Pages, Contacts, Travel

Thursday, July 28, 2011

Jom Join 3rd GA Mummy Danny!!!!! HandBag Raya Beb!!!

Klik sini nak join contest ye!

Jom join contest Belog Mummy Danny, mana tahu rezeki dapat beg raya kan... ;)
Syaratnya mudah je:
1. Jadi follower belog ni >>>
2. Post entry gambar raya or cerita pasal raya
3. Letakkan belog mummy danny dalam blog list
4. Letak banner contest kat sidebar
5. Post sekali entry resipi kuih raya yang mabeles
6. Tag 5 orang kawan.

Taraaa...u r good to go..

Entry saya ye Mummy Danny:
Hari Raya di Kedah
Resipi Cornflakes Madu - Paling simple and mabeles, fabeles


Bahan-bahan
Cornflake – 2 kotak nestle corn flakes
Madu – 1 1/2 cawan
Gula – 1 cawan
Majerin planta – 1 cawan
Peanut butter – 1 1/2 cawan
Urai (colouring chocolate rice) – tabur
Cup kertas

Cara-cara :
Panaskan majerin.
Masukkan gula dan madu.
Kacau pelahan-lahan sampai gula hancur.
Masukkan peanut butter, kacau pelahan-lahan.
Tuangkan cornflakes dalam bekas yang besar.
Masukkan sedikit demi sedikit bahan-bahan yang dah masak tu dalam cornflakes.
Kacau pelahan-lahan untuk rata sebatikan antara kedua-dua bahan.
Guna sudu kecil untuk masukkan cornflakes dalam cup kertas.
Taburkan chocolate rice kat cornflakes tu.
Masukkan kat dalam oven dalam 5 minit aje.
Dah masak.
Better masuk oven coz cornflakes tu akan bercantum. Kalau tak, susah nak makan.

Untuk contest ni, saya tag sekali:
1. Mummy Faz
2. Mummy Adam
3. Mummy Aisy dan Airyn
4. Mummy Yani
5. Mummy Quiyah

Jom la mummy2 sekalian, kita join contest ni, mana tahu dapat beg raya extra tahun ni... ;)

Cheers,
Ema

Wednesday, July 27, 2011

Contest Baby Cute With Baju Melayu/Kurung

Contest Baby Cute With Baju Melayu/Kurung


Klik Sini untuk join Contest Ye ;)

Sofea Raisha Berbaju Kurung



Nama Anak: Sofea Raisha Mohd Shuhaimi
Umur Anak: 1 Tahun 6 Bulan
Nama Ibu: Rahimah Abd Rahman


Mama Sofea mahu tag:

Mama Zughai
Mama Suri
Mama Yani


Cheers:
Mama Sofea

Tuesday, July 26, 2011

Ramadhan Buffet de' Equestrian Park Putrajaya

Kalau dah planning nak gathering Buka Puasa Ramadan ni, Equestrian Park Putrajaya ada buat promo early bird voucher.

RM50/pax for Ala Kampung Buffet - Normal Price RM60. (Last beli voucher 31 Julai 2011)

Cheers,
Ema

Jom Makan Buah de' Putrajaya


Cheers,
Ema

Kolam Renang di Putrajaya, jom!

Presint 9

Presint 11
Presint 16
Presint 6
Kolam Wisma Putra - Free je ni
Tiket Masuk:
Dewasa : RM2.00 / 2jam
Kanak-Kanak : RM1.00 / 2jam


Masa:
Sesi 1: 9.00 -11.00 pagi
Sesi 2: 1.00-3.00 petang
Sesi 3: 5.00 - 7.00 petang
Sesi 4: 8.00- 10.00 malam

Nota Kolam di Presint 6:
Sesi Wanita: Setiap Selasa dan Khamis: 5.00 - 7.00 pm.
Tutup setiap Isnin.

Cheers,
Ema










Monday, July 25, 2011

Hobo Bag, anyone?

Tak sure nape, dari dulu sejak2 pandai pakai handbag sampai la skang ni, minat betul dgn hobo bag...Tak kira la jenama apa pun, kalau nampak je hobo bag mesti berbunga2 hati tengok..

