Pages, Contacts, Travel

Tuesday, August 5, 2014

Ketupat Palas

Sempena Aidilfitri 2014 ini, berjaya buat ketupata palas sendiri dan menjadi. Makan haruslah dikongsi di sini, supaya senang nak refer raya2 tahun depan. Kalau anak mama dah pandai baca blog mama ni nanti boleh juga refer di sini ye bila nak buat ketupat palas.

Actually, dah beberapa tahun kebelakangan ini memang selalu buat dengan mak, kami lenjan je buat ikut resipi sendiri, sebab mak pun ingat2 lupa resipi tok. So bila dah ada teknologi ini why not google around dapatkan perkongsian rakan-rakan lain untuk tip top meletopkan lagi ketupat palas hidangan aidilfitri.

Bahan-bahan perlu ada:
1kg pulut = Santan RM3 (1kg santan = RM8-10)
2kg pulut = 1/2 kg santan
Daun palas
Garam 
Air

Sehari/setengah hari sebelum:
Rendam pulut - lagi lama lagi cepat masak (semalaman)
Buka daun palas dan simpulkan seperti ketupat untuk lembutkan daun
Potong hujung daun palas untuk ratakan daun.
Jangan potong bahagian bawah daun palas, (bahagian yang keras) untuk menyenangkan kerja membalut nanti.

On the day before Raya:
Setelah pulut direndam, cuci dan toskan
Campurkan santan dan garam secukup rasa
Masukkan dan gaulkan ke dalam pulut tersebut
Paras santan mesti rata dengan pulut, jika kurang tambah air agar separas.

Tanak dalam periuk dan gaulkan untuk satukan semua bahan-bahan. Gunakan api kecil bagi elakkan hangit/berkerak.
Setelah kering semua bahan, tutup api dan sejukkan. Pulut patutnya separuh atau 3/4 masak.

Membalut ketupat:
Bila pulut dah sejuk, boleh mulakan aktiviti membalut ketupat. Jangan lupa bersihkan daun ketupat sebelum mula membalut.
Nak balut perlu ada teknik. Jangan sampai jadi ketupat betina nanti masuk air.
Nak explain macam susah sikit part yang last tu.
Tapi dah selesai pusing semua mesti disimpulkan, bagi mengelakkan ketupat terburai semasa direbus.

Source: http://wattieshomemadecakes.blogspot.com/2012/09/langkah-demi-langkah-cara-membuat.html

Merebus Ketupat:
Dah selesai balut ketupat, masukkan ke dalam periuk.
Masukkan air separas ketupat, buka api dan tutup periuk.
Rebus sehingga air rebusan kering. Jangan sampai hangus pulak.
Toskan ketupat.

Bila dah pandai membalut ni, rasa macam nak buat lagi. Practice makes perfect kan. Kekeke..semoga diberikan kelapangan dan kerajinan.

XOXO,
ema