Sofea Food

Sofea started her solid food from 6 months old age. Upon asking her paed, I started to introduce her with rice porridge and rice cereal. But most of the time I fed her the rice cereal mix with milk.
Alhamdulillah Sofea really loves to eat, then I started to give her the Heinz food. Apple, Banana, Sweet Potato, Pear...she loves everything..

Ehem, eventhough, sometime memang ada yang tak berapa setuju dengan all this kilang food..Tapi Sofea really loves them..tapi sekarang Sofea reaching 8 months, I think that I should really shifted the other way of feeding my little Sofea. Mungkin I should prepare the food myself instead of relying on Heinz, Nestle..etc..
Nenek Sofea pun dah bising, u should cook for her..bla, bla...tapi kalau time dengan nenek pun tak sempat gak nak masak..

Actually, its not about the masak thing and all that..Banyak lagi perkara yang bermain di kepala ni..tak sempat, by the time Sofea feeding time baru teringat nak buat bubur..mana sempat dah, dah buat bubur..boleh ke makan lagi esoknya...tehangit buat bubur...Sofea reluctant to eat the bubur..nak tercekik makan bubur..penat mama masakkan..banyak lagi lah benda dalam fikiran..

Sampai la one day terjumpa benda ni..So I would like to share with all new mothers yang no idea nak menyediakan makanan untuk baby tersayang..maybe this is some option for u guys instead of using the kilang food.

Only one hours, for a week...I like....

Sebenarnya makanan baby ni turut boleh disimpan macam susu ibu...boleh letak dalam freezer or just fridge.
Its up to u depend, nak guna berapa lama dan how much makanan yang disediakan sekaligus..tapi rasanya elok2 seminggu pun ok dah tu.
Sekali penyediaan, separuh letak dalam freezer, separuh dalam fridge, senang kerja.
Kita start dengan cari bahan makanan yang bersesuaian untuk baby. Macam kita malaysian kan, elok terus dengan nasi..So cadangan ni nak buat bubur nasi mix with carrot, sweet potato, dan ayam. Pasal resipi tak perlu risau, google je, dah dapat belambak resipi dari internet.
1. Rebus nasi dan buah tadi sampai masak.
2. Sejukkan, dan masukkan dalam blender.
3. Blend sampai halus, sehalus mana agak2 baby tak tercekiklah nanti.
4. Dalam bekas buat ais kiub kan..isi la satu2..satu bekas agak2 dalam 1 ounce..so nanti boleh kira baby makan berapa banyak..kalau nak senang isikan terus dalam bekas besar2..(tapi kalau tak habis membazir la pulak nanti). Sebab kalau dah usik bekas tu nanti, jangan disimpan semula, sebab dah ada bakteria bekas air liur baby. Pastikan juga bekas yang digunakan adalah selamat untuk disimpan di dalam freezer ok.
5. Tutup bekas kiub ais tadi dengan plastic wrap.
6. Dah beku, alih dalam plastik freezer dan simpan la sehingga mahu digunakan.

p/s: adalah dicadangkan, makan di dalam fridge cuma bertahan selama 2 hari, tapi kalau freezer (beku) tahan lebih lama.

7. Dah tu kalau baby feeding time, just panaskan makanan tu semula, samada melalui microwave (ada yg tak galakkan kaedah ni), kukus, atau rendam..nak panaskan terus pun boleh..tiada masalah.

Popular Posts