Pages, Contacts, Travel

Monday, January 6, 2014

My 2013

Oh my 2013! That's all I can really say.

Banyak event2 penting yang berlaku sepanjang 2013 dalam hidup kami sekeluarga. Tahun ni dikurniakan anugerah terindah sekali lagi bila dikurniakan baby Muhammad Syafi Raiqal, lengkap lah kami sepasang putera dan puteri. Syukur alhamdulillah. Semoga Allah sentiasa lindungi kami sekeluarga.

Tahun ni juga kami dapat ahli keluarga baru bila mana uncle rizal dan aunty izreen dah selamat ijabkabul pada tahun ini. Hepi betul Sofea dapat new aunty. Alhamdulillah tak lama lagi nak dapat new cousin pulak. Tahniah ye Uncle Jejan dan Izreen.

Tidak dilupakan juga kejadian-kejadian yang menyayat hati yang memang banyak betul mengeluarkan airmata tahun 2013, sakitnya hati sampaikan cedera parah confident level diri ini. Tapi yang penting semua ini adalah cabaran daripada Allah SWT menguji hambanya akan ketahanan hidup. Ujian ini juga banyak mengajarku akan sentiasa bersabar and tabah untuk membuat keputusan untuk lebih bahagia atau bersedih selamanya. Apapun kejadian yang berlaku pada 2013, banyak perkara yang masih tersemat dalam hati, masih tersemat dalam ingatan, masih terasa luka di hati, masih terhiris jiwa raga. Masih sukar untuk dimaafkan.

Mak selalu pesan jangan pendam, jangan simpan..let go. Jangan jadi time bomb. Kalau dah meledak susah. But I chose to be happy, and I refuse to be sad. Ya Allah bantulah perjalanan hidupku dan keluargaku, Ya Allah.

As usual, recap tetap ku buat sepanjang tahun 2013.

JAN 2013
Tahun ni, mama happy sangat sebab dapat menambahkan lagi khalifah Allah di muka bumi ini. So this year mama dah set everything is about me and my babies. My focus is 100% about my own feelings and my babies. Sorry if anyone ever affected about this.

Pada bulan ini kandunganku dah mencecah 6 bulan. Alhamdulillah kesihatan kami berdua baik2 je. Tup..tup.. mama dimaklumkan kena attend kursus for a week di Langkawi. Seronok la kan, sebab 1st time kursus di Langkawi, dah lama kot tak ke sana. Yang tak berapa best sebab kena tinggalkan Sofea..huhu. Sampai je kat sana rupanya mama stay di Four Seasons Resort alone. So terpaksa la Sofea temankan mama di sana. So tahun ni Sofea celebrate birthday di Langkawi.


Tahun ini lebih meriahnya sebab Sofea dapat celebrate birthday 3 kali, di rumah nenek karangan bersama aunty rahmah, uncle jejan, ciksu, di Langkawi dan ketiganya di rumah Tok Ma bersama cousin2 kecil yang lain. Alhamdulillah get 3 birthday celebrations sebelum bergelar kakak. Bertuah anak mama.




FEB 2013
Masa ni mama dah masuk 7 bulan, bertambah besar dah perut mama kan. Bulan ni terdapat event yang bakal menyatukan 2 keluarga, hari merisik untuk adikku Rizal. Tak sangka my adik already ready to be a husband. Semoga menjadi suami yang penyayang dan bertanggungjawab.


Bulan ni juga papa menjalani pembedahan tonsil. Alhamdulillah semua berjalan lancar.



MAC 2013
Debaran makin kuat terasa. Mama dan papa pun lagi bertambah tegangannya. Mama dah 8 bulan. Dah tak sabar nak jumpa dengan adik Syafi. Kakak Yaya pun dah more than ready to be a big sister.


Bulan ni juga adalah birthday papa dan juga anniversary mama dan papa yang ke-4. Yeay!!
Masa celebrate birthday papa, kami 1st time ke Wondermilk dengan Sofea.

For the wedding anniv, kami pi Fullhouse Ampang

Bulan ni juga something happen, yang sangat menduga kami sekeluarga. Moral of the story, dont ever2 be selfish!

Nursery for new baby juga dah ready, walau last minute decision. Mama dah start cuti end of March untuk prepare berjumpa dengan adik kakak Yaya.

Bulan ni juga, kami semua ke Hot Air Balloon Festival Putrajaya. Event wajib every year for us. Kakak yaya excited betul dapat tengok hot air balloon in real.



