Pages, Contacts, Travel

Sunday, May 30, 2010

Maeklong Market

Tempat ni memang 'A' la for unique place. Really want to visit this place. Sebenarnya tak pernah tahu pun pasal pasar ni. Sebelum ni cuma kenal Chao Phraya, tempat floating market tu. Ok, before that this place is situated in Thailand.



Kalau difikirkan, takde tempat lain ke untuk berniaga? banyak2 tempat kat tepi landasan keretapi juga nak buka pasar. Memang pelik kan?

Tapi percayalah, pasar basah ni memang dibuka di tepi landasan keretapi. Ada yang jual buah, sayur, makanan, ikan, macam2 benda lagi yang ada. Sehari ada 8 kali keretapi yang akan keluar masuk, memandangkan stesen tersebut merupakan stop yang terakhir, so keretapi tersebut akan stop for a while there.



Stesen ini telah dibuka pada tahun 1905, dan menghubungkan beberapa pekan di sekitarnya. Kalau rasa nak melawat di sini, boleh la naik keretapi dari Bangkok ke Stesen Maeklong.

http://blog.hotelclub.com/maeklong-market-maeklong-railway/