Pages, Contacts, Travel

Monday, January 31, 2011

Ikea Hackers


Adakah anda peminat barang2 IKEA? Jika ya..I think u should visit this site...
Ingatkan bab2 IT je ada hackers...rupanya barang Ikea pun ada hackers nya tersendiri.

Maybe ada yang tidak bersetuju dengan site ni, al sebabnya sebab memandai nak mengotter barang2 kan. But for me, I think its all about ones creativity...dan yang paling penting kita yang nak guna kan..so we have to customized them as we pleased...

Apapun, I kinda like this site..sebab diaorang ni sangat passionate akan barang2 Ikea dan kreatif sebab boleh fikir sejauh itu untuk customized barang2 yang diaorang dah beli dari Ikea.

Anyway guys...happy surfing...>>>> IKEA HACKERS <<<

XOXO,
mAMA sOFEA

Friday, January 28, 2011

Jalan2 Hatyai

Tanpa dirancang...tup...tup dah sampai Kota Hatyai..
First time Sofea sampai sana, mestilah happy dapat spend time dengan uncle dan aunty2 sekalian..

Sofea dapat VIP seat..tido dari Kulim sampai border

O..oo...dah bangun sudah..
 2nd stop, after border kat Sadao nun, kami pi floating market kat Hatyai. Its a new tourist attraction kat sini..bezanya ngan Bangkok tu, floating market sini tak payah lah kita nak naik sampan gak membeli....kita just membeli dari tebing sungai..lagi yang best tempat ni, sebab all food are halal.Sebab peniaga kat sini semuanya orang Pattani Islam. So boleh membeli dan makan apa yang dijual dari sampan tu. Range harga pun tak mahal la...from 20Baht..dalam RM2 gitu. Ada nasi, mee, air kelapa laici...telur puyuh..macam2 lah..hmmm...teringat balik meleleh pulak..

Makcik ni jual jelly yang kiut-miut bentuk buah
 Yang uniknya lagi kat sini, kalau kita beli air boleh pilih nak cawan jenis apa..ada yang diperbuat dari tanah liat, ada gak dalam buluh...straw pun buluh ye. Gigih betul la org Thai ni buat cawan banyak2 ni..boleh bawak balik tau. very eco-frenly. Kalau dah habih minum boleh refill balik, tapi of course la not free..tapi murah lah daripada amik cawan baru..Sebab cawan hello kitty tu sangat lah kiut..aku pun nak gak la satu ke dua..hehe.

Pilih2 cawan nak isi minuman

kiut kan cawan hello kitty sofea...berselera i...

Tak habis lagi minum anak mama nih..
 Malam tu kitaorang pun pi la dinner kat satu restoran Pattani..Malam tu makan tom yam putih...ala2 sup, tapi pedas ya rabbi..specialities tempat ni adalah lauk ikan tenggiri..Kata abahku la...ada sorang je chef kat situ yang boleh goreng ikan mcm hidangan tu kat situ..Kalau dia resign, kempunan la org yang suka makan air tangan chef kat situ nanti..huhu.

Makan2...Sofea tido keletihan (VIP seat lagi)
 Ni hotel, tempat kitaorang stay malam tu, actually nak tido kat town, tapi budak2 ni sibuk la pulak nak mandi swimming pool..so terpaksa la stay kat sana, jauh sikit la dari town Hatyai..Kata Chemi, selamat wallet aku malam tu..Lagi satu yang bagusnya pasal Paradise Hotel ni, Hotel ni orang Muslim Pattani yang punya...so kat depan reception tu ada la tulis HALAL. So bolehlah kitaorang menjamah brekpes kat situ tanpa sebarang keraguan..kena ingat, tempat orang ni bukan macam tempat kita, main belasah je. Tapi as my abah advice, kalau ragu2 dont ever2 eat sausages in any hotel...including Malaysia..Maybe sebab abah dah banyak pi negara luar kan...so memang loya la tekak bila tengok hidangan sosej....hmm.

Paradise Hotel

Muka tak mandi lagi (saya dah mandi ye)

Pandaikan Sofea Swimming..hehe.
 Actually ni adalah 1st time Sofea dalam public pool...Tapi dia enjoy gile dalam pool. Walaupun tertinggal swimming suit, sebab unplanned trip kan..nasib baik ada baju yang ala2 gitu for her...so sarung je la. Air agak sejuk, so kejap je la sofea dalam pool. Next time kita pegi lagi ye sayang..

