Syawal 2010

Syawal 2010...
hmm...hmmm...hmmm..
merupakan Syawal yang pertama buat baby ku Sofea Raisha,
merupakan Syawal yang pertama buat kami meraikannya sebagai ibu bapa..
merupakan Syawal yang pertama ibu bapaku meraikannya sebagai Tok Wan dan Nenek..
merupakan Syawal yang pertama kami meraikannya di rumah baru...
merupakan Syawal yang pertama kami beraya di rumah mama dan abah di Pasir Mas seawal Day 1 of Syawal..
apa lagi....mungkin banyak lagi yang merupakan pertama kalinya..


tapi Hari Raya tahun ini, seems more perfect with Sofea Raisha..
tapi it seem imperfect sebab agak kelam kabut..nak raya rumah mertua, nak raya rumah parent sendiri..
and at the end of the day..we miss the highlight of Raya already..

cuti raya ni boleh kata gak panjang, sampai dah terasa agak2 dah bosan jap..
terperap kat umah..
aku ni memang jenis tak berapa suka berjalan sana-sini...yang penting rumah org2 penting (uncle2 dan makcik2) dah pi kira ok lah tu...so mmg dok kat umah je..
tahun ni pulak ada baby, lagi la aku rasa mcm berat sungguh nak pi jalan sana dan sini..
tapi yang bestnya walaupun aku dah tak dapat duit raya, tapi boleh tolong kutip duit raya untuk Sofea Raisha..
jadi baby ni best rupanya..banyak dapat duit raya..kira2 lagi banyak lah dari duit raya yang aku penah dapat masa kecik2 dulu..

tapi Raya kali ini juga banyak cabaran dan dugaan..
tapi harus sabar..
Hari Raya suppose to be the day of family gathering...tapi besides that, it would also be the day of judgement, the day of doom...and the day of apa2 lagi lah..
kalau dalam family semua baik2..takdek dengki2..kira sangat alhamdulillah..
tapi mana nak cari lagi family mcm tu sekarang..drama melayu makin banyak, begitu jualah drama2 reliti yang berlaku dalam kehidupan seharian..
memang kalau nak diskripkan balik...memang boleh jadi drama..
tapi apakan daya..its family gathering kan..makanya semua cite best, cite tak best..
semuanya akan berkumandang lah..its your choice whether to take it straight out to ur left ear..or straight to the heart..
patut la makin hari makin renggang hubungan kekeluargaan..
sebab lagi rapat u r...lagi cepatlah u all akan membenci satu sama lain..
tapi kalau tak rapat, lain pulak ceritanya..
so ambil jalan tengah..biar kenal je dgn semua dan jadi lah seperti PBB..hua..hua..hua...

Aku berdoa Ya Allah, kau kurniakanlah sifat penyayang di kalangan keluarga kami Ya Allah..Kau jauhilah segala sifat negatif dan dengki dalam ahli keluarga kami Ya Allah...Sesungguhnya segala yang baik adalah kurniaanMu Ya Allah, dan yang buruk itu datang dari diri kami sendiri..Amin Ya Rabbal Al Amin..

Popular Posts