Pages, Contacts, Travel

Monday, March 31, 2014

Riding School @ Equestrian Class

Baru-baru ni macam semangat nak carikan aktiviti budak-budak. Saja survey riding class, since papa ada di Bukit Tinggi. Boleh la ala2 weekend, sambil spend time kat sana aturkan aktiviti budak-budak. Tapi kakak Sofea ni takut nak riding. Takut dengan kuda kot.


























Since dah buat survey, share la some info here.

6th Putrajaya International Hot Air Balloon Fiesta

Pesta Belon Panas datang lagi ke Putrajaya. Pastinya kami sekeluarga pun sangat tidak mahu ketinggalan untuk menyaksikan pemandangan yang sangat menakjubkan yang belum tentu dapat dilihat oleh semua orang di depan mata.

Pengalaman kami tahun ini, alhamdulillah dapat saksikan semua belon, walaupun dalam keadaan kelam kabut sometimes. Selama 4 hari berlangsung, boleh dikatakan hari-hari kami tengok hot air balloon. Mamanye la yang paling excited. Dah macam fanatik pulak ni. Dapat tengok je pun dah kira puas hati. So every morning, semangat nak bangun awal pagi nak tengok hot air balloon. Balik kerja pun ajak mak, anak2, hubby nak tengok hot air balloon. Sangat puas hati bila dapat tengok terutamanya belon superbike yang super gigantic. Ni adalah gambar-gambar from public dalam internet.

Wednesday, March 12, 2014

One Sweet Word

This soap drama has left me such a great impact. Banyak betul pengajaran yg i did gain from it.
Kadang2 rasa org korea ni pun macam malaysia la. Camner they life can b same with us here...but come to think of it..we r human. we are just the same regardless where you r from.



Cerita ni mengisahkan 2 couple suami isteri. Well the story banyak kisahkan perjalanan kehidupan suami isteri. Terbahagi kepada beberapa stages..level bercinta, kahwin, jadi mummy n daddy, saat kesetiaan diuji, saat hubungan suami isteri diuji, n last stages old parents dealing karenah anak2 yg dah besar, dah ada anak2, sisterhood rival. Memang macam2 kan. Best sgt tgk parent diaorg yg sgt sporting..always support anak2 especially time diaorg susah.

Ye la..kehidupan kita ni sekali je kan...being our parent pun pengalaman tu datang sekali je kan. Apa kata kita lakarkan kenangan yang kita lalui ini semanis manisnya. Regardless of anything. Ego pls letak tepi. Walaupun kita rasa yg kita ni banyak pengalaman..tapi apa yg org lbh muda dr kita lalui itu pengalaman yg lain..bukan momen kita..kita should respect that...support them endlessly.

Ya allah, tgk cerita ni banyak kali nangis. Sebab really remind me of mak dan abah. Ye la..diaorg tak habis2 risaukan kita ni dari kecil sampai besar. Cuma kadang2 kita ni sebagai anak2 tak dapat nak fulfill semua kehendak mereka kan. Feels that we r failing..huhu.

Org yg paling malang adalah org yg apabila dia rebah tiada siapa bantu dia bangun. Itulah peranan pasangan kita suami/isteri untuk bantu sesama sendiri apabila pasangan kita rebah. 

Kita perlu hargai moment2 apabila kita bersama walaupun itu adalah perkara kecil. Seperti makan bersama di rumah, minum teh bersama keluarga. Itu adalah momen yang lebih membahagiakan daripada kita bersusahpayah mencipta moment istimewa di luar. Hargai la apa yg kita lalui bersama insan tersayang walaupun hanya minum teh bersama-sama.

Yes, sometime is so true. Kita penat2 ke shopping mall dgn husband dan anak2. Balik rumah dah letih..kelepet sama2. 

Tapi kalau we just cuddle together at home...thats what i did a lot now..sebab most all the time i m so alone :(
Sape pencinta korean..family type. Tolonglah tgk cerita ni. Best sgt. Abah siap cakap citer ni dpt award. Tapi rasanya abah tak layan sgt citer ni..ada sbb2 tertentu kot..haha.

One sweet word.

Sad news

Not sure why early on 2014. Banyak sad news yang terjadi di sekeliling. Apa yg aku jadapi memang pun sedih...but me as usual i refused to be sad. Tapi still banyak sad things happened around me. 

Late feb 2014, kami dikejutkan ibu saudaraku, mak teh yg aku kenal tak pernah ada sakit yg serius..diagnosed cancer cervix, kidney failure. Less than a month, hospitalised, coma..dan akhirnya pergi meninggalkan kami semua. Al-fatihah. 

Early march 2014, sekali lg aku dikejutkan dgn pertanyaan x schoolmate bertanyakan what happened to another schoolfren. Rupanya, after 2 hari hantar babynya ke rumah pengasuh..babynya m4ninggal sebab tersedak susu. Ya Allah beratnya ujianMu. Al-fatihah buat anak syurga itu.

