Pages, Contacts, Travel

Friday, January 28, 2011

Jalan2 Hatyai

Tanpa dirancang...tup...tup dah sampai Kota Hatyai..
First time Sofea sampai sana, mestilah happy dapat spend time dengan uncle dan aunty2 sekalian..

Sofea dapat VIP seat..tido dari Kulim sampai border

O..oo...dah bangun sudah..
 2nd stop, after border kat Sadao nun, kami pi floating market kat Hatyai. Its a new tourist attraction kat sini..bezanya ngan Bangkok tu, floating market sini tak payah lah kita nak naik sampan gak membeli....kita just membeli dari tebing sungai..lagi yang best tempat ni, sebab all food are halal.Sebab peniaga kat sini semuanya orang Pattani Islam. So boleh membeli dan makan apa yang dijual dari sampan tu. Range harga pun tak mahal la...from 20Baht..dalam RM2 gitu. Ada nasi, mee, air kelapa laici...telur puyuh..macam2 lah..hmmm...teringat balik meleleh pulak..

Makcik ni jual jelly yang kiut-miut bentuk buah
 Yang uniknya lagi kat sini, kalau kita beli air boleh pilih nak cawan jenis apa..ada yang diperbuat dari tanah liat, ada gak dalam buluh...straw pun buluh ye. Gigih betul la org Thai ni buat cawan banyak2 ni..boleh bawak balik tau. very eco-frenly. Kalau dah habih minum boleh refill balik, tapi of course la not free..tapi murah lah daripada amik cawan baru..Sebab cawan hello kitty tu sangat lah kiut..aku pun nak gak la satu ke dua..hehe.

Pilih2 cawan nak isi minuman

kiut kan cawan hello kitty sofea...berselera i...

Tak habis lagi minum anak mama nih..
 Malam tu kitaorang pun pi la dinner kat satu restoran Pattani..Malam tu makan tom yam putih...ala2 sup, tapi pedas ya rabbi..specialities tempat ni adalah lauk ikan tenggiri..Kata abahku la...ada sorang je chef kat situ yang boleh goreng ikan mcm hidangan tu kat situ..Kalau dia resign, kempunan la org yang suka makan air tangan chef kat situ nanti..huhu.

Makan2...Sofea tido keletihan (VIP seat lagi)
 Ni hotel, tempat kitaorang stay malam tu, actually nak tido kat town, tapi budak2 ni sibuk la pulak nak mandi swimming pool..so terpaksa la stay kat sana, jauh sikit la dari town Hatyai..Kata Chemi, selamat wallet aku malam tu..Lagi satu yang bagusnya pasal Paradise Hotel ni, Hotel ni orang Muslim Pattani yang punya...so kat depan reception tu ada la tulis HALAL. So bolehlah kitaorang menjamah brekpes kat situ tanpa sebarang keraguan..kena ingat, tempat orang ni bukan macam tempat kita, main belasah je. Tapi as my abah advice, kalau ragu2 dont ever2 eat sausages in any hotel...including Malaysia..Maybe sebab abah dah banyak pi negara luar kan...so memang loya la tekak bila tengok hidangan sosej....hmm.

Paradise Hotel

Muka tak mandi lagi (saya dah mandi ye)

Pandaikan Sofea Swimming..hehe.
 Actually ni adalah 1st time Sofea dalam public pool...Tapi dia enjoy gile dalam pool. Walaupun tertinggal swimming suit, sebab unplanned trip kan..nasib baik ada baju yang ala2 gitu for her...so sarung je la. Air agak sejuk, so kejap je la sofea dalam pool. Next time kita pegi lagi ye sayang..

Sofea and mama

Comel tak topi baru Sofea?

Penat la Sofea mama
The next day kami ke Plaza Market, sorry ye no pic...sebab bateri kamera dah kong. Macam i mentioned, unplanned trip semua benda tak bawak, baju pun tak cukup...Tapi we managed to have a short trip. Yeah! Anyhow, vacation with a baby, banyak benda nak kena planned actually, rasanya kalau aku ngan Chemi je ngan Sofea...alamatnya stay hotel je la kot. Sebab kat sini tempatnya agak crowded..Baby kekadang agak rimas pi tempat ramai2 ni..Kalau nak shopping kat Plaza Market bawak baby, not really recommended la...except kalau your baby ni agak kebal..panas. Nasib baik my bro n sister ada, so diaorang la ganti2 baby sit Sofea. Thanks Guys..Jasamu akan ku kenang..hehe.

XOXO,
Mama Sofea