Pages, Contacts, Travel

Thursday, October 9, 2014

Diet 3 Hari

Tips from professional trainer.

Memang susah kalau nak start berdiet dan nak kawal pemakanan. Especially yang dah start kira kalori. Pening kepala rasanya nak kira semua benda before makan..end up makan makanan yang salah atau makan apa saja. huhu.


Tips:
Hari 1: Makan macam biasa dan tulis semua makanan apa yang kita makan selama 1 hari.

Hari 2: Kira kalori semua makanan yang kita makan dan buat kiraan jumlah kalori yang patut kita ambil. Mesti ternganga besar sebab tengok jumlah kalori selepas ditolak dengan kalori intake yang sepatutnya..huhu.

Hari 3: Makan apa yang bersesuaian dengan kadar kalori dan bersenam lah menghilangkan kalori yang tak sepatutnya itu.

Good luck!

Nota: Tips Dr. Fazley (yang berjaya hilang 20kg sebulan tanpa bersenam):
1. Makan buah epal merah, tembikai, strawberry. Buah ni paling kurang kalori.
2. Makan desert di waktu pagi - coklat cake, cekodok, etc). Elak amik desert selepas petang.
3. Kurangkan carbo - nasi, mi. Breakfast boleh amik bihun. Lebihkan lauk pauk. Sayur hijau dan protein.
4. Malam kalau lapar, makan microwaved asparagus/brocoli yang dibalut dalam kitchen towel dan diperasakan dengan salt&pepper.
5. Kurangkan sugar intake. Dr Fazley dah lama tak amik gula. Guna condensed milk atau stevia sebagai ganti.

Mungkin ini antara yang diamalkan. Selamat mencuba.

XOXO,
Ema