I guess its just my aura kot, ataupun my brain already designed to love hobo bags...suka, suka!



Super like!!


Source: google.com

Cheers,
Ema

Contest Anak Senyum By Mamalurveirfan

Sila Klik sini untuk join Contest

Thanks kepada Mama Irfan, yang sudi buat contest untuk mama2 yang serius tak penah jemu capture gamba anak. Kalau boleh 24 jam tu la nak snap pic anak kan, rekod everything yang dia buat. So, untuk maksud dan tujuan yang sama, I would like to share untuk mama2 yang lain senyuman Sofea Raisha yang dah berjaya mama Sofea snap. Tara!
Nama Anak: Sofea Raisha Mohd Shuhaimi
Umur Anak: 1 Tahun 6 Bulan
Nama Ibu: Rahimah Abd Rahman


Ok, oleh itu, mama Sofea ingin tag mama yang lain untuk join sekali contest ni: 
1. Mama Adam
2. Mama Ain & Aina
3. Mama Aisy dan Airyn

P/S: Thanks ye Mama Zara, sebab tag kami untuk contest ni.


Cheers,
Mama Sofea

EXECUTIVE, PROCUREMENT

EXECUTIVE, PROCUREMENT

Untuk sesiapa yang tengah cari kerja..

Wednesday, July 20, 2011

GA My Little Secret - Fisher Price


Jom join GA ni, hadiah ditaja oleh Fisher Price. Kalau ada rezeki, ber'Fisher Price' lah cik Sofea Raisha. Thanks to Ms. Puteri-Nuur organizing da GA.

Seperti yang tertera dengan jelasnya, saya kena tag 3 hotty mama yang lain:

1. Mama Adam
2. Mama Zara
3. Mama Aisy & Airyn

GA ends at 1st of August 2011.

Cheers,
Mama Sofea

Hidden Charges Bank Services

Percayalah kadang2 tu memang kena trained diri sendiri menjadi extra cerewet dalam mengendalikan urusan kewangan ini. (Kalau dah kaya tu mungkin la tak kisah sgt kot..).

Banyak betul hidden charge yang dikenakan oleh pihak bank ke atas semua customer. Tinggal lagi, kita ni sedar atau tak je, duit dalam bank tu dah kena deduct secara senyap2 je. Hmmm tak sure la jugak salah sape kan, kan kita gak yang mula dulu dah tandatangan "Agree to all terms and conditions". Rupanya banyak la pulak lagi benda yang kita tak berapa nak sedar telah berlaku kan.

So selalulah check transaction history bila ber"e-banking" tu..
Latest benda yang diri sendiri discover adalah PMPC Annual Fee-Yuran tahunan Kad ATM sebanyak RM8. Tekezut gak apsal la tetiba auto deduct sampai manyak tu..huhu. Actually benda ni dah lama dah efektif, cuma baru perasan je. Sebab lately ni jadi terlebih concious bab finance ni.

Huh sugguh tidak adil. Kalau perasan gak, ATM Rimau tu pun sama. Kalau withdraw lebih 5 kali, dia dah start charge for every withdrawal. Kejam betul saudagar-saudagar bank ni.

Tu belum lagi charges potongan gaji, withdarawal using MEPS, bayar guna MEPS..macam2 lagi benda lain.

