Pages, Contacts, Travel

Wednesday, September 26, 2012

Trimester Pertama Buat Kali Kedua

Motherhood experience for the 2nd time..wah, macam dah tahu semua tapi, memang lain betul rasanya. Dah hampir 3 tahun, so kebanyakkan pengalaman masa Sofea dulu dah tak berapa nak ingat.

Memandangkan ini adalah buat kedua kalinya, dah buat persetujuan dengan dear husband to make this 2nd time experience even more meaningful and full of joy memories untuk kami bertiga.ting! insyaallah. Lagi satu mana la tahu kalau-kalau dah ditentukan ni rezeki yang ke sekian kalinya. Jadi, haruslah kami make it this experience most meaningful.

Memang dalam tempoh 2 tahun ++, me n hubby ada buat family planning. 1stnya sebab my own mother start warning, jangan terlalu dekat jarak anak2 (thanks mak ingatkan!), 2nd nya memang pilihan kami pun untuk concentrate on membesarkan Sofea Raisha sebelum 2nd baby. Alhamdulillah dengan izin yang Maha Esa, perancangan berjalan lancar.

Awalnya, merasai perubahan diri semasa Ramadan yang lepas. Keletihan yang melampau-lampau. Rezeki Ramadan. 1st UPT negatif, so maybe takde apa-apa yang berlaku. Time tu, takde la nak kata sedih ke gembira ke, cumanya terdetik belum masanya lagi. So a week after, cuba lagi sekali (sebab P day stiil has not arrive) betul2 positif. Syukran! Dear husband punyalah excited. His reactions kan, memang not expected. Apa pun, mengenangkan reaksi dear husband, membuatkan hati sangat girang-gemirang!

Next phase, trimester pertama buat kali kedua. Masyaallah,  perubahan hormon sangat ketara. Yang pastinya bukan ibu mengandung sahaja..dengan papa mengandung sekali terkena tempias. Angin berlawan-lawanan. Angin taufan, ribut, greg semua pun ada. Mahu aja ada orang yang mahu balik ke rumah mak sendiri waktu2 genting sebegitu. Alhamdulillah, berkat kesabaran hati, dipujuk2 juga hati ini untuk banyak bersabar. Thanks to mak dan abah juga yang tergerak hati untuk sentiasa berulang-alik datang ke rumah yang secara tak langsungnya really support me up during my doom moment sepanjang Ramadan.

So raya 2012, minta maaf la banyak2, memang sangat the moody Raya. Takde nafsu Raya langsung, except mengenangkan Raya moment untuk Sofea dan keluarga di kampung halaman. Nasib baik tahun ini, tergerak hati buat preparation Raya awal. Macam tahu2 je. Alhamdulillah, puasa 2012, dapat puasa penuh akhirnya. Thank you Allah.

This time pregnancy, still the same. Disebabkan masalah hypo-thyroid, terpaksa berulang alik ke KK dan Hospital Pakar. Demi anak yang sihat walafiat, mama gagahkan diri untuk attend every appointment yang doktor bagi. Risiko hypo-thyroid ni masyaallah, kalau terfikir je pun, buatnya aku takut untuk pregnant. Sesungguhnya Ya Allah, sesungguhnya segala-gala yang akan terjadi telah disuratkan olehMu, hambamu yang lemah ini memohon kepadamu Ya Allah agar diberikan suratan yang terbaik buat kami sekeluarga. Sesungguhnya kami redha.

Alhamdulillah, this time around, ramai teman-teman seperjuangan yang turut akan bersama-sama berjuang untuk melahirkan khalifah-khalifah kecil di atas muka bumi Allah SWT ini. Happy sangat sebab ramai teman-teman yang boleh bersama-sama berkongsi suka-duka sepanjang perjalanan 9 bulan ini. Insyallah, this will be a great moment for all of us.

Love,
2nd time mama-2-be