Mimpi dan Pregnancy

Bulan pertama of my pregnacies, kerap sangat diganggu mimpi yang dasyat2. Mimpi orang mati, mimpi hantu, mimpi petir, mimpi tercabut gigi. Semua mimpi yang membuatkan aku berpeluh walaupun tidur dalam kedinginan penghawa dingin. Nak kata gangguan iblis waktu tu bulan Ramadan. Memang mengelirukan. First month memang sering tak cukup tidur. Tengah malam terbangun, dah tak boleh tidur. Pi kerja dah badan letih menguap seribu kali.

Actually, during the first trimester daripada pembacaan aku memang ibu- ibu akan dilanda ribut emosi. Emosi takut kehilangan, miscariage, dan macam2 lagi. So pasangan masing- masing mestilah kena menjadi seorang yang paling penyabar dan memahami. Kalau tidak berantakan la jawabnya.

Lagi satu adalah disebabkan hormon estrogen yang dihasilkan oleh plasenta yang mana ianya meningkatkan pengaliran darah dalam rahim. Secara tak langsung semasa ibu nak rehat,
Pengaliran darah yang tinggi turut menyebabkan gangguan emosi dan tidur. Subhanallah, istimewanya kaum wanita kan sebab dapat peluang mengalami semua kejadian Allah ni. So kita mestilah redha walaupun kekadang its just the max you can take at most time.

Love,
Mama ema

Popular Posts