Pages, Contacts, Travel

Wednesday, March 2, 2011

Aktifkan CIMB mu...

Salam..

Bayak nya all of these hidden charges! My first impression...Memanglah kalau nak guna servis memang la everything will be charges..

Baru2 ni terdetik nak guna balik akaun CIMB yang dah lama terbiar. Tup, tup..buka cimb clicks, "your account has been suspended"...wah suspend! Pastu try pulak ATM card pada machine konon nak dapatkan balik pin cimb clicks..wah..."your account has been deactivated"wah...!amacam mahu withdraw ni.

So, takde cari lain try call dulu bank...dear all...nak aktifkan balik akaun tak boleh trough phone calls ye. So kena pegi mana2 nearest bank. Apa yang perlu dibawa bersama adalah Buku Akaun, Kad ATM, Kad Pengenalan..sebabnya kena buat manual withdrawal dulu. Minimum withdrawal adalah RM1. So, kalau ada 50 sen je...nampak gayanya kena la tambah dulu duit dalam akaun tu ok.

Dan dah pegi bank, dia akan tanya nak tukar kad tak?Kalau nak tukar kena charge RM12. Sebab kad aku masih ok dan no problemo, malas la nak tukarkan..so safe la RM12. Kena isi borang withdrawal dan satu borang yang cik receptionist akan bagi nanti.

Dah isi semua borang, macam biasa amek nombor dan sila duduk sehingga nombor anda dipanggil. Jangan gatal2 nak potong queue ye. Tapi I always wondering, kalau kaunter tu panggil satu nombor, tapi orangnya tak muncul2 aci tak kalau aku pi ganti tempat dia ek...?so far tak penah la pulak try lagi. Kalau terdesak...harus kot!

Dah kat kaunter nanti rupanya ada lagi fees yang perlu dibayar,
Kaunter: "cik sebab nak aktifkan balik akaun yang dah lama tak aktif ni, cik kena bayar RM8 ye..."
Activater: "RM8 ni termasuk nak tukar kad ke?"
Kaunter: "Oh tidak...kalau nak tukar cik kena tambah lagi RM12..."wah!
Lagi bertambah keyakinan aku tanak tukar..
Kaunter: "Tapi kalau kad ok, password masih ingat tak payah tukar kad pun takpe."

Fuh! Safe RM12.haha..berkira sungguh kan..bayangkanlah sebanyak tu dapat haku beli 6 bijik donut big apple..hoohoho.

Dah selamat bayar semua...akhir pesanan cik kaunter tu, kad ni esok baru boleh guna ye. Kena tunggu sistem aktifkan dalam 24 jam. Halah..kalau dia buat terus tu, cepat je tu kan...tapi ok lah haku kasi excused sebab cik kaunter dah tolong activate akaun saya...

So pasni hokehlah..mana2 akaun pun bole guna..yuhuu...Lagi satu pesanan penaja, kalau tanak kad deactivated, pls make withdrawal at least sekali dalam setahun.

p/s: akaun je banyak, duit takde pun..huhu!

XOXO,
Mama Ema.