe.

Lunch
2 to 3 tablespoons of infant cereal, 2 tablespoons pureed fruit, 1 tablespoon finger foods such as whole-grain cereal, avocado, bits of tofu, or cooked and diced zucchini.



Dinner
2 tablespoons pureed veggie, 1 to 2 tablespoons pureed meat (like chicken or beef), 1 tablespoon finger food such as tiny pieces of pineapple, ripe peaches, mango, or diced banana.

Tips from: www.parents.com

 XOXO,
Mama Sofea