Pages, Contacts, Travel

Wednesday, December 18, 2013

Pantang Larang Asma/Lelah Anak

As semua well inform last Ogos-September Baby MSR was admitted to Putrajaya Hospital almost a month. Sebab musabab nya adalah disebabkan wheezing, batuk, kesukaran tidur, bernafas..atau bahasa mudahnya asthma. Hai la baby mama kecil sorang ni, awal2 dah kena asthma attack. Almost a month pulak hospitalized. Merunsingkan mama papa tokwan nenek..semua la. Runsingnya bukan pasai lain..sebabnya kami sayang dengan kamu wahai anakku.

So sepanjang dalam hospital, hasil bualan mama papa dgn hospitalized neighbour, mama papa yang lain, doctors, nurses, kawan-kawan datang melawat banyak le pantang larang dan juga recommendation dari segi pemakanan, ubat-ubatan yang dikongsikan. So sebab mama banyak sangat benda nak fikir kan, so mama guna la blog mama ni to keep things written and at the same time boleh juga jadi panduan parents yang lain. So far ada yang kami dah cuba dan ada juga yang tak cuba lagi.

1. Makan sup landak
2. Makan daging burung hantu
3. Makan daging arnab
4. Makan daging tupai
5. Makan Virgin Coconut Oil
6. Makan minyak ikan Seven Seas
7. Guna minyak bawang putih pada dada dan tapak kaki
8. Jangan makan buah especially pisang, tembikai
9. Jangan makan bijirin gandum
10. Makan madu
11. If anak tgh teruk asma jangan bagi/paksa minum susu (in fact budak pun memang takkan minum) sebab nak elakkan dia dari tersedak. If tersedak dikhuatiri paru-paru akan masuk air lagi lama nak recover dan memang bahaya le kalau tersedak ni.
12. Kalau nak guna vicks, make sure gunakan vicks yang betul ikut peringkat umur anak.
13. If prescribed dengan inhaler, it is recommended guna brand Philips, lebih mudah digunakan dan dicuci. Ingat jangan sesekali scrub aerochamber tersebut sebab akan merosakkan elektrostatik alat tersebut.
14. Zeliten

Ok setakat ni yang mama boleh ingat. Nanti kalau ada additional Insyaallah will update more. Macam-macam benda kan. So far part makan memang belum lagi cuba dgn baby MSR. Yang mana boleh elakkan memang dielakkan. Yang minyak bawang putih tu memang quite reliable dan berkesan. Macam bau garlic bread dah baby MSR kena lumur minyak bawang putih.

p/s: teringat cerita mak tentang seorang budak asrama ni umur 17thn (lelaki) mengidap asma teruk sangat. Dah meninggal pun dia sebab asma. Tuhan lebih sayangkan dia kan. Mama doakan anak-anak mama cepat2 fully recover asthmatic jangan melarat sampai besar ye. Amin.

Baby MSR si budak lelah yg super cute ;)

Yours truly,
Mama Ema