Sunat dan Sofea

Alhamdulillah last Wednesday, 22 Disember 2010, Sofea Raisha telah selamat bersunat. Actually not an actual plan untuk sunatkan Sofea that day. Upon taking her for the 3rd pneumococal vaccines, terlintas pulak nak tanya dr. Mahani boleh tak buat prosedur sunat bayi perempuan. Sebab the answer is yes, tambahan pulak Dr. Mahani explain, prosedurnya sekejap, sedikit, dan tiada big kerisauan yang perlu mama gusarkan, so me and hubby decided to proceed with the plan.

So malam tu, Sofea have to endure double pain..Kesian anak mama...1st kena injection, 2nd kena sunat. Dr. Mahani try to calm her down after the injection dan cepat2 buat prosedur sunat itu. Memang la nangis and she is a bit trauma every time nak salin diapers dia after that. Tapi trust me the sunat procedure tu sekejap sahaja, dan lukanya pun kecil sahaja. The following I took a day off, accompanying my little girl. Ingatkan macam dia nak nangis everytime dia pee or poo..dan masa nak mandi. Tapi alhamdulillah, semuanya ok. Bertambah aktif lagi adalah anak mama sorang ni..

Sebelum2 tu ada juga buat survey pasal sunat bayi perempuan ni. Ada banyak pendapat pasal tuntutan bersunat ni. Apa pun I believe the 'Sunat' thing is for my daughter healthiness dan juga kesejahteraan masa depan kami dan Sofea. He!So I proceed with the sunat..Pasal umur pulak, memang ada terlintas nak buat awal, I mean masa dalam pantang lagi..tapi ada dengar pulak yang biar baby besar sikit baru buat...So I delay until she is 11 months. Tapi bila tanya doktor, sebenarnya umur 2 minggu ke atas dah boleh buat, less pain for babies and mommies..huhu.

Ok, pasal fees, I did survey too tempat2 yang berdekatan. Yang sempat survey macam berikut:
a. Klinik Pakar Ann-Nur Bangi - RM95 (Tak perlu buat appointment - Dr Baiyah)
b. Klinik Az-Zahrah - RM40 (Ni Someone yang cakap, tapi tak sempat call to confirmed- Walk in)
c. Hospital KPJ Kajang - RM100 (Walk in-Dr. Mahani)

Last sekali, since check-up Sofea kat KPJ Kajang, kami proceed je terus kat situ. Less hussle and trouble.

XOXO,
Mama Sofea

Popular Posts