Extra detail - CIMB ATM holder Terms & Condition

Cheers,
Ema

Monday, July 18, 2011

Creating Family Portraits

Here are some things to keep in mind when creating family portraits:
  1. Think in “mini-groups”. A family portrait is simply multiple “mini groups” within one large group. Use groups of two’s and three’s to compose your family shot.
  2. Remember “levels”. One of the most important elements of a group shot is to vary the levels of your subjects. Placing some faces higher than others will allow you to make the shot more intimate in spacing.
  3. Consider “color”. While color coordination is by no means necessary for group shots, it can help the overall flow. Have your subjects go by types of color, such as “vibrant”, “bold”, “pastels”, etc.
  4. Watching even lighting, but don’t stress about it. So long as all the eyes are visible, and faces are lit relatively the same, your good to go.
  5. Pick shade: As the sun doesn’t set until late in the evening, you’ll have to wait for good sidelight until about 5 pm. If your stuck shooting before this time, find awnings, the shaded back side of buildings, or tree cover to diffuse the harsh sunlight.
  6. Move quickly: It’s very helpful to try story-boarding your group shots ahead of time according to the number of people you have. The more people you have in a shot, the less time you have to create it. Story-boarding is more about knowing what you want, than it is about formal posing.
  7. Be fun and spontaneous! Plan to take shots of the families walking, striking a dance pose, linking arms, or jumping in the air. These shots capture genuine expressions among the entire group and help to keep your subjects happy and interested.
  8. Background work: The larger the party, the less control you have with eliminating your background. Simplify as much as you can by changing the angle you take your shot. Taking the shot from the ground or directly down on your subjects may eliminate enough background to feature the group without distraction.

5 Secrets To Beautiful Pregnant Belly Photos

Actually I am searching for something else, but accidentally found these. Maybe could be reference to someone or me myself in the future.

(SOURCE) Here are 5 secrets to beautiful pregnant belly photos:

1. Wait until you're big, but not too big:
You want your belly to be big and beautiful, but you don't want it to be so large that posing and holding different positions for any length of time becomes taxing. Professional photographer Mariah Milan Dagupion suggests taking photos right around 30 weeks. That's when your belly gets really round, she says, but it's not too heavy yet. Of course each pregnancy and pregnant belly is different so use your own stamina as a guide.

2. Avoid background clutter:
Just like professional photographers, style your backdrop. So think about what's behind you. When choosing your location, avoid standing in front of a messy living room - or worse, a messy bathroom. Instead, lie mermaid-style on a solid-color couch or tape some ironed white sheets to the wall and--voila--an instant studio backdrop. Or change things up and step outside: Pick a tranquil spot in your backyard or nearby park or beach to set up camp. We love the leaning-up-against-a-tree look, or, if you're at the beach, try a profile shot, where you're sitting up and looking out at the sea.

3. Turn off the flash:
The on-camera flash will be a total wash-out. Maternity photographer Ashley McNamara suggests standing right in front of an open door or window to get great natural light instead. If you're shooting outside avoid mid-day sun. "The best times to go outside are early in the morning or an hour or two before sunset when there's that golden, sun-tanned, highlights-in-the-hair light," Dagupion says.

4. Wear something tight and stretchy:
The whole point of the shoot is to see the gorgeous belly, right? Tight, stretchy clothes will best accentuate all your great curves.
"Never wear maternity clothes," Hart says, since their primary objective is often to feel good on, rather than flatter your shape. McNamara recommends trying some fitted Gap or Old Navy tank tops in solid colors instead.
"Skip the florals, plaids, and checks," maternity photog Koren Reyes stresses. "You want to be able to look back at these pictures in 10 or 20 years and still think the photos look great. Whereas really stylized clothes can get dated, solid darks and neutrals are timeless."
Alternatively, skip clothes entirely. "I have a set of sheer curtains from Target, and I use one panel to wrap the breasts and another panel to wrap the belly," McNamara says.

5. Find a great photographer:
You want someone you feel comfortable with and will have fun around taking your picture. If your husband fits the bill, ask him to take the pics (and also to haul any extra props or equipment). Or plan a fun photo date with one of your girlfriends.

Poses to Try:
Here are a few of our expert maternity photographers favorite poses:
  • Close up on the belly
  • You lying on your back on a couch.
  • Older sibling kissing the belly
  • You holding older sibling (so they're sitting on the belly facing you)
  • Sitting Indian style, facing the camera
  • Working the S curve (one hip out, one shoulder high, one shoulder low, hands relaxed. Think, supermodel!)
  • Profile shot
  • Any yoga poses you know (and can get into easily)
Cheers,
Mama Ema

Sunday, July 17, 2011

Floria de' Putrajaya

Official smile de' Floria 2011

Papa n me


Sofea hepi je bertaman di Floria

Ada gazebo ni kat blakang umah pun best ni lepak2

Cantik kan flower ni (sofea kena tipu tengok aeroplane)

Cantik je munga2 ni

Kreatif kan, roses dalam tabung uji

Semngat 1 malaysia

Friday, July 15, 2011

Jeans

Jeans

Jeans (clipped to polyvore.com)

Vintage Weekenders

Vintage Weekenders

Vintage Weekenders by ch3ma2003 featuring straight jeans

This is so inspiring!