Sofea and mama

Comel tak topi baru Sofea?

Penat la Sofea mama
The next day kami ke Plaza Market, sorry ye no pic...sebab bateri kamera dah kong. Macam i mentioned, unplanned trip semua benda tak bawak, baju pun tak cukup...Tapi we managed to have a short trip. Yeah! Anyhow, vacation with a baby, banyak benda nak kena planned actually, rasanya kalau aku ngan Chemi je ngan Sofea...alamatnya stay hotel je la kot. Sebab kat sini tempatnya agak crowded..Baby kekadang agak rimas pi tempat ramai2 ni..Kalau nak shopping kat Plaza Market bawak baby, not really recommended la...except kalau your baby ni agak kebal..panas. Nasib baik my bro n sister ada, so diaorang la ganti2 baby sit Sofea. Thanks Guys..Jasamu akan ku kenang..hehe.

XOXO,
Mama Sofea

Win A Free Bag From BabyIbu!!!

Apa?

Bila?

Contest ni akan berlangsung daripada 26 Januari 2011 sehingga 25 Februari 2011

Hadiahnya apa?

Organize Anne yang bernilai RM 52 daripada BabyIbu Shoppe
9 voucher bernilai RM190 daripada Tote Boutique

Syarat-syaratnya?

  • Tampal banner di atas di sidebar blog anda dan link ke entri ini
  • Tambah  BabyIbu, BabyIbu Shoppe dan Tote Boutiquedalam bloglist anda
  • Membuat review mengenai contest ini dengan tajuk Win A Free Bag From BabyIbu!!! dan link ke entri ini (copy paste je pun boleh)
  • Dah siap semua, tinggalkan link entri anda dan juga email di sini
  • Boleh hantar banyak penyertaan - satu entri di kira satu penyertaan. Sekiranya anda hantar 2 entri - maka dikira dua penyertaan.
  • 10 pemenang akan dipilih berdasarkan cabutan bertuah


Kedai Gambar Kami

Wednesday, January 26, 2011

Citcat

Citcat: "Transcending Language, Connecting Communities"

Upon surfing terjumpa this cool site...All about language...sesuai macam tema dia.
I mean you can translate english to bahasa or vice-versa up to 500 words at once and also u can look up/search anything via the sites.

Cool eh, ada tempat nak buat translation..

p/s: Babel Fish offering multi language translation...but up to 150 words..

XOXO,
Mama Ema

Sungai Lui

Pejamkan matamu untukku
Dengarlah dunia berkata-kata

Usah kau ragu di sini tempatmu
Walau berubah di mata kita tetap indah
Selagi kau masih percaya

Ketawa kecewa terpisah
Jalan yang lurus kian berhalang
Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap ku masih percaya

Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap kau masih percaya

Buka matamu
Biar aku memelukmu
Kita bersama masih muda masih mentah
Ku harap kau masih percaya

Selama ini selama ini
Selama ini selama ini
Selama ini selama ini
Selama ini

 by: Aizat.

Tuesday, January 25, 2011

Selamat Hari Jadi!

Been so happy sebab di sebalik kesibukan yang melanda akhir2 ni, dapat juga merealisasikan small birthday party for my little girl. Sememangnya Sofea Raisha masih blur akan sambutan birthday, but I know she is really happy to see a family, frens, uncle, makcik gathering for her sake....haha. Anyway thank you all for making our day perfect!

Anyway small celebration supposedly schedule on 15 Jan...terpaksa reschedule to 22 Jan atas sebab2 yang tak dapat dielakkan...Al-Fatihah buat Tok Nek Sofea yang pulang ke rahmatullah pada 11 Jan yang lepas.

Anyway, by the way,thanks again for all yang sama2 datang to help us celebrate Sofea Raisha 1st Birthday.

The invitation...pls excuse the date.

Sofea Candy Buffet...tray yang kosong tu tempat letak Vitagen actually.

