Campak Oh Campak

This is just one event yang memang takkan boleh missed by anyone, cuma tunggu masa dan ketikanya sahaja. I remembered I had mine when I was 9 or 10 years old. So masa sekolah la...yahoo..yahoo la sebab tak payah pi sekolah. Tapi yang tak bestnya sebab sakit. Still segar dalam ingatan masa tu arwah nenek paksa minum air akar lalang sebab nak bagi cepat keluar dan habiskan bintik2 campak tu. Seksa woo..

It goes the same macam papa Sofea, pun kena demam campak masa sekolah rendah. So agak shy,shy cat le..sebab muka ada polkadot.

Kali ni time baby mama pulak ni yang kena. Sofea kena demam campak ni time Krismas 2012. Nasib baik memang mama bercuti pun time tu.

Awalnya just menunjukkan simptom2 tak larat, lesu. Kali ni macam lain sikit demamnya..Selalunya selsema, batuk2 barulah disusuli demam. Tapi kali ni, no selsema, batuk2..tiba2 je tangan dia panas je semacam..start demam, and the following day dah keluar bintik2. Huhu. Sofea memang lembik habis la the first 3 days.

Menangis mama tengok keadaan Sofea, cuma depan Sofea terpaksa tabahkan diri, sebab Sofea ternyata sangat kuat dan tabah menghadapi simptom demam campak ini, sampaikan Sofea terbaring je, diam, cakap pun tak larat. Selera makan tak payah cerita la kan. Kesian sangat. Ni first time la kiranya tengok keadaan Sofea yang macam ini.

First day paginya: Baru start demam

First day petangnya: Dah collapsed atas papa
Hmm..dan inilah first time kami as parent mengharungi saat2 anak kena demam campak. Alhamdulillah la time ni mak ngan abah pun ada sekali. So takdela panik sangat.

All the time kami just monitor suhu badan dia, jangan panas sangat, so just standby panadol dan juga ubat demam bontot itu. 2 kali juga la guna benda tu sebab temp badan sofea terlalu tinggi. Cool fever pun memang melekat je kat kepala. Sampaikan Sofea yang request cool fever tu. Jarang2 gak dia nak pakai benda tu lama2. Mungkin sebab sakit kepala or rasa panas sangat la tu.

2nd day: Minta pakai cool fever
Alhamdulillah gak, bila dengar je cucu mak Siti kena demam campak, Ustaz yang berdekatan dengan rumah pun tolong buatkan air tawar dan bedak sejuk untuk Sofea. So kami bagi minum dan juga mandikan Sofea dengan air tu.

Mak juga ada rebuskan air akar lalang untuk mandikan Sofea the 3rd day. Memang la keluar lagi banyak bintik2 tu. So cepat sikit la keluarnya. Kesian sangat kat Sofea, bubles2 yang keluar tu, 2nd day ianya akan pecah..masa tu la Sofea akan rasa lagi sakit dan pedih2. Memang kena handle with care la.

Asyik beradoi je dari buka mata sampai la dia tido.

4th day: Dah banyak dah keluar..sob..sob..


Hari ni masuk 3rd week dah, no more fever, just recovering dari bintik2 kesan campak. Pantang still go on, calamine dan minyak still diteruskan. Cumanya anak gadis ini tak tahan nak menggaru. Pantang ditegur mesti merajuk. Cian anak mama ni. Happy recovering ye dear..

Masa Sofea kena campak ni, agak concern la jugak akibat dan kesan terhadap mama yang tgh sarat ni. Tapi doc cakap ok berdamping dengan Sofea, sebab aku pun dah pernah bercampak dulu. Alhamdulillah. Mana boleh berenggang dgn Sofea time dia sangat perlukan mama dan papa ni..rasa nak peluk je dia 24jam..tapi masalahnya dia pulak sakit bila kena pegang...so biar dia je la yang peluk aku mengikut keselesaan dia.

4th week: Still ada kesan, aloe vera gel masih diteruskan.
Sedih beb tengok kesan campak Sofea. Even sekarang lepas ambil gambar Sofea tengok muka dia..terus bad mood..katanya bintik2 Sofea tak baik lagi la mama..wah..nangis..nangis..!

XOXO,
Mama Ema.


Popular Posts