Ramadan Kami 2014

Alhamdulillah, rasa tenang sangat Ramadan kali ini, bila segala-galanya adalah sederhana sahaja. Dapat berbuka bersama sekeluarga. Dapat explained pada si puteri tentang puasa, berbuka, Ramadan. Cuma erti Terawih lagi belum dapat feel.

Ramadan kali ini, kami mulai di rumah Tok Ma Sofea di Pasir Mas. Kami 1st sahur dengan nasi goreng kicap. Simple je kan. Tapi Nasi Goreng Kicap tu, memang jadi all time family favourite sepanjang bulan puasa. Especially waktu bersahur. Memang ngam dengan selera family kami. Orang lain tak pasti la.
So ceritanya bermula 1 Ramadan, Nasi goreng kicap, ended 30 Ramadan pun Nasi goreng kicap. :)

Sepanjang sebualan berpuasa, rasanya ada la dua kali ke Pasar Ramadan. Pasar Ramadan Putrajaya tak sempat jejak langsung. Takde mood nak jalan ke Pasar Ramadan sebab selalu terbeli yang tak berapa sedap dan mahal. HUHU. So tahun ni, tak teruja sangat nak ke PARAM.

Berbuka di luar. Ada juga terima jemputan rasanya dua kali juga. Tak larat sangat nak makan buffet, end up bloated and rasa macam nak pengsan je makan banyak sangat. HUHU. Sempat ke Buffet tempat papa ada kot 3 kali. Tapi tak best kat sana, sebab tempat solat sangat terhad.

Ramadan kali ni, takde la asyik2 weekend kat shopping mall. Sebab mama SR dah awal2 shopping. Tak menyempat kan shopping raya. Before puasa dah setelkan baju budak2. Actually banyak beza shopping before Puasa and semasa puasa. Harga banyak beza k. Unless, memang ada tempat yang betul2 kasi diskaun raya kaw2 punya. Perasan sangat di Poney Outlet, buying the same shirt and pants, harga memang agak beza. So moralnya, tahun2 depan pun shopping awal. Tak pening, tak runsing, tak gelabah, tak membazir.

Kami pi shopping rasanya dua kali je sepanjang Ramadan ini. Strategi berbuka pun, yang first spare kurma, pi solat, shopping sikit2 baru cari tempat makan. Kali keduanya book tempat makan awal2. Stress-Free.

Alhamdulillah, rasa tenang je Ramadan kali ni bila semua dibuat sederhana sahaja. Moga diberikan lebih ketenangan pada Ramadan yang akan datang. Amin.

Berbuka di bentang otw balik dari Pasir Mas

Lauk Mangkuk Tingkat 1st day kerja

Berbuka di tempat kerja Papa

Berbuka dengan aunty Nurul


Berbuka sambut birthday Nenek

Sofea dan Ayen di Uniten

Berbuka di kala shopping Raya



XOXO,
Ema

Popular Posts