Cheers,
Ema

Oh..Morroccan Rose (())

Last weekend, so magnetically, I was attracted to enter The Body Shop...dah lama rasanya tak masuk Body Shop,. Intai2 perfume baru, cosmetic baru. Dulu zaman kat UTM dulu, memang loyal habis dengan Body Shop. Perfume MoonFlower tu is a must la. Memang addicted gile dgn perfume tu. Dah lupa lak bau dia. Tapi kalau la terbau balik, rasanya mau dapat flashback balik tuh apa yang dah berlaku 10 tahun lepas nun.. ;)
Moon Flower - Sweet je bau

Ok, back to the real story, nak story nya pasal this perfume yang I felt in love with. Not sure whether it is new or not in the shop (since dah lama tak masuk BS). Tapi bau dia sweet sangat. Sebab tak suka sangat kalau bau yang keras2 menusuk idung tu. Bila kasi chemi bau, dia pun cakap it was so me. Hmm.suka2.

Ni dia.. Morroccan Rose by The Body Shop

Perfume and Body Butter
Set of Morroccan Rose (RM100++)
Moroccan Rose Cosmetics
Wah, kalau tiba2 ada orang kasi a set of these tambah pulak dengan roses...sure syahdu gile. 7 hari 7 malam mimpi roses je...

Cheers,
Ema

Barbie ke Ruby?



Upon googling for BS images, I came across of these. Kalau barbie tu hidup pun dalam masa 10-20 tahun possibble kan jadi macam ni. From Barbie to Ruby. Iklan ni sudah mendatangkan marah kepada pihak Mattel dan pihak Body Shop telah diarahkan untuk menarik semula kempen tersebut. Ceritanya lebih kurang macam ni la:

"For those who missed it, Barbies manufacturer Mattel sent The Body Shop a cease and desist order after posters featuring Ruby - a self proclaimed Anti-Barbie spokesperson started appearing in American shop windows. This banned advertisement was also forbidden to be hung up in the Hong Kong Mass Transit Railway. The complaints included her “nude and nippless figure” being exposed to the public which offended people in the US and China."

So sejak2 tu Body shop pun dah serik kot nak paparkan dunia sebenar..so terusan la kita hidup di dalam alam maya dan penuh dengan temptations and sensations..




Perfecto kan semua iklan ni..

Cheers,
Ema

Thursday, July 14, 2011

Strawberry Park

Rasa macam kat Cameron la pulak, sebab pegi strawberry park kat Genting ni. Wah, best rupanya kat dalam ni. Macam2 ada, nak petik strawberry, nak makan strawberry, milkshake strawberry, ice cream, souvenir, sayur, cendawan, coklat. Macam2. So sape yang tak pernah singgah, sila la singgah ye.

Mini fountain strawberry



Aummm..makan strawberry

Buah, jem, jus semua dari strawberry

Ladang strawberry
Comel kan meja ni, nak satu..

Besarnya berry ni mama

OK, dapat gak strawberry paling besar kat sofea
Tapi, serius berries ni tak bole nak lawan ngan yang kami makan kat Bandung tu. Tak tahu la napa berries kat sana tu manis gile..dan yang kat sini masham...

We really enjoy our day together-gether.

Cheers,

Mama Sofea

12 Kata "Jangan menunggu " yg perlu dihindari


1. Jangan menunggu bahagia baru tersenyum, tapi tersenyumlah, maka kamu kian bahagia.

2. Jangan menunggu kaya baru bersedekah, tapi bersedekahlah, maka kamu semakin kaya.

3. Jangan menunggu termotivasi baru bergerak, tapi bergeraklah, maka kamu akan termotivasi.

4. Jangan menunggu dipedulikan orang baru kamu peduli, tapi pedulilah dengan orang lain! Maka kamu akan dipedulikan...

5. Jangan menunggu orang memahami kamu baru kamu memahami dia, taÞi pahamilah orang itu, maka orang itu akan paham dengan kamu.