Sofea princess crown cake

Princess Fancy cookies
Theme of the day is princess in pink..Jadi kek dan fancy cookies adalah in princess mode for my sweetheart party..Kek dan cookies sangat yummylicious. Its a home made. Kek tu kat luar je pink...dalamannya adalah Choc Moist.. Sape yang berminat bolehlah survey2 sini >>> Cake 2U <<<<.

Macaroni

The Soup

Egg Sandwich...yummylicious!

Mama Sofea Cocktail Pudding


Birthday Girl yang sedang serius nak tiup lilin..

Small friends..

Sofea pride and joy...thanks all for the gift.

Yeah...its a wrap..dan kek adalah sedap.TQ.
At the end of the day, all of us sangatlah happy sebab everything is in place as expected...dah lama tak penat tapi happy macam ni. Insyaallah...ke depan2 kalau ada rezeki lagi boleh host lagi..


Thursday, January 20, 2011

Magika oh magika!

All I want to say is big fat congratulations to KRU studios to give us such a brilliant malaysian movie. Anyway please excuse me for being too far left behind reviewing and watching this movie...when u have a 1 year old baby to babysit, you can just forget cinema treat..

Actually hari ni, subscribe ABO from astro..matlamat utama sebab MAGIKA. Tak pasal2 subscribe ABO..anyway for me its really worth it..Little Sofea pun terpaku depan tv sampai habis citer Magika. Citer ni berunsurkan muzikal...so banyak nyanyi la...tapi I really enjoy...big thanks to KRU studios kerana berjaya menghiburkan kami sekeluarga yang pastinya..lagu2 semua best!

Ada yang komen pasa Diana Danielle lead as Ayu dalam movie ni..tapi what I can say she is cute...dan ok lah. Not bad. and Mawi as Badang pun not bad lah...tak sangka la en.Mawi ni pandai berlakon rupanya..sangat sesuai okay watak badang tu ngan dia...Yang lain2 tu yang saya suka nengok watak bawang merah dan bawang putih dilakonkan oleh sharifah aleya dan amani. Comel sangat.

So pada yang belum tengok tu...I relly rekomen this movie kalau u guys into cerita genre fairy tale, muzikal..
4 thumbs up (termasuk my toes..).

XOXO,
Mama Sofea

Wednesday, January 19, 2011

Pulangnya Nenda ke Rahmatullah

Bahsa Dain.......1927-2011
110111...sangat cantik tanggal tersebut...sehinggakan pagi2 hari terdetik dalam hati...cantiknya tarikh ni...
jam 12 tghari dapat call member aku dah selamat bersalin 110111 jam 1101am...cantik kan?
setengah jam lepas tu dapat pulak call dari abah inform tok kat kampung dah tenat...dah bawak ke hospital pun, doktor tak dapat nak buat apa2 lagi...so kami pun bergegas pulang...tapi sayangnya tak sempat berjumpa sebelum beliau menghembuskan nafas terakhir.

Memang kami semua dah maklum, nenekku dah uzur...starting from the day dia tergelincir depan bilik air rumah. By that time dia terpaksa buat operation untuk masukkan plat di pinggang bagi membantunya untuk duduk. Since the day, nenekku yang ingatannya sudah tak berapa bagus...makin kurang stabil keadaannya...memang kesian sangat.

Walau apapun aku sangat bangga dengan dia sepanjang hayatnya sukses membesarkan 7 anak lelaki dan seorang anak perempuan..selain itu, aku juga berbangga sebab dapat menunaikan hasratnya untuk melihat aku berkahwin dan paling penting dapat berjumpa dengan Sofea Raisha. Alhamdulillah....Dan paling aku terharu adalah pada akhir2 hayat tok, dia sempat berkunjung ke rumahku di Putrajaya ni...hmmm...sedih pulak bila teringat balik...

Beberapa info mengenai Tok:
a. Dilahirkan pada 7 Februari 1927
b. Menghembuskan nafas terakhir semasa berusia 83 tahun pada 11 Januari 2011, jam 7.15pm.
c. Mempunyai seramai 35 orang cucu
d. Mempunyai 17 cicit + 1 on the way..

XOXO,
Mama Sofea

Monday, January 17, 2011

Happy Birthday Baby Mama

Selamat menyambut ulangtahun yang pertama Sofea! Semoga anak mama sentiasa maintain comel, cemerlang, happy, sihat, cergas...etc..etc..

