Pages, Contacts, Travel

Thursday, December 16, 2010

Transparent....are you?

Seharian kita bekerja di ofis..menjalankan tanggungjawab di rumah...ber 'facebook', ber'blog'....adakah kita transparent/lutsinar?kita update status kita..kita share aktiviti kita...transparent kah kita....?atau plastik kah kita...wah soalan ni terpacul dalam minda dua,3 hari ni...tak tahu kenapa...?

mungkin kekadang tu kalau banyak sangat blogwalking pun tak berapa bagus...tak sure samada semua yang kena featured di blog adalah the truth...atau plain thing with additional flava...its really up to us...dalam dunia facebook, twitter, blog...kita boleh jadi apa kita sebenar...ataupun jadi the other way round....kita boleh jadi someone yang memang kita ingin jadi...so just be it biarpun dalam dunia maya....

dalam dunia maya ni...kalau ada yang nak komen...ada aku kisah...ataupun ada jugak yang sangat kisah...its our own rules actually...nak jadi macam mana pun...hak privasi masing2...kalau rasa nak dedah semua dedah lah...mungkin ada yang akan kisah...mungkin ada yang langsung dont give it a damn....macam2 kan..

kalau fikirkan etika...hmm, kalau nak expose pasal diri sendiri...oklah..kalau pasal orang lain...macam dah jadi blog gosip...tapi tu yang org nak baca rite...?macam blog gosip artis gitu...

macam2 lah kan...ada gak yang sampai gaduh, perang, cerai, jenayah, dalam dunia maya ni...baru2 ni kes Wikileaks..yang mendedahkan perbualan US Secretary dgn ex Australia PM. hmmm..ni dah jadi kes berat nih!data sulit, rahsia semua sudah kena tap....

amacam pulak mcm penjawat awam yang dok tulis kisah kerja...apa pun pandai2 hidup...biar pecah di perut jangan pecah di internet...

susahkan...apapun dalam bersiber ni kita kena tahu had limitnya..apa yang patut atau apa yang tak patut...silap dedah...pooom!habis...terlajak perahu boleh diundur, terlajak publish...sapa nak tanggung?

eventhough kekadang sulit sangatkah data aku..?hmm..trust me..u r being watched...be it hackers, stalkers, gossippers...

why am i writing this???no clue...tapi pendirian aku, the things I want to share or make it memorable..surely I want to publish here...blogging juga adalah salah satu cara towards a better lifestyle..jangan terlebih sudah..sampai la en.Blogger admin mendelete semua database haku...
by the way ada ke backup untuk blog?perlu ke aku backup....?banyak betul soalan yang perlu dijawab....

anyway thought of the day: ...be who u are not what you are....jangan jadi plastik!

Pesanan Penaja

cheers!
ema