2nd week of March, sekali lg digemparkan tragedi yg menimpa 239 penumpang MH370. Ya Allah sekali lagi hatiku bergetar..jiwaku tidak tenang. Walaupun tiada saudara dekat antara mangsa..tapi tak sure kenapa impaknya agak kuat pada aku. Ya Allah semoga cepatkanlah mereka dipertemukan. Amin.




Sad me.

Monday, March 10, 2014

Rumah Kecil Kami

Last cuti baru ni balik rumah mak..sempat la singgah rumah lama kami nak tolong mak kemas barang sikit2..sbb nak pindah. Setelah sekian lama di sana..akhirnya officially time to move out. Memang amat sentimental momento buat diriku personally sebab aku memang membesar di situ. SM Teknik Kulim. Dari berusia 3 tahun sampailah sekarang kami adik beradik membesar di sana. Banyak suka duka yg dah kami lalui di rumah kami itu. Sambut kelahiran adik2..kahwin..kenduri..macam2 kenangan. Akhirnya abah dah boleh lepaskan satu tanggungjawab yg dah lama dia bawa..rasanya dah sebatipun dengan diri abah sendiri sebagai Ketua Warden Sekolah. 

Rumah kami kecil. Tapi eversince kami membesar 6 beradik dengan mak dan abah tak pernah pun ada masalah. Walaupun kecil..rasanya selesa betul kat sana. I miss the quiet afternoon moment. 

Redup2..berangin..macam2 aktiviti aku buat. And i also miss raining days kat rumah tu. Hujan lebat kat luar..kami bercamping dalam rumah. Huhu. Tunggang langgang rumah dibuatnya. Ya Allah, semoga semua kenangan manis ini sentiasa kami kenang saat2 duka lara kami sekeluarga. 

Rumah kami kecil. Tapi mak dan abah memang suka jadi family host. Kami memang ramai abang angkat, adik angkat, pakcik angkat..mahu yg malaysian atau non malaysian. Dari switzerland, germany. Kami adik beradik cuma perasan rumah kecik..bila host sibling kami kata macam mana kami stay dalam rumah yang kecik 6 beradik. Aku cuma terkedu..kecik ke?? Ok maybe rumah dia besar la kot back home. Tapi tak kisah la..i really love the house. Tempat kami membesar 6 beradik. Suka duka, gelak tawa..tangis kat situ la.
Rasanya dah lama sebulan..packing dan angkut barang. Still tak setel lg. Mahu je aku amik cuti lama2 tolong mak abah pindah. Tapi apakan daya.. so buat apa yg terdaya.

Hmm..akhirnya officially no longer in the compound. School compound. Hmmm.. :( gonna miss the old good days moment. Banyak zaman kanak-kanakku di situ.

Note: gambar tak jumpa lagi, nanti dah jumpa update lagi la.

Xoxo,
Ema

Sunday, March 9, 2014

Tragedi Malaysia Airlines

7 Mac 2014..another unwanted event happened. Sekali lagi sejarah tercatat. Gempar seluruh negara dan dunia..bila flight mh730 hilang. Hilang?? 



Ya Allah..macam tak logik boleh hilang. Itu bukannya calang2 flight. Sebuah flight yg dianggap paling selamat. Dah lebih 2 hari misi pencarian...masih belum dpt ditemui.

Ya Allah..semoga kau lindungilah mereka semua di dalam pesawat..dan berikanlah kekuatan pd semua ahli keluarga untuk menerima sebarang ujian yg diberikan. Amin.

Thumbs up untuk banyak agensi yang telah ambil pelbagai langkah menangani krisis sebagai persediaan pelbagai kemungkinan. Semua menggembeling tenaga dari kkm, imigresen, jab psikologi sama2 turun padang. Agensi juga dah mula buka bilik gerakan dan operasi bagi krisis tersebut.

Perkara ini juga jadi headlines berita dunia..lebih dari separuh penumpang adalah nonmalaysian. Mostly chinese citizenship. Harap semua dapat sama2 bekerjasama untuk locate flight tersebut. 

Buat masa ini semua berdoa miracles to happen. Harap semua selamat. Tapi kita hanya mampu titipkan doa.
1st MAS tragedi..adalah pada tahun 1977 di tanjung kupang, johor. Semua 100 penumpang dan cabin crew terkorban. Flight dr penang kena hijacked. Antara mangsa adalah menteri pertanian pd ketika itu dan juga seorang duta luar negara di malaysia. 

2nd tragedi bila sebuah flight fokker terhempas apabila landing yg dibuat melepasi landasan. Jumlah terkorban seramai 36 org. 

3rd tragedi..masih dalam tanda tanya kesudahannya. Harapanku biar cepat2 ditemui and reunited again mangsa dan family.



Prayformh370,
Me