Pada ulangtahun yang pertama ini:

1. Sofea masih belum mempunyai sebatang gigi pun.
2. Sofea merangkak dengan lajunya, dan berjalan sambil pegang dinding.
3. Sofea masih belum boleh berdiri atas kaki sendiri...
4. Sofea sudah pandai panggil papa dan mama.
5. Sofea sudah pandai menuding ke arah benda yang dia nak..asyik menuding je..cakap tak reti lagi.
6. Sofea sudah pandai mendengar arahan yang simple2...salam, amin, sayang, sit down.
7. Sofea akan mengunyah...kalau dia nak benda makan, sambil menuding jari..
8. Sofea akan sedih atau takut kalau tengok orang menangis.
9. Sofea sudah tak menangis apabila ditinggalkan pagi2 kat umah Ibu (bsitter).
10. Sofea dah pandai sayang pipi dan mulut mama setiap kali ambil dia balik dari rumah Ibu (rindu gile la tu).
11. Sofea dah ada paspot sendiri beserta 2 cop berlainan, dan
12. Sofea juga dah penah naik flight dan disahkan tiada alahan dan kesan sampingan..

Happy 1 year old Sofea Raisha


Anyway, happy2 birthday to you dear daughter..

XOXO,
Mama Sofea Raisha

Tuesday, January 11, 2011

Azam Tahun Baru

Oledi 2nd week of January baru sibuk nak cerita Azam Tahun Baru...Tak kisahla kan...asalkan ada azam baru...Macam ala2 KPI la kan..tgk boleh capai ke tak towards me and my family betterment of life.
So sempena tahun 2011, azam nya:

1. Nak kerja lebih kuat.

2. Spend more time to me....macam penting diri sendiri la pulak. Tapi betul ni.
3. Minum air masak lebih banyak.

4. Wear more dresses.

5. Lebih banyakkan warna purple dari pink.



Setakat ni, yang tu je lah. Tak boleh set banyak2 nanti tak dapat catch up..

So apa azam korang pulak....?Tepuk dada tanya selera lah kan....

XOXO,
Mama Sofea

LYNN'S BURSDAY GIVEAWAY

Happy Birthday to Cik Lynn...Besday Cik Lynn jatuh pada tanggan 18 Januari, sehari je lepas birthday my baby daughter...So lepas ni Cik Lin...boleh la kita celebrate sama2 ye...

Officially ni adalah 2nd GA saya menjebakkan diri. So far, memang lah tak penah menang pape lagi pun ...just keep the spirit up!

XOXO,
Mama Sofea

Friday, January 7, 2011

My 2010

All the best thing we went through as family in 2010. A year of recap with tons of piccas.Enjoy!

January
Bulan ni sangat2 bermakna buat kami semua...sebab menyambut kelahiran Sofea Raisha. Ahli baru dalam keluarga, penyeri keluarga kami. We are so very happy and excited this month...cantik je kan, sebab starting tahun baru, starting new life as mummy to Sofea Raisha...on 17 January 2010.

Sudah Bersalin...10.40pm

Very 1st picca of Sofea Raisha

February
Bulan ni mama still berpantang, dan 1st time kami travel jauh dengan Sofea Raisha....1st stop at Tok Ma house in Pasir Mas. Sampai terus disambut dengan kenduri akikah...sambut cucu. Alhamdulillah, sangat bersyukur, dan beruntung si Sofea kedua-dua belah rumah nenek menyambut kelahiran dan kunjungan cucu tersayang ke rumah.

Bercukur dan Akikah di Pasir Mas
Bulan Februari 2010 juga, amat bersejarah buat kami sebab, Tok Bah Sofea, accident...kena langgar lari..alhamdulillah kecedaraan hanya di kaki dan terpaksa pasang besi. Almost half a year Tok Bah Sofea kena berjalan bertongkat.
Alhamdulillah...mama sempat berpantang rumah Tok Ma di Pasir Mas selama 2 minggu dan menghabiskan saki baki hari pantang mama di rumah Kulim. Sob..sob...sangat tak tahan berjauhan dengan papa time ni.