APRIL 2013
The day finally arrived. Alhamdulillah sekali lagi diberikan kurniaan terindah. Adik Muhammad Syafi Raiqal was born on 8 March 2013.

Bermulalah hari2 confinement mama dan juga bergelar mama kepada 2 babies ;) So its really an adjustment time for me, taking care 2 perasaan kecil, perasaan diri sendiri dan perasaan papa. Everything have to be rearrange and i am taking my 3 months maternity leave to organize everything. Kalau boleh la kan. Ya Allah, happy sangat dapat bercuti 3 bulan. I really can spend my time with my babies.


End of April balik Kulim for confinement.

The tense already there, tapi mama refuse to be sad. Focus on baby Syafi, malas nak fikir benda lain.


MEI 2013
MSR 1 month. Happy 1 month my baby!

Bulan ni juga adalah Birthday mama, yeay! whats make it more special, birthday mama marked the last day of mama confinement day. Yeay again!

Bulan ni juga Uncle Rizal and Aunty Izreen got engaged! So dari kulim, 4 of us travel back to putrajaya preparing the house for all the saudara mara nanti.


Bulan ni juga adalah PRU 12. Mama and papa berpeluang sekali lagi menunaikan kewajipan sebagai rakyat Malaysia.

Another important event, Akikah baby MSR dah selesai dalam bulan yang sama. TQ to mak abah adik2 sebab support the event.


JUN 2013
Happy 2 month baby MSR!

Bulan ni my cousin Dahlia kahwin at Penang.Bapa saudara papa, Cik Awang pun re-married this same month, so kami beramai2 memeriahkan lagi majlis di rumah tok ma. 1st time Syafi ke rumah Tok Ma.

MSR 1st trip to Hatyai. So baby syafi officially dah ada border pass, nak buat passport tapi tak sempat la nak. 

JULAI 2013
Happy 3 month MSR.

Bulan ni Mama already back to work, syafi and kakak pun kena kerja lah. Mama hantar kakak dan adik ke rumah anty yanti di presint 15. So far so good je kat sana until Ogos.

Alhamdulillah again Ramadan 2013 mama dapat berpuasa penuh. Bukan sebab syafi nak dapat adik ye, sebab syafi still on full bf and thats why mama belum cuti posa lagi tahun ni.

Jumpa aunty KC dan 1st time meet baby Haris.


OGOS 2013
Happy 4 month my MSR!

Raya 2013
Uncle Rizal & Aunty Izreen got married
Syafi admitted to HPJ due to heavy wheezing and phelgm.

SEPT 2013
Happy 5 month bb MSR!



Syafi still admitted- discharge 2 hari and here we are again. Demam pulak.
Mama start cuti sebulan separuh gaji
Majlis bertandang di Karangan - 28 Sept
Chris datang Malaysia for the wedding.


OKT 2013
Happy 6 month bb MSR! Dah start makan, feed him with farleys and fruits.

Kakak Sofea and Syafi featured dalam majalah pa&ma
Syafi Semifinal Pa&Ma
Mama Kursus di PD 3 hari. Alone. huhu.
Raya Haji 1st 4 of us. Tak balik mana2 pun. Putrajaya je. Kami masak2 dan visit to Surau Presint 11.
Papa interview Bukit Tinggi.

NOV 2013
Happy 7 month my MSR!

Syafi won 2nd place Sweet Cherry contest. Proud of u dik.
Kursus again di PD bawak kakak dan adik.
Papa start off new job and all of us start new life.

DIS 2013
Happy 8 month MSR.

Hari ICT & Inovasi - bz2 buat pameran.
Cousin2 yaya from Kelantan datang visit ke rumah yaya

Still struggling and adjusting new life. We can plan, but did not inilah jadinya.

I am so sad right now, for being away from the one i loved. but i have to do what i have to do. Overall this year rasanya half year je kerja, half year lagi cuti maternity, jaga anak, jaga keluarga. nak kata time not well spend with family....hmm its already about a half a year alone spend. Tapi tak puas. Takkan nak resign pula.

Ya Allah berikan lah ketabahan pada hati ini. Eratkanlah kasih sayang antara kami walaupun masa begitu mencemburui kami sekeluarga. I am a planner, tapi sometime I am stuck, buntu. So I just let go. What ever happen, happen. Judges sekalian, silakan. Saya tahu, Hubby tahu, Anak2 pun tahu. Thats what matter. Hanya Allah ku bergantung harap, panjatkan doa semoga sentiasa disayangiNya dan sentiasa dibawah rahmatNya.

Yours Truly,
Mama Ema