6. Jangan menunggu terinspirasi baru menulis. Tapi menulislah, maka inspirasi akan hadir dalam tulisanmu.


7. Jangan menunggu projek  baru bekerja, tapi bekerjalah, maka projek akan menunggumu.

8. Jangan menunggu dicintai baru mencintai, tapi belajarlah mencintai,maka kamu akan dicintai.

9. Jangan menunggu banyak wang baru hidup tenang, tapi hiduplah dengan tenang. Percayalah,. bukan sekadar wang yang datang tapi juga rezeki yang lainnya.

10. Jangan menunggu contoh baru bergerak mengikuti, tapi bergeraklah,maka kamu akan menjadi contoh yang diikuti.

11. Jangan menunggu sukses baru bersyukur. Tapi bersyukurlah, maka bertambah kesuksesanmu.

12. Jangan menunggu boleh baru melakukan, tapi lakukanlah! Kamu pasti boleh!

Do it now.....You can !!!

Sumber

Cheers,
Mama Ema

Bersua Juga Akhirnya..

3 of us - P.E.A.C.E
Header tak boleh blah...tapi serius rindu dengan Sofea Raisha. Tak jumpa sehari pun rindu, apalagi seminggu...angau papa sofea dibuatnya. haha..

Last weekend, tolong my sis arrange 12 bas company trip bercuti di Kota Keriangan. So dapat la kami sekeluarga beriang-ria bercuti join sekaki. Hehe. 12 bas * 40 orang = +-500paxs jugaklah yang membanjiri Genting last weekend. Mujurlah, bas tak kena tahan dek perhimpunan BERSIH. Kalau dak, menangis je la dalam bas. Alhamdulillah, everything went well except something here and there..biasalah tu kan..ramai tu nak kena diuruskan. Alhamdulillah, rezeki abah, overall dlm 20 biji bas jugak la jalan dalam satu hari ke Genting, Pangkor, Langkawi dan Kelantan. Sampai kena tutup kilang lah.

Best!
Ni la dia ni, Tour Leader kecik ni. First time naik Genting Highlands. Gile excited! Asyik berlari je sana-sini. Semua orang pun nak pegang dia..Kalau bukan my own baby pun, mahu dicubit2 sebab tak reti nak dok diam..Apa pun, dialah penyeri hari kami ni, sebabnya dia lah family member paling kecik skali...cheeky lak tu. Semua orang nak tolong baby sit, senang mama ngan papa dia ni...

Melentok2 suka dapat naik cabel car

Smile!

Dah letih posing2, tido pulak bila dah sampai atas

Sori ye Ya, mama ngan papa posing dulu

Kan dah cakap, paling kecik tu

Excited dapat naik ladybird..nasib bek tak nangis nak turun

Naik wagon wheel ni, sampai round ke-3 dah nangis ajak turun-boring!

Ni gaya sejuk..

best dapat naik carousel..

Goreng pisang yang 6 ketul=RM5
 Malamnya kami stay kat Awana Genting. Paling best Buffet breakfast dan Buffet Lunch...Makanlah sepuasnya, menu pun variety..Hepi habis la semua dapat makan sedap di Awana.

Banyak2 makanan, Ya nak makan Koko Crunh je
Masa breakfast, Sofea jumpa kawan baru, Kelly. Hamboi dua-dua orang ni macam dah kenal lama pulak, makan bersuap2, berpeluk2...bukan main lagi. Tapi mama heran la, nape mata Kelly ni bulat dan mata Ya ni sepet lak ala2 Chinese gitu. Dah tertukar dah dua-dua orang ni..

Ntah apa yang dibualkan pun tak sure
Overall, kami semua enjoy kat sana, especially Sofea. Nanti bole pergi lagi ye Papa ;)

Cheers,
Mama Sofea