Its a double celebration actually di Kulim pada Bulan Februari, sebab aunty Rahmah Bertunang dan juga Berendoi Sofea.

Berendoi di Kulim
Mac
Dah masuk 3 bulan...means mama have to start to work again..Time ni hantar Sofea kat rumah aunty Jue...Thanks Aunty Jue...sudi jaga sofea.

Bulan ni juga sambut birthday papa ke-27. Mama buat surprise small party kat umah anty Jue.
Its a double celebration this month sebab sambut Birthday Papa dan juga Menyambut 1st Anniversary Mama dan Papa. 

Mama happy dapat keluar jalan...yeah...dah habih pantang.

Dah start kerja, Sofea kena stay kat Umah aunty Jue

April

Mama dan Sofea start to sling..yeah..dapat juga sling Sofea..closer to your heart. Tak gitu...?
Sling my baby
Bulan April ni juga kami pegi melawat mak KC di Mentakab...so on the way tu..menyinggah kat Bukit Tinggi.

Jalan2 at Bukit Tinggi




Mei
Bulan ni..hmmmm..sori ye Sofea.Mama terpaksa tinggalkan Sofea selama 2 minggu sebab berkursus di IKWAS, Kluang..tapi tiap2 minggu balik..huhu...rinduuuu...

@ Kluang Coffee Station

capture tangan dan kaki sofea atas clay

Sambut Birthday Mama-22 Mei 2010

Sofea 4 bulan.

Jun
Dalam bulan Jun ni, memang dugaan betul sebab Sofea start sakit, demam dan semuanya lah...Dalam bulan Jun ni juga Sofea was admitted at KPJ Kajang...and I have to take leave for almost a week.

Sofea demam lagi

Sofea 1st time admitted

Julai
Masa bulan Julai ni, things are a bit hectic...sebab dalam bulan ni kami berpindah dari Presint 14 to Presint 11..to add more space for frens and family visits.

Along bertunang

Sofea & Friends

Sofea baru nak angkat badan nak merangkak

Ogos
Dalam bulan Ogos ni, mak dan abah sambut annivesaries. Yang dramatiknya..kena sambut dalam hospital. Masa ni mak diagnose 50-50 ada cancer dalam rahim..Sedih sangat dalam hati..sebab jadi macam ni. Tapi kami semua perlu tabah to face thing happened.
Mak and Abah Anniversaries..Mak admitted

Sofea 7 months: Start memanjat & berdiri
 Dalam bulan Ogos ni juga Sofea berkesempatan jumpa aunty KC.yeah!Dear KC, everything happen for a reason...be strong girlfren!

Jumpa aunty KC

Sofea merangkak

September
Bulan ni kali pertama kami menyambuat Bulan Puasa dan Hari Raya bersama sekeluarga. Seronok rupanya sambut Raya dengan baby sendiri.
Fasting Month

Papa menang Contest Petronas

Tok datang umah


Hari Raya 1st Bertiga


Sofea admitted again
Lepas balik Raya je...seminggu Sofea ke Taska...dah demam balik, taknak susu..temp ++38-40'C.Kesian sangat Sofea..So kami pun tak berapa enjoy Open House this year...sebab Raya dalam Hospital. Keluar je, terus berazam nak cari taska baru untuk Sofea.


Oktober 
Bulan ni adadlah bermulanya aktiviti makan kenduri..So enjoy je lah makan kenduri every weekend...


Kenduri Azhar

Kenduri Maizatul

Jalan2 KLCC

Kenduri Lela



November
Sambungan aktiviti makan kenduri...enjoy lagi..

Kenduri Along & Kak Ziha

Kenduri Mat & Nisya

Kenduri Cik Seri
Raya Haji

Family Trip to Surabaya

Disember
Bulan ni sambungan sedikit makan kenduri...sebab ada sambut menantu di Pasir Mas...The rest kami nak rehat puas2 before New Year. Bulan ni juga Sofea telah selamat bersunat.

Kenduri Sambut Menantu di Pasir Mas

Papa Company Annual Dinner @ Istana Hotel

Finally its a wrap for 2010. Its all the big activities we have attended and enjoy as a family together. Tahun depan tak sure apa yang menanti...yang pastinya Sabah menanti kami..yeah...really looking forward for it.

XOXO,

Mama Sofea