Pages, Contacts, Travel

Tuesday, August 5, 2014

Aidilfitri Kami 2014

Salam Lebaran Buat Semua Family dan Kawan-Kawan. 
Maaf Zahir & Batin.


Sayu tak muka Syafi kat bawah ni, macam orang tak dapat beraya je. Ceritanya nak trim sikit rambut mamat kecik ni sempena Aidilfitri 2014. Masa duduk tak nangis. Start uncle tu buka mesin potong rambut tu..apa lagi, berjuraian air mata di pipi. Kesian anak mama. Tapi uncle tu memang terror la, dalam masa singkat, pressure dari syafi tak henti-henti nangis, setel. Tak sampai 10 minit rasanya.

Syafi dan Uncle Shah Rukh Khan
Raya kali ni, Syafi and Sofea lebih mengenali apa itu bunga api. Memang enjoy la kakak Sofea main bunga api. Adik tak boleh main sangat, dapat la 2-3 batang bunga api dah. Asap banyak. Kan tak pasal2 raya spital pulak dik.


Kakak, bunga api dan Olaf
Malam raya kali ni, kami buat BBQ sempena celebrate birthday abah yang ke-55. Good number eh. Abah pencen lagi 2 tahun. Birthday abah jatuh betul-betul 1 Syawal kali ni, 28 Julai. Selamat hari lahir abah, kami semua doakan abah, dipanjangkan usia, dimurahkan rezeki, diberikan kesihatan yang baik untuk sentiasa menjaga dan bersama-sama kami dan anak-anak :)

Raya kali ni, juga kak ema dan ciksu dapat ilmu baru membungkus ketupat palas. Lepas je tanak pulut tup-tup datang pulak pakar buat ketupat ke rumah kami. Apa lagi belajar la dengan dia. Dulu ada arwah tok, tak sempat nak belajaq. Alhamdulillah lepas banyak cubaan yang tak jadi, menjadi juga ketupat palas kami. 

Ada dua cara nak masak ketupat, rebus or kukus. Kalau nak kukus kena tanak pulut 3/4 masak. So tak perlu kukus lama-lama. Kami cuba je kedua-dua kaedah tapi nampaknya kalau rebus daun palas tu maintain je hijau. Bila kukus daun dah jadi warna gelap sikit.

Hero bz2 membakar malam2 raya. Lepas bakar ayam, bakar mercun pulak

Happy Birthday Tok Wan
Raya kali ni, tema warnanya biru gelap. Tapi kami sefamily belah mak pakat2 nak buat gabungan dua warna pink dan biru. So takde la muram je gambar raya kami tu.

Aidilfitri kali ni, 1st time adik Syafi pakai baju melayu, songkok siap ada capal lagi nenek belikan. Baju Syafi dan papa sedondon kali ni, tok ma yang jahitkan.  TQ Tokma :)


Kami di Aidilfitri 2014

Adik dan mama

Dua Beradik

Raya ke3 kami sekeluarga dan aunty Rahmah bertolak ke rumah mertua di Kelantan. Alhamdulillah, jalan tak jem sangat, tetapi tengah jalan aircond kereta pulak buat hal. So biasalah musim perayaan more investment to the car.

Kakak pose dulu before balik rumah Tok Ma

Adik yang nak pose secara duduk
Raya ke4 di Kelantan started dengan kenduri. Banyak sungguh kenduri kahwin time Raya ni di Kelantan. Kebetulan yang kahwin ni anak kepada bestfren Tok Bah, Adik kepada best fren papa Syafi. Kahwin pulak dengan adik kawan papa, kawan pulak dengan uncle Rizal. Pening tak? Dipendekkan cerita, what a small world indeed.


Selamat Pengantin Baru Sujai dan Fadhli

Selfie papa & Syafi
Raya ke-5 kami pergi beraya di rumah mak angkat adik iparku di Jeli. Dipanggil mak angkatnya Umi. Umi dan family tinggal di Kg. Lawar. Suami Umi, kerjanya bisnes Etok. Tak sure la betul ke tak ejaannya ni. Tapi etok ni spesis siput yang ada dalam tasik. Walaupun rumah Umi di kampung, tapi rumah Umi bersih sangat. Aku suka dengan cara kehidupan diaorang. Umi ada 4 org anak lelaki, semuanya sopan santun, hormat orang tua. Alhamdulillah.

Sofea, Syafi and Sara

Sofea, Syafi n Nenek
Salam lebaran,
Ema