Sofea dan Syafi

Dah genap 1 bulan pun Sofea bergelar kakak. Alhamdulillah..Sofea adalah kakak yg baik so far.
Sofea officially be a big sister pada hari ke 4 kelahiran Syafi. Sebabnya 4 hari Syafi detained dalam ward sebab early jaundice. Hosp. Putrajaya pulak strict sebab kanak2 below 12 mmg tak boleh melawat. So hari ke4 la baru kakak Sofea dapat jumpa Syafi.


Lega sangat dalam sebulan..Sofea mmg tak banyak ragam. She is so matured dan memahami keadaan. 1st week tido kakak Sofea agak terganggu bila adik menangis malam2. Sampai dia terjaga dan bagitau mama adik nangis. 2nd week dah lali dah..cuma kalau adik nangis kuat sangat dia pun terjaga dan nak tepuk2 adik.
1st week gak..kakak sofea kena milky shock. Tatkala tengok adiknya nenen dengan mama tiapkalinya dia pun request nenen dalam botol. So bayangkan je la berapa kali adik minum..tiapkali tu la dia pun nak nenen..sampai kenyangla. Lepas 3rd week dah immune balik..dia nenen macam biasa. 


Sejak adik balik memang mama dah trained kakak sofea untuk sama2 jaga adik. Tolong tepuk adik bila nangis..berzikir utk tidokan adik..tolong pegang botol bila adik nenen susu mama dlm botol..ambil pampers adik..dan sama2 pilih baju adik lepas mandi. Rasanya Sofea really enjoy get new experience and responsibilities. Mama try sebaik mungkin untuk tak marah kakak sofea setiapkali mengacau sewaktu mama uruskan Syafi. Dan juga cuba sebaik mungkin jaga hati kakak sofea agar dia tak jeles dengan adik. Alhamdulillah..she really behave. Cuma kadang2 malas tu banyak la alasan dia.


Sofea sangat protective..so tak pernah la dia cuba nak sakitkan adiknya. Cuma kekadang terlebih sayang..adik tgh sedap tido pun bole terjaga sebab kakaknya asyik nak kiss pipi je.


Sampai sekarang kami masih tido sama2..cumanya kakak sofea no longer diapit papa dan mama. Alhamdulillah..she can accept that..cuma mama pulak yg sedih sebab kakak sofea terpaksa tido separated sikit dgn kami. 


So far its been a month of amazing experience for us having new family member. Dan tq papa sebab support dan layan semua kerenah sofea while mama bz2 layan Syafi and my confinement period. 


Xoxo,
Mama Ema at 35 days of C.

Popular Posts