Potty Training Yaya

Alhamdulillah..azam sofea tahun ni dah mula menampakkan hasilnya. Alangkah gembiranya dan leganya hati mama bila sofea dah pandai bagitahu nak wee wee and poo poo.

Thanks sangat2 buat nenek, aunty2, dan uncle2..sebab been very supportive to sofea and also mama. Terharu sangat bila sofea dapat buat her bisnes dalam toilet instead of diapers.

Diapers free for my little girl is one of the biggest challenge in my life. Rasa macam nak amik driving license dulu almost impossible. Alhamdulillah dgn sokongan semua orang sofea dah mula menunjukkan keazaman yang kuat utk diapers free. Maybe its not a big challenge untuk org lain..but for me..tuhan sajalah yang tahu.

Awal2 nya mama start bertanya dengan sofea..kalau nak kencing bgtahu kita pi toilet..tapi her diapers is still on. Tapi mmg la sofea takes thing for granted..kalau dia ingat je baru bgtahu ..kdg2 bila pi toilet tak dapat nak kencing..tapi bila pegang pampers dah basah dah. Maybe baru lagi kan.

Pastu kebetulan stok pampers is running out. So nenek sofea cakap kat sofea..hari ni tak payah pakai pampers k. Kalau nak kencing kita pi toilet. Amazingly, dia pandai pulak inform. Tapi ada la 2, 3 kali terbabas dlm seluar. Tapi sikit jela sempat bawak ke toilet. Awal2 tu kalau leka bermain mmg la dia tak ingat nak kencing. So mama kena ingatkan dia..dan tanya.

So officially sofea dah diapers free di siang hari.masa awal2 tu dia merayu2..nenek sofea nak pakai pampers..so nenek cakap dah malam baru pakai. So dia mmg tggu sampai gelap je..dia akan ingatkan nenek dia..dah malam ni nenek..nak pakai pampers.

Part nak poopoo pulak..sofea also did in toilet. Awalnya dia mencangkung atas toilet sbb tak dapat poopoo bila dia duduk. Sekarang ni duduk pun dah boleh poopoo. Syabas betthi. Tapi mesti kena ada someone yang temankan. Pernah ada sekali ni..dia sorang2 dlm rumah..orang lain kat luar rumah. Menangis2 dia dalam rumah..cakap nak ber*k! Haha..amazingly takde la pulak dia buat bisnes dalam seluar. Hebat betul la baby mama ni.

Alhamdulillah sekarang ni..time tido je lagi sofea pakai pampers. Takut2 terbabas dalam tido. Caiyok2 sofea..actually rasanya sofea sangat confident..tinggal lagi mama dan papa je lagi ni.

Sebab mama terharu sgt sofea dapat pi toilet..mama juga ada bg small award utk sofea. Awal2 sofea a bit refuse nak p toilet..sbb sibuk sgt main. Mama pulak every 1 hour jom pi toilet..menangis la kata tak mahu. So nak beri semangat kat sofea..mama cakap kalau sofea kencing kat toilet nanti mama belikan hadiah hello kitty. Semangat la anak mama lagi nak pi toilet.

Apa2 pun as parent kena sabar..bersedia nak cuci lap all the waste..and also rajin2 temankan si kecil ke toilet always.

Itu pengalaman mama sofea la..alhamdulillah. syukur sangat sempena sofea berumur 3 tahun dan nak dapat adik, yaya dah almost diapers free.

Xoxo,
Mama sofea

Popular Posts