Kaspersky Sneak Preview

Events:
Exclusive Sneak Preview of Kaspersky Endpoint Security 8 for Windows and Kaspersky Security Center 9

Date:
8 September

Venue:
Le Meridien, KL

Comment:
There a extravaganze of features in the new upgraded version for Kaspersky AV. Lets me further explain in BM, version terbaru Kaspersky adalah lebih fokus hanya kepada satu endpoint sahaja. Sebelum ini installer bagi workstation dan Server adalah berbeza. Versi 8, hanya satu installer untuk semua jenis endpoint. Macam 1 Malaysia.

Kali ini, lebih banyak features yang diketengahkan, terutamanya bab controlling endpoint. No point kalau detect and delete virus if no prevention done before the process. Prevention is better than cure.

 Zaman ini, pengguna IT adalah tiada had umur. Even baby baru lahir pun dah didedahkan dengan IT. Pasang YouTube lagu baby, ayat Hafazan Al-Quran, dan macam2 benda lagi. So jangan hairan kalau baru umur setahun dah pandai buka laptop nak you tube ok.

So here comes the parental control. Please use and activate this. Tolong rajinkan diri celikkan IT masing-masing demi pembesaran anak-anak yang lebih baik. Please, please control, walaupun at the minimum level.

Kalau Enterprise version, benda ni bagus untuk control endpoint user. Al-maklumlah user sekarang cerdik pandai nak bypass segala benda. Actually benda ni bukan nak menyusahkan user, tetapi untuk kebaikan bersama.

Tapi, kalau dah terlalu banyak features pun mesti ada benda yang tak baiknya juga. So kena check, and use, how berat and how it would affect the performance of the workstation. Jangan enable semua features, at the end of the day user sendiri merana tak boleh nak buat kerja, because of the workstations is too slow.

Product release dalam early October, maybe by then dah ada banyak review dari pelbagai pihak untuk dinilai.

As Kaspersky user, I think the product is okay. Maybe nak kena banyak fine-tune, sebab sometimes kelembapan amatlah mengundang kemarahan..huhu.

The reviewer team
During the events
Cheers,
Ema

p/s: Sedap lunch di Le Meridien

Popular Posts