Pages, Contacts, Travel

Friday, September 13, 2013

MSR Episodes of Admission di HPJ

Muhammad Syafi Raiqal pada bulan Ogos dah masuk 4 bulan. Every 8hb dia akan celebrate monthversaries beliau. Kali ni MSR celebrate kat Hospital Putrajaya again. Again sebab MSR memang dilahirkan di HPJ pun.
1st admisson adalah pd 28 Ogos. Sebab wheezing kuat sangat. Admitted 9 hari. Balik rumah start batuk n demam. After 2 days readmitted kat HPJ again pada 6 Sept sampaila hari ni.
1st day doc diagnose demam. Phelgm dah kurang so tak payah neb. MSR cuma dipakaikan nasal props sebab oksigen dalam badan tak menentu. Masuk je wad doc dah start soh neb every 3 hours. Montelukast or singular still on. Doc start dengan antibiotik which inserted thru line.
Hari kedua pagi2 nafas MSR semakin laju..neb sejam sekali dan he even injected dengan ubat untuk bukakan airways dalam paru2. Dari hari kedua sampai ke5. Keadaan masih sama and ubat bertambah ivi salbutamol dan antibiotik yg lain. Its genta. In total ada 3 line kat badan MSR. 1 lagi wayar spO2. 1st nite dgn wayar2 tu sangatla sukar and stressful. Nasib baik papa ada sekali. Sampaikan at 1 time kami dua2 surrender nak pujuk bb MSR.
Bila no progress from day 2 until 5..kepala ni dah start fikir macam2. Sedih risau macam2 emosi. Specialist hari2 datang..even kami kena tukar bed stay depan tempat doc n nurses. Bayangkan neb yg dlm 15 to 20 min per session kena ambil every 1 hour. Mahu tak terganggu emosi dan perasaan mama dan MSR. Physically sgt letih dan down bila 3 continous day masih repeating treatment yg sama. Specialist advise and also comfortkan mama..'sabar ye mama. MSR is taking a bit time to recover'. Mmg mama tgh bersabar la ni. 
Alhamdulillah at day 6 doc dah turunkan to 2 hrly neb. Lega sangat. Syafi pun agaknya letih kot dia banyak tido la dr nangis. Kesian sgt.
At day 7 tetiba MSR demam. Dua kali gak le spike 38++ deg. Dua kali ubat bontot. Alhamdulillah ok. Dan dua kali mama discover rupanya line kat tangan dan kaki dah block. Bengkak kaki dan tangan. Runtun betul hati mama tengok. Mesti sakit sebab bila mama pegang je..bb MSR nangis. Hu. Doc explain sebab blockage tu yg punca demam.
Petangnya pula result sampel kahak dah keluar. Rupanya baby MSR mmg dah confirm infected dengan parainfluenza3. Bila mama google around mmg takde ubat..antibodi badan yg kena lawan. And also kena control demam. And upon asking memang 1st episode admission takdepun virus tu..thats explain why MSR demam bila balik rumah. Ya Allah semoga Kau lindungi anak2ku.
Cerita pasal cuti..nasib baik bos paham alhamdulillah. So i plan ambil cuti separuh gaji so dapat betul2 jaga syafi until betul2 recover dan juga able to exclusively bf him at least 6 month..lagi lbh lg bagus...
Anyway..mama still am looking after MSR until today 14hari of admission. Papa dah start datang malam gilir2 dgn mama. Alhamdulillah papa n mama bole sama2 jaga MSR. Staf2 di wad 2C ni sangat helpful n understanding. Lega sangat.
Mama always pray for MSR fast recovery..supaya cepat2 kita bole balik jumpa kakak yaya.
Xoxo,
Mama ema yg masih di HPJ at day 8 of 2nd admission.
Total days at HPj today is 17days.